Mijlocul toamnei inseamna perioada de coacere si de recoltare a prunelor, apreciate atat pentru gustul, aroma si dulceata lor dar si pentru virtutile terapeutice dovedite in timp. Acestea sunt considerate de nutritionisti cele mai igienice purgative naturale. Sunt bune la inima si circulatie si in tratarea retinerii de fluide.
Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Pentru efecte imediate in durerile de gat dizolvati o lingura de jeleu de prune intr-o cana de apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare. Stiati ca… in 1905, un cultivator de prune din California a decis sa “angajeze” 500 de maimute pentru a-si culege recolta. Din nefericire, angajatii-maimuta au mancat toate prunele pe care le-au cules…
Fructe al pomului prun (Prunus) din familia Rozacee, prunele sunt rotunde sau ovale, cu pulpa si coaja galbuie sau rosu-violaceu, acoperita cu o substanta ceroasa – prunina. In interior contine un sambure lunguiet si ascutit. Originare din Siria, fructele prunului se regasesc in mai multe soiuri si culori, « Prunus domesticus » fiind specia cea mai raspandita.
Prunele ajuta la digestie si au un efect laxativ. Ele contin apa; zaharuri, distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza; fibre alimentare (celuloza si pectine); acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric; saruri minerale, in special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D); antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica; tanini si substante amare, in frunze si scoarta pomului. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale.
Prunele se consuma proaspete, uscate sau in compot; se folosesc la prepararea salatelor de fructe, a sosurilor, a cremelor, budincilor, prajiturilor si a iaurtului. Soiurile care se coc la inceputul verii sunt in principal destinate conservarii in alcool sau ca fructe zaharisite; cele tarzii, bogate in zaharuri, sunt mai adecvate pentru a fi uscate. Unele soiuri, precum renglotele, culese nu prea coapte, se preteaza la compoturi. Prunele sunt larg utilizate in industria conservelor si in ceea a bauturilor alcoolice.
De ce ar trebui sa consumam prune? Prunele sunt o sursa de fibre si contin substante nutritive importante cum ar fi potasiu, vitamina K si minerale, cum ar fi fierul. Ele contin si acid cafeolchinic, un compus fenolic care are o activitate puternic antioxidanta. Continutul antioxidant al prunelor proaspete se dubleaza cand sunt uscate.
Oparite sau uscate, prunele au fost dintotdeauna prima alegere a mamelor pentru tratarea constipatiei. Impotriva ei, pe stomacul gol sau inainte de masa, se consuma prune proaspete, uscate sau fierte. Chiar si siropul de prune este laxativ! Prunele contin si sorbitol, un zahar-alcool cu proprietati purgative. Consumul lor regulat este eficient in tratarea pacientilor diagnosticati cu sindromul intestinului iritabil.
Oamenii care consuma prune proaspete sau uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.
Prunele au si proprietati diuretice, de stimulare a sistemului nervos, decongestive, hepatice, dezintoxicante si laxative. Aceste fructe amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei. De asemenea, prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist, hipertensiune si rinichi.
Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.
Fructele proaspete de prun se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschizi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.
Cand alegem si consumam fructele de prun, este bine sa tinem seama de urmatoarele idei si recomandari:
– Prunele trebuie sa fie carnoase, stralucitoare, fara ciuperci, relativ moi si cu bruma alba pe ele.
– Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.
– Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.
– Daca se pun la copt, se tin in apa sau suc inainte si timpul de coacere va fi mai scurt.
– Amestec de fructe uscate – se taie prunele si se amesteca cu alte fructe uscate si nuci.
– La copt – se reduce cantitatea de grasime, dar se obtine un aluat mai moale prin inlocuirea unei cantitati de grasime cu aceeasi cantitate de piure de prune.
– Peste clatite sau gogosi se pot pune prune oparite sau inmuiate.
– Umpluturi – adaugati prune sau magiun de prune in prajiturile sau placintele preferate.
.ro
Foto: www.sxc.hu