Sanatate

Accidente in casa: intoxicatiile

Intoxicatiile cu substante toxice aduc un numar mare de victime la camerele de garda ale spitalelor. De vina este depozitarea unor astfel de produse in altceva decat ambalajul original (sticle de apa, suc) si apoi ingestia involuntara. Alteori, intoxicatiile se produc din cauza manipularii necorespunzatoare a produselor toxice.

 

In mediul urban, cu deosebire inainte de venirea frigului, intoxicatia cu antigel este cel mai grav accident domestic. Antigelul, substanta folosita pentru a preveni inghetarea apei in radiatoarele automobileleor, contine etilen-glicol, care este foarte toxic. Ingerat, el provoaca insuficienta renala sau hepatica. Sunt suficienti si 4-50 de mililitri pentru ca intoxicatia sa se produca. Antidotul este alcoolul. Imediat dupa ce ati ingerat aceasta substanta trebuie sa beti tarie, recomanda medicul. Chiar si asa, prezentarea la medic este obligatorie pentru evaluarea consecintelor intoxicatiei.

 

Benzina, motorina, metanolul (solvent pentru lacuri si vopsele) sunt alte cateva substante care produc frecvent intoxicatii. In aceste cazuri insa, alcoolul nu este un antidot. In mediul rural, cele mai frecvente cazuri de intoxicatii se produc din cauza ingestiei de insecticide, ierbicide sau solutii alcaline folosite la spalatul rufelor, precum lesia. Intoxicatii pot provoca si alte substante sau solutii de curatat, caustice sau acide.

 

Simptomele imediate sunt greata, durerea de cap, voma, tulburarile de vedere, senzatia de vertij, tulburarile de respiratie, durerile abdominale. In toate aceste cazuri, consumul de lapte ca antidot nu este o solutie aprobata de medici, intrucat nu are nici un efect. Iar provocarea de varsaturi prin ingestia de apa cu sare este total contraindicata pentru ca agraveaza intoxicatia. Victima unei intoxicatii cu substante acide trebuie transportata de urgenta la un spital, unde va fi ajutata prin efectuarea unui lavaj gastric.

 

O alta problema frecventa cu care se confrunta medicii este expunerea la vapori de substante toxice. Este cazul vopselelor, diluantilor, dar si al substantelor cu clor, folositie in casa pentru dezinfectare. Vaporii acestor produse provoaca insuficienta respiratorie. Cand folosim asemenea substante trebuie sa ne acoperim nasul si gura cu o batista sau cu o masca speciala, trebuie sa deschidem larg geamul pentru a aerisi spatial respective, iar dupa ce am folosit produsul toxic nu trebuie sa ramanem sau sa dormim in aceea incapere.

 

Un mare risc il reprezinta intoxicatiile cu gaze (monoxid de carbon), provenite de la centralele termice care nu au un sistem bun de evacuare a gazelor sau de la sobele cu cosul infundat. Gazul pe care il emana este incolor, inodor si astfel greu de sesizat in timp util. Emisiile de gaze in cantitate mica, dar o perioada lunga duc la instalarea comei linistite si chiar la deces.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *