Diete

Carnea de miel, vedeta mesei de Pasti

Aflata in centrul atentiei cu ocazia sarbatorilor de Paste, carnea de miel este foarte bogata in fier si potasiu care se asimileaza usor, fiind o optiune sanatoasa pentru persoanele fara probleme si care o consuma in cantitati moderate. Nu asociati carnea de miel/ied cu paine, mamaliga sau paste pentru ca ingreuneaza digestia. Nutritionistii recomanda asocierea carnii de miel doar cu legume.

Mielul sau iedul intra la categoria carne rosie si este o sursa foarte buna de proteine de calitate. Pentru persoanele sanatoase si active fizic este o optiune sanatoasa, insa pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceride, hipertensiune arteriala, hepato-renale, obezitate) este indicat sa se consume carne de miel in cantitati mici si doar bucatile foarte slabe.

Istorie culturala

Carnea de miel era consumata inca de pe vremea grecilor, pentru care pastoritul avea un rol foarte Important. In Iliada, se povesteste de multe ori despre miei si iezi, mai intai frageziti intr-un ceaun de bronz, la flacara, apoi pusi la protap de insusi Ahile si fripti pe jaratic. Cu siguranta folosita si in alimentatia etrusca, carnea de miel reprezinta o delicatete si in bucataria romana; la popoarele din Orientul Apropiat si la evrei, mielul este animalul de sacrificiu prin excelenta.

In acest context, inlocuirea lui Isac cu un berbec in povestea lui Avraam are o semnificatie deosebita, pentru ca accentueaza valoarea traditionala de jertfa a animalului si pentru ca inlocuirea sacrificiului uman cu cel animal reprezinta o etapa fundamentala in dezvoltarea civilizatiilor primitive. Episodul a fost interpretat ca o prefigurare a sacrificiului lui Hristos, care s-a jertfit intru mantuirea oamenilor si, tocmai datorita acestei legaturi cu traditia ebraica, mielul a fost preluat initial de crestinism ca un simbol pentru Mesia si pentru sacrificiul sau.

Mielul este comparat cu Hristos deoarece, asa cum mielul neprihanit este adus ca jertfa, la fel si Hristos este ucis fara vina. Mai poate fi si simbolul apostolilor, si, in general, al tuturor celor simpli si nevinovati, adica al oamenilor sfinti si al pacatosilor pocaiti. Aceasta victima care este mielul reprezinta si nevinovatia prigonita, omul drept si rabdator supus chinurilor.

Pentru evrei, mielul este mancarea de Pasti; pentru crestini, hrana de la comemorarea Invierii, fiind uneori inlocuit de oaie sau de capra.

De ce trebuie sa consumam carne de miel?

O portie de carne de miel asigura 30% din necesarul zilnic de zinc, mineral important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii oaselor si pentru intarirea sistemului imunitar. Deoarece contine carnitina, un aminoacid esential, intalnit destul de rar la alte alimente, carnea de miel asigura organismului energia de care are nevoie si inlatura starea generala de oboseala.

De altfel, acest tip de carne este o sursa importanta de proteine, de aceea este necesara copiilor si tinerilor aflati in perioada de crestere, dar si persoanelor subponderale, in cura de ingrasare. In plus, aceasta imbunatateste activitatea splinei si rinichilor si este o sursa usor asimilabila de fier.

Deoarece contine o cantitate ridicata de grasime, nu este recomandat sa consume carne de miel cei care au probleme cu valorile colesterolului. Copiii si persoanele care sufera de tulburari digestive ar trebui, de asemenea, sa manance cantitati reduse de carne de miel, pentru ca in compozitia ei se gasesc tesut colagenic si purine, substante care ingreuneaza digestia.

Consumul de carne de miel ar trebui sa fie moderat sau exclus din alimentatie si pentru alte persoane cu probleme. Cele care au tinut post au nevoie de o readaptare, de aceea este recomandat ca in seara de Paste sa manance cate putin si la intervale mai mari de timp; persoanele care au probleme hepato-renale sau cu pancreasul trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce mananca pentru ca daca au tinut post si incep sa manance mult pot sa faca pancreatita acuta.

Carnea de miel contine lipide de grasimi saturate care au efecte aterogen, adica se depun pe artere si favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare; deci trebuie consumata cu moderatie. Nu este rea pentru persoanele sanatoase si active fizic, insa pentru cele cu probleme sunt necesare cantitati mici si bucati foarte slabe (cantitatea de colesterol este de 80 mg la suta de grame).

Cum o alegem, cum o preparam

100 grame carne de miel contine 200 – 300 kcal. In functie de portiunea taiata, carnea de miel are o densitate energetica destul de ridicata: 200 – 300 kcal/100 de grame. De asemenea, carnea de miel contine: mult potasiu; organele (in special ficatul), dar si carnea contine foarte mult fier care se absoarbe foarte usor; calciul, acidul folic si vitamina E sunt in cantitati mai mici.

Medicii nutritionisti avertizeaza sa fim foarte atenti cand cumparam carnea de miel: sa fie din locuri special amenajate si sa ne asiguram ca este de miel/ied si nu de caine care arata asemanator. De aceea cand se vinde mielul trebuie sa aiba copitele despicate si capul ca sa se vada dintii. Este foarte important sa nu aiba sub 9 kilograme cu totul, deoarece cu cat este mai mic cu atat contine mai multe purine care fac mai greu digerabil, fiind o optiune foarte periculoasa in special pentru persoanele bolnave de guta. Este indicat sa cumparati un miel sau bucati dintr-un miel care sa aiba in jur de 10 – 15 kilograme, deoarece carnea va fi mai putin indigesta decat cea mai frageda.

Nutritionistii recomanda carnea de miel inabusita sau preparata pe gratar, evitandu-se pe cat posibil prajelile. De asemenea, stufatul trebuie sa contina cat mai multe legume, deoarece carnea nu contine fibre si legumele va vor ajuta sa preveniti problemele legate de constipatie.

Traditionalul drob de miel trebuie sa contina cat mai multe ingrediente care sa il vor face mai usor pentru stomac. Astfel nu ezitati sa adaugati foarte multa verdeata si orez integral. Si atentie la organele de miel care sunt foarte toxice, fiind bogate in purine si greu digerabile.

Reteta pentru gurmanzi: Cotlete de miel cu coriandru

Timp de preparare: 70 de minute; calorii: 300/portia; ingrediente: 6 cotlete de miel, 2 dovlecei, 2 morcovi, 2 cartofi, 100 g mazare, 2 fire de praz, o lingurita de coriandru, 100 ml ulei, o legatura de patrunjel, o lamaie.

Preparare: Ungeti cotletele cu ulei si puneti-le intr-o tava adanca unsa cu ulei, alaturi de zarzavat. Adaugati restul de ulei, o ceasca de apa si zeama de lamaie. Puneti tava in cuptorul incins si coaceti friptura la foc potrivit pana cand carnea este rumenita. Se asezoneaza cu patrunjel.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *