Sanatate

Apa si functiile pielii

Epiderma sau pielea este tesutul conjuctiv-epitelial care acopera intreaga suprafata a organismului; ea este cel mai mare organ al omului, indeplinind mai multe functii importante, printre care si cea de excretie.

Fara apa din tesuturile pielii nu ar fi posibila excretia toxinelor. Daca acoperim tot corpul cu un start de vopsea sau lac, decesul intervine la fel de repede ca dupa ingerarea unei otravi. Milioane de glande sudoripare, localizate imediat sub suprafata pielii, elimina in permanenta impuritatile din sange. Acumulate in organism, ele determina imbolnavirea si moartea daca nu sunt eliminate.

Functia respiratorie si de reglare a temperaturii

Pielea are si o functie respiratorie. Absoarbe oxigenul din atmosfera si elimina gazele toxice, desi in aceasta privinta plamanul are ponderea cea mai mare. In afara de oxigen, pielea absoarbe si lichide. Aceasta cale de acces este favorizata de caldura si umezeala. Daca stam o vreme intr-o baie calda, greutatea corpului creste. Marinarii naufragiati si lipsiti de apa dulce obisnuiau sa-si umezeasca hainele cu apa de mare, intrucat pielea lasa sa treaca o cantitate de apa fara sa absoarba sarea.

Epiderma are un cuvant de spus si in reglarea temperaturii corpului. Nu este un bun conducator de caldura si e densa, ceea ce permite, intr-o oarecare masura, pastrarea caldurii organismului. Cand corpul se incinge datorita activitatii intense, febrei, sau temperaturii exterioare, pielea permite degajarea surplusului de caldura in mediu. Procesul se manifesta prin transpiratie abundenta si poate fi ajutat prin cresterea cantitatii de apa bauta. Transpiratia ajunge la suprafata pielii si se evapora. Prin evaporare se obtine racirea.

Organ tactil

Pielea este si un organ tactil. Functia se realizeaza prin intermediul unei retele complexe de terminatii nervoase. Este si motivul pentru care hidroterapia este un tratament atat de eficace in cazul afectiunilor sistemului nervos.

Terminatiile nervoase care au legatura directa cu capilarele sanguine au posibilitatea de a influenta si vasele de sange importante din interiorul trupului. Senzatia tactila de cald sau frig va avea efect si asupra functionarii organelor interne. Spre exemplu, o punga de gheata asezata pe abdomenul inferior al unui pacient cu apendicita acuta, in partea dreapta, va determina constrictia vaselor de sange din apendice, reducand congestionarea si inflamarea.

Functia de eliminare

Importanta functiei eliminatorii a pielii este pusa in evidenta de mirosul neplacut al transpiratiei, care capata un iz de tutun atunci cand avem de-a face cu fumatori. Rolul pielii nu este numai de a elimina deseurile normale ale organismului, ci si de a scapa corpul de toxine. Ureea, clorura de sodiu, acidul lactic si sarurile de potasiu sunt doar cateva dintre substantele pierdute prin transpiratie.

Fiecare dintre activitatile noastre are ca rezultat distrugerea unei infime portiuni de tesut viu. Celulele moarte au un efect toxic asupra organismului si trebuie indepartate. Unele dintre substantele eliminate in mod normal pot fi extrem de otravitoare in anumite conditii. Este vorba despre cele care apar de obicei in urina, in bila, in vezica biliara, etc. Acestea trebuie eliminate cat se poate de repede si aici intervine din nou minunatele calitati ale apei. Apa pura dizolva toxinele cand vine in contact cu acestea. Apoi, dupa ce sunt transportate prin sistemul circulatoriu sau la organele specifice – ficat, piele, rinichi si plamani – otravurile sunt eliminate.

Pielea are milioane de pori prin care se scurg permanent toxinele rezultate din dezintegrarea celulelor organismului. Prin transpiratie, toate aceste deseuri sunt transportate pe suprafata exterioara a pielii. Cu timpul, ele se acumuleaza. La o piele cu activitate normala, sunt necesare cateva zile pentru a se forma un strat continuu, care ar putea fi comparat cu o pelicula de lac. Daca nu ne spalam bine si suficient de des, aceste celule moarte continua sa se acumuleze si, in cele din urma, se descompun si sunt absorbite inapoi in sange, furnizand o sarcina suplimentara celorlalte organe de excretie.

Igiena pielii

Se stie ca persoanele care nu se imbaiaza des prezinta un miros specific, neplacut, dar nesemnificativ pe langa raul facut propriului organism. Acumularile superficiale obstructioneaza porii, iar unele toxine sunt reabsorbite, contaminand tesuturile. Spalarea frecventa pastreaza functionalitatea pielii. Cei care nu se spala de loc sau temeinic, sau mai rar prezinta un aspect nesanatos al pielii.

In fiecare zi ar trebui sa facem cate o baie de curatare. Spalati zilnic mainile, fata si intregul corp. O baie sau doua pe saptamana, daca nu un dus zilnic, sunt absolut necesare pentru intretinerea curateniei si prospetimii pielii, pentru tinerea la departare a bacteriilor sau microbilor de tot felul. Pentru femei, baia ar trebui sa devina indispensabila ca si privitul in oglinda.

Lipsa de activitate a pielii, datorata insuficientei curatiri, poate provoca boli, mai ales cand este insotita de obiceiuri alimentare gresite. Relatia dintre starea pielii si rinichi este foarte stransa. Deficientele pielii cauzeaza adesea insuficiente renale.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *