Diete

Biscuiti, fursecuri si cozonaci

Biscuitii de tot felul (saltine, graham, matzo, melba toast, crispbread, rondeu cu aroma de unt, sarati etc.) nu sunt asa de sanatosi pentru inima. Ei variaza de la cei simpli la cei dulci. Desi sunt putine acele sortimente ce se pot numi sanatoase, unele sunt destul de inofensive.

 

Ce contin? Majoritatea biscuitilor sunt preparati din faina rafinata si din grasimi partial hidrogenate. Au un continut bogat in carbohidrati, grasimi, mai ales in acizi grasi “trans” si sodiu.

 

Un biscuite saltine are 13 calorii, 0 mg colesterol, 39 mg sodiu si 0,4 g acizi grasi; un biscuite matzo, simplu: 111 calorii, 0 colesterol, 0,6 g sodiu si 0,4 acizi grasi; o punga de biscuiti saraci mici (28,3 g) are 141 calorii, 3,6 mg colesteroel, 279 mg sodiu si 7 g acizi grasi…

 

Recomandare. Daca iti plac snackurile si biscuitii, orienteaza-te spre un magazin de produse naturiste. S-ar putea sa gasesti mai multe feluri, preparate din faina integrala si fara acizi grasi “trans”.

 

Ce este indicat? Biscuitii din faina integrala. Biscuitii Graham contin faina integrala de grau. Crispbread sau painisoarele plate sunt adesea facute din secara sau alte cereale integrale. Acestia nu prea contin acizi grasi “trans”
Ce nu este indicat? Majoritatea marcilor comerciale. Biscuitii si celelalte preparate din aluat sunt aproape intotdeauna facute cu uleiuri partial hidrogenate. Aceste grasimi modificate chimic sporesc nivelul de colesterol.

 

Fursecurile si batoanele (cu ciocolata, umplut cu crema, din unt de arahide, din faina de ovaz, cu zahar, turta dulce, negrese, de smochine etc.) nu sunt nici ele sanatoase. Nu este cea mai buna alegere, dar nici cea mai rea. Unele fursecuri sunt sarace in grasimi, dar si cele asa declarate “sanatoase” prin reclama de catre producatori, cum ar fi cele din faina de ovaz sau unt de arahide nu contin multe substante hranitoare.

 

Ce contin? Daca ai facut vreodata fursecuri, cu siguranta stii ca ingredientele de baza sunt faina, zaharul rafinat, grasimile si ouale. Aromele, ca vanilia, sau condimentele si amestecurile, cum ar fi faina de ovaz sau bucatelele de ciocolata variaza.

 

Un fursec cu ciocolata (5,8 cm) are 78 calorii, 11 g colesterol, 55 mg sodiu si 4,5 g acizi grasi; un fursec din unt de arahide: 95 calorii, 6 mg colesterol, 104 mg sodiu si 4,8 g acizi grasi; negrese (5,16 cm): 112 calorii, 18 mg colesterol, 82 mg sodiu si 7 g acizi grasi…

 

Ce este indicat? Cele de casa. Chiar daca iti ia ceva timp sa prepari o tava de fursecuri, macar nu o sa-ti faci probleme, intrebandu-te de cand zac pe rafturi. In plus, fursecurile de casa nu vor contine conservanti.

 

Ce nu este indicat? Fursecurile preparate cu margarina si substitutele sale. Chiar daca faci fursecuri acasa, folosind aceste ingrediente, vei consuma la fel de multi acizi grasi “trans” ca si cum le-ai fi cumparat.

 

Fursecurile fara grasimi. Deseori contin aceeasi cantitate de calorii ca cele normale, dar esti tentat sa mananci mai multe. Grasimile sunt satioase si iti taie foamea. Mai bine mananci un singur fursec cu grasimi decat sa te indopi cu cele fara grasimi.

 

Cozonacii si preparatele de patiserie (checuri, pasca, chocolate frosting, placinte, ecler etc.) au mult zahar si pot contine multi acizi grasi “trans”. Chiar daca stii bine ca abunda in calorii, zahar, grasimi si alte asemenea substante, cifrele s-ar putea sa te uimeasca.

 

Ce contin? Chiar si deserturile pe baza de fructe, cum ar fi checul cu ananas si placinta cu mere abunda in zaharuri. Cu mici exceptii, majoritatea deserturilor din aceasta categorie sunt bogate in grasimi si faina rafinata. Incearca sa renunti la desert pentru cateva zile, dupa care ia o felie din cozonacul tau preferat.

 

Chec cu ciocolata, fara glazura (22,86 cm) are 340 calorii, 55 mg colesterol, 299 mg sodiu si 14,3 g acizi grasi; pasca: 321 calorii, 55 mg colesterol, 207 mg sodiu si 22,5 g acizi grasi; placinta cu mere: 411 calorii, 0 mg colesterol, 327 mg sodiu si 19 g acizi grasi…

 

Recomandare. Pentru un desert, teoretic fara grasimi, cumpara niste fructe de padure proaspete, striveste-le usor, ca sa le scoti zeama, adauga putin zahar sau indulcitor (daca e necesar), dupa care presara cateva cu lingurita peste feliile de chec.

 

Ce este indicat? Placinta de dovleac. Este mai saraca in calorii, grasimi si carbohidrati decat restul placintelor si iti asigura 2000 de UI (Unitati internationale) de vitamina A, adica aprox. o treime de cana de sote de morcovi, desi o bucata de placinta are de 10 ori mai multe calorii decat morcovii.

 

Ce nu este indicat? Untul. Prepara compozitia pentru placinta folosind uleiul vegetal sau slanina. Chiar daca nu iti vine sa crezi, acest aliment extrem de daunator contine mai putini acizi grasi “trans” decat alte unturi. Slanina (untura) da fragezime blaturilor de placinta, facandu-le foarte pufoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *