In vizor

Zona Parcului Feroviarilor a devenit camping pentru oamenii străzii. Someșul s-a transformat în baie comunală

Someșul a devenit o veritabilă baie comunală. Iar Parcul Feroviarilor, pe care administrația locală îl tot modernizează din vorbe de la o vreme încoace, s-a transformat într-o zonă de camping. Aici își duc veacul cei mai puțin norocoși dintre noi, care locuiesc după cum apucă în orașul de 5 stele, departe de modernizările digitale și eco ale Primăriei Cluj-Napoca. După cum puteți observa din imaginile alăturate, în timp ce municipiul Cluj-Napoca era cât pe ce să devină capitală europeană a inovării, dar n-a fost să fie, o serie de familii cu posibilități reduse au campat exact într-una dintre cele mai faine zone ale orașului, la intersecția străzilor Traian cu Oașului, pe malul Someșului din Parcul Feroviarilor. Iar „soluția” este, de bună seamă, una de avarie, în lipsa unor soluții concrete ale autorităților locale, care nu au făcut din realizarea și alocarea locuințelor sociale nici măcar o temă de campanie electorală. 

Cu sloganul politicianist „nimeni nu este lăsat în urmă”, uzitat de primarul Emil Boc cu treabă și fără treabă, clujenii cu posibilități reduse – dar cu buletine de Cluj! – au fost nevoiți să-și îmbunătățească singuri condițiile de trai. 

Iar exemplul de mai jos ilustrează perfect garagara politicianistă a administrației peneliste locale și dezvoltarea lipsită de coerență a orașului: unii cu digitalizarea, alții cu baia în Someș. 

Valul al doilea al pandemiei a găsit comunitățile defavorizate la fel de nepregătite ca în primăvară. Și asta din cauza lipsei de interes a autorităților. Pentru anul 2021, lucrurile par să fie neschimbate din cauza faptului că autoritățile nu au niciun plan de construcție de locuințe sociale.

CITEȘTE ȘI: Situația celor 1500 de romi de la Pata Rât va fi la fel de gravă și anul viitor. Profesorul Eniko Vincze: „Nu s-au făcut planuri de construcție de locuințe sociale nici pentru anul 2021”

Însă, după cum Ziar de Cluj semnala deja, o familie cu 8 copii, din care trei minori, locuiește într-o baracă din Parcul Feroviarilor, fără curent, apă și căldură.

CITEȘTE ȘI: Video – De 3 ani jumate, Viorica trăiește într-o baracă din Parcul Feroviarilor, cu 3 copii minori, fără curent, apă și căldură

Viorica Jiga are buletin de Cluj, pe strada Argeș, din zona semicentrală a Clujului.

Copiii ei sunt clujeni.

Clujeni care locuiesc într-un container situat în Parcul Feroviarilor, în Clujul despre care oficialii afirmă că este orașul din România cu cea mai bună calitate a vieții. 

Dacă ceea ce susțin reprezentanții Primăriei ar fi adevărat, atunci orașul ar avea grijă, prin Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei, și de clujenii care, deși muncesc să își crească copiii, nu reușesc să le ofere o locuință încălzită, cu apă curentă, cu curent electric.

CITEȘTE ȘI: Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate de Primărie debutează cu o dezbatere publică sub deviza „Nu deținem date” și un slogan politic: „Nimeni nu este lăsat în urmă…”

În urmă cu mai bine de 3 ani de zile, în iulie 2017, Ziar de Cluj semnala cazul unei familii cu minori, mutată într-un cort improvizat pe malul Someșului – în aceeași zonă a Parcului Feroviarilor, dar pe un alt mal – și care susținea că a venit la Cluj în scop turistic. 

CITEȘTE ȘI: O familie cu minori, mutată într-un cort improvizat pe malul Someșului, afirmă că a venit la Cluj în scop turistic

Astfel, înainte de a fi modernizat, Parcul Feroviarilor s-a trasformat, prin concursul și nepăsarea autorităților, în zonă de camping. Mai mult, în lipsa unui program coerent și funcțional de acordare a locuințelor sociale, cei mai nevoiași dintre noi, clujeni cu acte în regulă, sunt nevoiți să facă baie chiar în Someș. 

La ce bun a mai desființat Primăria băile comunale? Acestea și-ar fi dovedit utilitatea, în lipsa unor alte măsuri concrete de sprijin din partea autorităților peneliste locale pentru susținerea celor defavorizați!

După îndelungate tergiversări, administrația locală a lansat licitația pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, un proiect în valoare de 43.2 milioane de lei/cca 10 milioane de euro. Durata de realizare a investiției este de 22 de luni.

CITEȘTE ȘI: După trei ani de amânări, Primăria a lansat licitația pentru modernizarea Parcului Feroviarilor

Proiectul de modernizare a Parcului Feroviarilor și a culoarului Someșului a fost blocat mult timp la nivelul de „intenție”, iar recent administrația locală lansa licitația pentru acest obiectiv. 

Parcul Feroviarilor a intrat în proprietatea Primăriei în 2017.

De atunci se tot vorbește despre modernizarea acestui obiectiv, dar până acum s-au făcut doar concursul de soluții și proiectul tehnic. Lucrările se lasă așteptate. Anul trecut, primarul Emil Boc spunea că totul durează atât de mult din cauza concursurilor de soluții. 

Proiectarea este gata din august 2019.

Dacă ritmul lent de implemetare al acestui proiect se menține, atunci lucrările vor începe cel mai devreme anul viitor, în primăvară. Conform unui scenariu optimist, în cazul în care nu vor exista contestații. Ori, după cum se întâmplă în ultima perioadă, există și varianta anulării licitațiilor de mai multe ori din lipsă de ofertanți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *