Politica

Ziua a 3-a de război. Lupte grele pe străzile din Kiev. Putin a devenit proscris în Vest. Ucraina controlează marile orașe. Ucrainienii opun o rezistență la care invadatorii ruși nu se așteptau

Ziua 1 de război în Ucraina. 137 de ucraineni și 400 de ruși au murit. Aliații occidentali cred că Rusia va captura Kievul în curând. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Proteste de amploare în Rusia, peste 700 de persoane arestate.

Ziua 2 a războiului din Ucraina. Oficialii ruși și ucraineni discută despre ora și locul negocierilor de încetare a focului. UE a aprobat sancțiuni pentru Putin și Lavrov. Rușii au întâmpinat ”mai multă rezistență decât se așteptau”.

Ziua 3 a războiului din Ucraina, a început cu lupte grele pe străzile din Kiev. Armata și civilii ucraineni opun ocupanților ruși o rezistență la care Kremlinul nu se aștepta potrivit seviciilor internaționale. După două zile de la invazie, președintele Putin și ministrul de Externe Serghei Lavrov au devenit proscriși în Vest – UE, SUA, UK și Canada le-au înghețat averile și America le-a interzis accesul pe teritoriul său.

UPDATE: Bloomberg: SUA iau în calcul sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei. Analiști: Mișcarea ar fi devastatoare pentru Rusia. Am vedea prăbușirea rublei

SUA iau în calcul sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei, potrivit unor surse familiarizate cu subiectul, o mișcare care ar viza o mare parte din rezervele de 643 de miliarde de dolari pe care președintele rus Vladimir Putin le adunase înainte de invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg.

O decizie finală nu a fost luată, dar administrația Biden ia în considerare de urgență toate opțiunile în încercarea de a-l descuraja pe Putin să avanseze în Ucraina, au precizat sursele citate, care au vorbit sub condiția anonimatului. SUA își propun să facă fiecare mișcare împreună cu aliații din Europa pentru a obține un impact maxim.

Nu este clar cât de avansate sunt aceste discuții. Problema țintirii potențialului băncii centrale ruse a apărut însă într-o conversație de la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a Casei Albe a refuzat să comenteze.

În timp ce Rusia a redus în mod constant dependența de valută străină, Banca Centrală deținea în continuare 16,4% din deținerile sale în dolari la sfârșitul lunii iunie 2021, potrivit ultimelor date oficiale, în scădere față de 22,2% cu un an mai devreme.

Decizia ar fi fără precedent pentru o economie de dimensiunea Rusiei. Pierderea accesului la fonduri în străinătate ar putea lega de mâni Banca Centrală în timp ce încearcă să susțină rubla pe piața valutară prin vânzarea de valută.

Intervențiile directe, anunțate la începutul acestei săptămâni, după ce Putin a ordonat armatei sale să atace Ucraina, marchează prima dată când aceasta este introdusă pe piață din 2014.

Mișcarea ar fi „devastatoare” pentru Rusia, potrivit lui Tim Ash, strateg la Bluebay Asset Management din Londra. „Am vedea prăbușirea rublei.”

Rusia și-a păstrat, de asemenea, 22% din tezaurul său în aur, cea mai mare parte din care este deținută pe plan intern și ar fi ferită de sancțiunile occidentale, în timp ce aproximativ 13% din deținerile băncii centrale erau în yuani.

UPDATE: Președintele Poloniei își anunță sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-a anunțat, sâmbătă, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea europeană.

Andrzej Duda susține, într-o postare pe Twitter, că statutul de candidat la UE ar trebuie acordat imediat Ucrainei și apoi începute imediat procedurile pentru a obține statutul de membru.

Ucraina urmează să aibă, de asemenea, acces la fondurile UE pentru reconstrucție, spune președintele Poloniei.

Ora 16.03 Președintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri oprirea avansului armatei ruse în Ucraina în așteptarea negocierilor, dar operațiunile au fost reluate după ce guvernul de la Kiev ar fi refuzat discuțiile, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN. Un consilier prezidențial ucrainean a negat la primele ore ale zilei de sâmbătă că Ucraina a refuzat să negocieze.

Ora 15.45: Turcia interzice trecerea navelor de război rusești prin Marea Neagră, anunță Zelenski.

UPDATE: Turcia nu confirmă informațiile lui Zelenski privind închiderea Bosforului – Erdogan cere încetarea imediată a operațiunilor militare în Ucraina. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Rusiei să înceteze imediat operaţiunea militară din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru un armistiţiu, dar Ankara nu a confirmat afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind închiderea Strâmtorii Bosfor.

Recep Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. „Depunem toate eforturile pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Monde. De asemenea, Recep Erdogan a denunţat apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat militarilor ucraineni, de a înlătura Administraţia de la Kiev, transmite Mediafax.

Volodimir Zelenski a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor, între Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zelenski a mulţumit Turciei pentru acceptarea cererii.

Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a declarat sâmbătă, conform postului turc T24, că Ankara va implementa „în totalitate Convenţia Montreux” în această perioadă „critică” şi că „analizează” cererea Ucrainei. Şeful diplomaţiei turce a declarat că situaţia actuală nu este definită formal, în documente internaţionale, ca fiind „război”, deşi practic acest lucru se întâmplă, dar a explicat că prevederile stricte ale Convenţiei Montreux privind blocarea Strâmtorii Bosfor se aplică doar în caz de situaţie de „război” definită prin documente internaţionale. El a argumentat că nici măcar NATO nu a catalogat actuala situaţie ca fiind „război” în documentele oficiale. În plus, Mevlüt Çavusoglu a explicat că, oricum, şi în cazul blocării Strâmtorii Bosfor, Rusia, care este stat riveran al Mării Negre, ar avea dreptul să îşi returneze navele militare la propriile baze.

La rândul său, Rusia a anunţat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că nu a fost informată despre nicio închidere a Strâmtorii Bosfor de către Turcia. Un oficial guvernamental turc a declarat, potrivit cotidianului The Guardian, că deocamdată Ankara nu a luat nicio decizie. Administraţia de la Ankara urmează să facă un anunţ formal despre această decizie după analizarea situaţiei.

Mevlut Çavusoglu a discutat sâmbătă prin telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre organizarea potenţialelor negocieri între Moscova şi Kiev.

Ora 15.36: Ministerul Afacerilor Externe anunță, sâmbătă, că activitatea Ambasadei României la Kiev și a Consulatului de la Odesa a fost suspendată, iar întreg personalul a fost repatriat. În același timp, oficiile consulare de la Cernăuți și Solotvino au activitate în parametrii normali.

Ora 15.33: Spațiul aerian al României a fost închis începând cu ora 15.00 pentru toate zborurile regulate, cu sau fără aterizare pe aeroporturile din țară, pentru aeronavele operatorilor înregistrați în Federația Rusă.

Ora 15.00: Excluderea Rusiei din SWIFT este o chestiune de zile, spune un guvernator de bancă din zona euro (Agerpres)

Ora 14.50: Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că prim-ministrul maghiar Viktor Orbán i-a transmis că și Ungaria renunță la opoziția față de suspendarea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT (The Guardian)

Ora 14.46: Marea Britanie avertizează: Grosul trupelor ruse, la 30 km de Kiev / Capturarea Capitalei e dificilă pentru că Rusia nu controlează spațiul aerian al Ucrainei

Ora 14.30: Zelensky, într-o nouă înregistrare video: Planul Rusiei de a mă captura a deraiat

Ora 14.29: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că cetățenii nu mai au voie să își părăsească domiciliul între orele 17.00 și 8.00

Ora 14.25: BREAKING România închide spațiul aerian pentru avioanele ruse

Ora 13.49: Marea Britanie anunță că orașul sudic Melitopol e în continuare controlat de armata ucraineană, deși Rusia susținea dimineață că l-a cucerit. În acest moment, Rusia nu controlează nici un oraș important din Ucraina

Ora 13.41: Guvernul Marii Britanii face presiuni asupra companiei petroliere britanice BP să renunţe la participaţia sa de 20% în compania rusă Rosneft după invazia Rusiei în Ucraina (Agerpres)

Ora 13.38: VIDEO Ucraina anunță că a distrus un convoi militar rusesc cu o dronă militară furnizată de Turcia

Ora 13.15: Franța a interceptat și oprit un vapor comercial rusesc încărcat cu automobile care se îndrepta spre Sankt Petersburg, transmite BBC. Motivul? Compania care transporta mașinile e pe noua listă de sancțiuni europene. Ambasada Rusiei la Paris a transmis un protest formal

UPDATE:

Luptele continuă la marginea capitalei, dar și în ale orașe mari din țară, în mai multe dintre ele auzindu-se alarme aeriene. O serie de națiuni mari înăspresc sancțiunile contra Rusiei, iar scoaterea acesteia din sistemul financiar SWIFT pare tot mai posibilă.

Ora 10.53: Soldați ruși, acuzați că au jefuit un magazin în orașul ucrainean Melitopol

Ora 10.41: Șeful Armatei franceze: Vom trimite în Români 500 de soldați, în cadrul NATO

Ora 10.30: Băncile de stat din China restricționează finanțarea pentru mărfurile rusești

Ora 10.24: Ministerul rus al Apărării susține că rachetele ruse nu au lovit clădiri civile din Kiev. Cu toate acestea, imaginile video arată cu un bloc de 15 etaje a fost lovit de o rachetă sâmbătă dimineață, iar guvernul Ucrainean susține că proiectul a fost tras de forțele ruse

Ora 10.13: Lisa Peskova, fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a postat pe Instagram un mesaj anti-război. Ea l-a șters după câteva ore

Ora 10.08: Marea Britanie, Polonia, Cehia și Bulgaria – țările europene care au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești

09:25: Rușii afirmă că au capturat Melitopol, din sud-estul Ucrainei. Acesta ar putea fi primul centru urban important cucerit de forțele moscovei, dar informația nu este confirmată deocamdată

Ora 9.12: Două rachete au lovit zona de sud-vest a Kievului, transmite BBC, care citează Reuters. Nu e clar care au fost țintele rachetelor.

09:00: Myhailo Podoliak, un consilier principal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat sâmbătă dimineața devreme că forțele rusești au încercat să „aducă cantitatea maximă de echipament în orașul Kiev”. Dar, a spus el, „în prezent, situația din suburbii și din împrejurimi este sub control”. Vorbind la televiziunea ucraineană, el a spus că în oraș există „grupuri separate de sabotaj și recunoaștere”, dar că poliția și unitățile teritoriale de autoapărare „lucrează activ împotriva lor”.

„Nu cred că, după ceea ce se întâmplă acum, Ucraina este într-o poziție de slăbiciune. Chiar dacă procesul de negociere va începe – și va începe – Ucraina va pune condiții”, a adăugat acesta.

Volodimir Zelenski de pe străzile Kievului: Nu depunem armele! Nu plec din Kiev!

Președintele Ucrainei conduce trupele de apărare ale Capitalei Kiev din stradă. După o noapte de nesomn, vizibil obosit, Volodimir Zelenski a făcut un live cu telefonul mobil în care anunță că armata ucraineană nu depune armele și că el nu va părăsi trupele și va rămâne să apere Kiev-ul de atacurile armatei ruse.

Mai devreme în timpul nopții americanii i-au propus evacuarea de urgență din Kiev pentru a nu fi capturat de trupele ruse, dar Zelinski a refuzat, relatează media americane.

Citând oficiali americani şi ucraineni, Washington Post a raportat că agenţiile de informaţii americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenskii de ameninţarea la adresa siguranţei sale. Publicaţia americană citează oficiali care spuneau că informaţiile de la acea vreme sugerau că asasini ruşi ar fi deja la Kiev.

„L-am avertizat nu numai de ameninţarea invaziei ruse, acum o realitate, ci şi de ameninţarea pentru el personal. Suntem pregătiţi să-l ajutăm în orice fel”, a declarat Adam B. Schiff (California), preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor.

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc pentru a treia dimineață cu explozii. Asaltul rus continuă

Ultimele noutăți, conform CNN:

– explozii au fost raportate în capitală sâmbătă dimineața, după zile de lupte grele la periferie, în timp ce trupele rusești au avansat spre oraș. Focuri de armă au fost auzite și în apropierea centrului orașului.

– într-un discurs național vineri seară, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a promis că ucrainenii vor rămâne și vor lupta pentru țara lor și a acuzat Rusia că a vizat infrastructura civilă.

– un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că președintele a acceptat o propunere rusă de a purta negocieri și că este pregătit să discute despre pace și încetarea focului

– sancțiunile se adună: SUA și Canada au anunțat vineri sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului rus de externe Lavrov, alăturându-se astfel Uniunii Europene și Marii Britanii.

Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman și Kherson.

Mai multe elicoptere stau parcate pe teritotiul Belarusului, la circa 32 km de la granița cu Ucraina. Potrivit Reuters este vorba despre circa 150 de elicoptere și alte forțe terestre.

Din imaginile publicate de Maxar se poate observa foarte clar că acestea stau aranjate gata să-și ia zborul.

Reuters menționează că 90 dintre elicoptere se află în apropiere de orașul belarus Hoiniki.

Ora 8.37: Un bloc de locuințe din cartierul kievean Zhuliany a fost lovit de proiectile în timpul schimburilor de focuri.

Update 9.09: Armata Ucrainei susține că blocul a fost lovit de forțele armate ruse, potrivit The Guardian.

Ora 8.33: Facebook a interzis instituțiilor de presă ruse de stat să difuzeze reclame sau să genereze bani pe platformă, potrivit unui anunț al lui Nathaniel Gleicher, oficial al companie.

Ora 8.22: SUA acordă Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari, transmite CNN

Bilanț ucrainean: Am lichidat peste 3500 de ruși. 200 de prizonieri și sute de tancuri și vehicule blindate anihilate sau capturate. Mai multe avioane doborâte

În toată Ucraina au loc ciocniri violente între corpurile de armată ruse care înaintează din 4 direcții: din N dinspre Belarus, din S dinspre Crimeea și de pe mare, din Est dinspre republice Donețk și Lugansk alături de milițiile locale și din NE dinspre Harkov. Statul Major General al armatei ucrainene susține că au respins majoritatea atacurilor și mai ales asupra Kievului și că orașe ca Harkov, Melitopol, Mariopol sau Odesa rezistă cu îndârjire atacurilor barbare ale armatei ruse care s-ar fi dedat chiar și la crime de război. Mihai Podoliak, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei susține că peste 3.500 de soldați ruși au murit în Ucraina în ultimele două zile, iar 200 sunt luați deja prizonieri.

”Până în dimineața zilei de azi sunt înregistrate peste 3.500 de decese în rândul soldaților ruși și aproape 200 de prizonieri”, a declarat acesta.

Ucrainenii vorbesc de sute de tancuri și vehicule blindate capturate de la inamic, de câteva avioane de vânătoare și elicoptere de luptă doborâte.

Bilanț rus: Înaintăm pe toate fronturile. Continuăm distrugerea infrastructurii militare. Începem asaltul Kievului. Nu ne vom angaja în lupte de stradă

Armata rusă susține că atacul propriu-zis al Kiev-ului nu a avut încă loc și că nu intenționează să se angajeze în lupte de stradă. Marele Stat Major al armatei ruse susține că toate operațiunile planificate sunt executate cu acuratețe în teren. Toate fronturile avansează, iar trupele republicilor Donețk și Lugansk înaintează vertiginos. Potrivit rezumatului de dimineață de la Ministerul rus al Apărării

”În total, Forțele Armate Ruse au lovit 821 de obiecte din infrastructura militară a Ucrainei

Printre acestea: 14 aerodromuri militare, 19 posturi de comandă și centre de comunicații, 24 de sisteme de rachete antiaeriene S-300 și Osa, 48 de stații radar.

Doborâte: 7 avioane de luptă, 7 elicoptere, 9 vehicule aeriene fără pilot.

Au fost distruse 87 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 28 de lansatoare de rachete multiple, 118 unități de vehicule militare speciale.

Forțele marinei ruse au distrus 8 bărci militare ale forțelor navale ucrainene.”, se spune în comunicare.

Ce sancțiuni economice a impus UE Rusiei: Interzicerea furnizării de echipamente pentru rafinării, aviație, embargo pe semiconductori și tehnică de ultimă generație

Consiliul UE (format din reprezentanții statelor membre) a decis vineri noi sancțiuni pentru Rusia după invadarea Ucrainei. Sancțiunile includ înghețarea bunurilor și conturilor deținute de Vladimir Putin și Serghei Lavrov în statele membre UE, dar și o serie de interdicții comerciale care au ca scop slăbirea economiei Rusiei.

Principalele sancțiuni economice:

  • Interzicerea furnizării de echipamente pentru rafinării
  • Interzicerea furnizării de componente, materiale, software pentru industria aviatică și cea spațială rusă
  • Interzicerea furnizării de componente pentru semiconductori și tehnică de ultimă generație

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *