Diete

Alimentatia corecta

Adevarata stiinta de a manca ar trebui sa fie bine inteleasa si cunoscuta de toata lumea – care sunt elementele nutritionale necesare organismului pentru a construi si repara, in ce mod pot fi cel mai bine furnizate si cum trebuie preparata hrana ca sa fie mai apetisanta, dar fara a distruge proprietatile vitale.

 

Corpul uman este o masinarie complexa care transforma hrana furnizata in energie. Asa cum automobilele consuma benzina, la fel si corpul consuma hrana. Toate componentele oricarei masini se uzeaza in permananta si trebuie reinnoite; la fel si organismul are nevoie de hrana corespunzatoare pentru a putea construi tesuturi noi si a le repara pe cele uzate. Cea mai buna metoda de a obtine elementele nutritive necesare organismului consta in consumarea produselor in stare naturala, adica asa cum exista ele in natura, fara a fi prelucrate sau inlocuite cu pastile.

 

Deficiente nutritive

Studii efectuate asupra catorva mii de famulii au dezvaluit existenta mai multor zone potentiale sau reale de deficienta nutritiva. Vitaminele cu tendinta de a inregistra un nivel scazut in organism au fost vitamina A, B6 (piridoxina) si C. Mineralele care lipsesc cel mai frecvent sunt fierul, calciul si magneziul.

 

O nutritie echilibrata este absolut esentiala pentru functionarea normala a mecanismelor practic nelimitate si complicate care sunt necesare pentru asigurarea unei stari optime de sanatate a organismului. Aceasta presupune ca organismul sa primeasca nu numai o cantitate suficienta de hrana, ci este la fel de important, si sa se consume, in cantitati moderate, alimente sanatoase. In mod destul de straniu, multe dintre persoanele supraponderale, desi par bine hranite, nu consuma o hrana sanatoasa.

 

Elementele nutritive de baza

In toate alimentele pe care omul le mananca, fie ca sunt de origine vegetala sau animala, exista aproximativ 50 de elemente nutritive absolut necesare vietii si dezvoltarii. Aceste elemente pot fi impartite in sase grupe de baza, dupa cum urmeaza: carbohidratii, grasimile, proteinele, mineralele, vitaminele si apa.

 

Primele trei elemente dintre cele 6 – carbohidratii, grasimile si proteinele – furnizeaza in mod diferit energia folosita de organism pentru realizarea tuturor activitatilor de peste zi. Aceasta energie este masurata in unitati mici, numite calorii. Caloriile sunt folosite nu numai pentru a masura energia utilizata de organism ci si pentru a cunoaste continutul energetic al alimentelor.

 

Chiar si atunci cand o persoana este treaza si sta intinsa, complet relaxata, fara a manca ceva, numai prin mentinerea vietii este necesara o cantitate apreciabila de energie, cunoscuta subh numele de rata metabolica de baza. La o persoana obisnuita, aceasta rata este de 1200-1800 calorii, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din cantitatea de energie cheltuita zilnic.

 

Creierul este responsabil pentru o cincime din totalul ratei metabolice de baza. Dar, spre deosebire de alte parti ale corpului, cum ar fi muschii, de exemplu, cantitatea de energie folosita de creier ramane cam aceeasi in cursul zilei, chiar si atunci cand mental suntem activi.

 

Carbohidratii sunt, in mod frecvent, blamati ca fiind principala cauza a obezitatii, una dintre cele mai raspandite si grave probleme de sanatate, desi, comparativ, in privinta numarului de calorii, de fapt, grasimile contin mai mult decat dublul. Carbohidratii din alimentatie ar trebui sa acopere 55 sau 60 % din necesarul energetic zilnic, iar grasimile sa fie diminuate sub 30 % din aportul energetic asigurat. Se stie ca o dieta bogata in grasimi este strans legata de aparitia bolilor coronariene si arteriale, de afectiunile colonului si sanului  si, posibil, de cancerul de prostata.

 

Supravegherea greutatii

O cale de a sti daca hrana consumata contine prea multe calorii este sa-ti supraveghezi greutatea. Caloriile in exces sunt inmagazinate in organism in special ca ctesut adipos, cunoscut mai bine sub denumirea populara de grasime. Sunt necesarea 3500 de calorii pentru a produce circa 450 g de grasime. Astfel, daca in fiecare zi din saptamana consumi cu 500 de calorii mai mult decat utilizezi ca energie, la sfarsitul saptamanii, vei depozita excesul de 3500 de calorii sub forma a 450 g de grasime. Contariul este, de asemenea, valabil, astfel incat, pentru fiecare 3500 de calorii pe care le utilizezi, vei pierde in greutate cate 450 g.

 

Alimentele cu o valoare energetica (calorii) ridicata tind sa fie cele cu un continut scazut de apa sau bogate in grasimi, ca de pilda nucile, fructele uscate, untul etc. Fructele si legumele sunt sarace in calorii cu exceptia avocadoului si maslinelor care sunt bogate in grasimi.

 

Iata cateva alimente bogate in calorii: prajitura de ciocolata glasata, migdale, unt de arahide, unt sau maioneza, zahar, branza tip Cheddar, dar si sarace in calorii: rosiile crude, capsunii proaspeti, perele, mazarea congelata, salata verde, piersicile etc. Alimentele dupa continut:

 

–    bogate in proteine (cele care repara si refac tesuturile): mazare, fasole, nuci, linte, lapte, oua, cereale, soia, arahide;
–    cu un continut ridicat de grasimi (furnizeaza energie): unt, smantana, galbenus de ou, branza, cereale, masline coapte, ulei de masline, ulei vegetal, toate varietatile de nuca, avocado;
–    bogate in carbohidrati (cu valoare nutritiva si energetica): zaharul din malt, maltul, mierea, fructele coapte, legumele bogate in amidon (cartofii, de pilda), cerealele, zaharul alb rafinat;
–    bogate in proteine si carbohidrati: mazare, fasole, linte, arahide, lapte, faina de ovaz, graul, cerealele naturale.

 

Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt principalii furnizori de energie care intra in componenta hranei, plus apa; ei sunt necesari organismului in cantitati mari si sunt prezenti in proportii diferite in aproape toate alimentele pe care le consumam. Vitaminele si mineralelel, pe de alta parte, desi sunt si ele importante, in egala masura, pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, comparativ, sunt necesare in cantitati mult mai mici.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *