Politica

Gabriela Firea: Luăm măsuri pentru a proteja copii refugiaţi în România din cauza bombardamentelor din Ucraina

Scris de 13

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a scris, vineri, pe Facebook, că a avut o întâlnire de lucru cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, directorii din cadrul UNICEF România, cu ANPDCA şi cu directorii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din cinci judeţe de la graniţa României (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea), unde vin la graniţă familii de ucraineni. Firea precizează că au fost identificate şi spaţiile unde ar putea fi cazaţi copiii refugiaţi care vin neînsoţiţi în România. De asemenea, UNICEF a propus să existe kit-uri speciale care să conţină de la apă potabilă, alimente, hrană specială pentru copiii mici, până la obiecte de igienă, relatează News.ro.

”Luăm măsuri pentru a proteja copii refugiaţi în România din cauza bombardamentelor din Ucraina! Am avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, directorii din cadrul UNICEF România, colegele mele din cadrul ANPDCA şi cu directorii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din cinci judeţe de la graniţa României (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea). Pe aici intră deja, dinspre Ucraina, familii despărţite, mame cu copii în braţe. Am stabilit care sunt nevoile primare ale acestor copii şi cum trebuie ajutaţi imediat ce pun piciorul pe pământ românesc”, a scris ministrul Familiei pe Facebook.

Ea precizează că ”cel mai important este să îi putem înţelege şi deja se identifică persoanele care cunosc limba ucraineană sau limba rusă în aceste judeţe”.

”În Tulcea, de exemplu, există asistenţi sociali vorbitori de limba rusă angajaţi în direcţia judeţeană sau asistenţi maternali care lucrează de multă vreme în comunităţile de ruşi lipoveni. În nordul ţării, există asistenţi sociali şi asistenţi maternali vorbitori de limbă ucraineană care sunt deja mobilizaţi pentru a merge în punctele mobile de la graniţă”, afirmă ministrul Familie.

Potrivit Gabrielei Firea, ”direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea vor lucra împreună cu reprezentanţii UNICEF România şi cu specialiştii din minister pentru a se asigura că la graniţă va exista orice este nevoie pentru aceşti copii”.

”Au fost identificate şi spaţiile unde ar putea fi cazaţi copiii refugiaţi care vin neînsoţiţi în România. Propunerea făcută de UNICEF, din experienţa îndelungată în astfel de situaţii, este să existe kit-uri speciale care să conţină de la apă potabilă, alimente, hrană specială pentru copiii mici, până la obiecte de igienă”, afirmă ministrul.

”Vom fi pregătiţi pentru orice scenariu, dar sper din tot sufletul, ca mamă, că lucrurile vor reveni la normal şi că familiile din Ucraina nu se vor despărţi”, mai spune Gabriela Firea.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 5 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 5 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 6 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 8 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 8 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 9 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 9 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 24 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE