In vizor

Ziar de Cluj a avut din nou dreptate: până și PSD Cluj s-a trezit să ceară încetarea mandatului primarilor traseiști

Scris de 85

Ziar de Cluj i-a solicitat Prefectului Mircea Abrudean să aplice legea în cazul primarilor traseiști care au migrat din PSD spre PNL și care potrivit legii ar trebui să își piardă mandatele încă din 21 august. PSD Cluj și președintele interimar Alexandru Cordoș abia acum au anunțat că vor să facă o sesizare la Instituția Prefectului. Le-a luat ceva timp, asta deși Ziar de Cluj le-a pus la dispoziție articolele de lege de care aveau nevoie pentru această sesizare.

În art. 204 alin. (2) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2019 se menționează:

„Calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

IAR,

potrivit art. 160 alin. (1) lit. h) din aceeași Ordonanță de urgență:

„Mandatul primarului încetează, de drept, în cazul pierderi, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Printr-un comunicat de presă, organizația Județeană Cluj a Partidului Social Democrat anunță că a înaintat astăzi către Instituția Prefectului Județului Cluj solicitarea de emitere a Ordinului de încetare de drept a mandatului de Primar, înainte de termen, prin pierderea calității de membru PSD ca urmare a înscrierii în alt partid politic și a depunerii candidaturii pentru funcția de primar din partea acelui partid politic, pentru următorii candidați la funcția de primar: Morar Costan (Municipiul Dej), Făgădar Nicolae (Com. Aiton), Cighir Ana (Com. Așchileu), Moldovan Ana Liliana (Com. Ceanu Mare), Rus Simon-Casian (Com. Cuzdrioara), Costea Gabriel-Victor (Com. Feleacu), Moncea Ioan (Com. Jichișu de Jos), Giurgiu Aurel (Com. Luna), Zelencz Roland-Tiberiu (Com. Mica), Oltean Dumitru (Com. Mintiu Gherlii), Ghic Viorel (Com. Mărișel), Fartan Ioan (Com. Sânmărtin), Fărgaciu Călin-Stelian (Com.Sândulești).

”Organizația Județeană Cluj a Partidului Social Democrat a demonstrat fermitate în sancționarea traseismului politic, fenomen cu valențe negative asupra procesului democratic”, se mai arată în comunicat.

PSD Cluj nu poate să își asume meritele pentru această inițiativă. Ziar de Cluj a făcut pentru ei toată documentarea, însă tot le-a luat ceva timp până să facă sesizarea la Prefectură. 

Prefectul Mircea Abrudean susține că ”Pentru a putea fi demarată procedura de constatare a încetării mandatului unui ales local, prefectul trebuie sesizat de către partidul pe lista sau din partea căruia a candidat persoana respectivă și a fost aleasă la precedentele alegeri sau de către secretarul general al UAT-ului respectiv”. Acum, dacă cei din PSD chiar vor face sesizare, prefectul nu mai are nicio scuză să nu îi verifice pe aleșii locali care candidează pe listele altui partid. 

Acum sesizarea făcută prefectul Abrudeanu nu mai are alte scuze pentru a ignora ceea ce se întâmplă sub nasul său. Poate dacă acest fenomen era unul izolat mai putea să găsească scuze, însă când 13 primari pleacă dintr-un partid în altul, este o situație greu de ignorat. 

PNL nu are niciun interes ca acești aleși proaspă racolați să își piardă mandatul, dar PSD ce a așteptat? Se vede clar dorința de a tergiversa și de a găsi diferite tertipuri pentru a menține în funcție primari, viceprimari și consilieri locali care nu respectă legea, câștigă bani injust, semnează contracte de milioane de euro, dau diferite dispoziții, iau anumite hotărâri sau votează anumite proiecte, fără a avea dreptul să o facă, începând cu data de 19.08.2020.

De fapt pentru acești traseiști marea miză este că dacă vor ajunge să își piardă mandatele mai repede, nu vor mai avea un mandat întreg ceea ce îi va afecta la pensie. Vă reamintim că aleșii locali beneficiază de pensii speciale care se claculează în funcție de numărul de mandate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 9 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 10 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 10 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 11 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 11 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 12 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 12 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 13 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 13 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE