Afacerea zilei

Energobit a închis 2019 cu 12 milioane lei pierderi, dar Ștefan Gadola nu se dă bătut și luptă să stabilizeze firma

Energobit Cluj-Napoca, una dintre cele mai importante companii din țară care furnizează servicii și echipamente pentru rețelele electrice de joasă, medie și înaltă tensiune în sectorul energetic, a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri în ultimii patru ani, dar nu a reușit să ajungă însă pe profit. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de aproape 269 milioane lei, în creștere cu aproape 6 milioane lei față de anul 2019 și cu 55 milioane lei față de anul 2017.

Compania clujeană a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 12 milioane lei. Începând cu anul 2016, Energobit este pe minus: în urmă cu patru ani pierderile înregistrate au fost de 36,6 milioane lei, în 2017, de 11 milioane lei și în 2018 pierderile declarate au fost de peste 10 milioane lei.

Anul trecut, numărul mediu de angajați a fost de 540. Aproximativ același număr de angajați s-a menținut în ultimii patru ani.

Energobit propune și oferă o gamă completă de servicii precum audit energetic și proiectare tehnică, fabricarea de echipamente electrice (de medie și joasă tensiune), servicii de antreprenoriat general, mentenanță și operare. Societatea dezvoltă proiecte energetice atât pe piața autohtonă, cât și în străinătate, furnizând soluții energetice inovative și durabile, perfect adaptate cerințelor specifice ale clienților.

Având acoperire națională, compania și-a asigurat prezența în unele din cele mai mari orașe ale României, cu două unități de producție în Cluj-Napoca, respectiv Jibou și 16 birouri în întreaga țară, în total peste 700 de angajați din care 250 sunt ingineri.

Energobit a fost înființată în 1990 de Ștefan Gadola, Ioan Socea și Pal Peter, toți trei colegi la RENEL înainte de 1989.

Patru ani mai târziu a început producția de echipamente electrice. În 1996, compania a dezvoltat competențe în iluminatul de interior și în 1998 în iluminat public. În același an a inaugurat fabrica din Jibou. În 2004 a început producția de celule de medie tensiune gama MOD 6 sub licență proprie. În 2007 a inaugurat noul sediu din Cluj-Napoca. În 2009, Energobit s-a implicat în producția de energie regenerabilă prin realizarea primului parc eolian. În 2013, a avut loc prezentarea noului acționariat: Innova Capital și BERD. Un an mai târziu, toate entitățile grupului se reunesc sub o singură companie umbrelă – Energobit. În prezent, Energobit este deținută de Energobit Holding LTD Cipru.

Consiliul de Administrație al companiei este format din Ștefan Gadola, Pal Peter, Ioan Socea, Mary Ellen Collins (din partea BERD) și Conn Robert Lennox (din partea Innova Capital).

Ștefan Gadola este și unul dintre cei mai importanți investitori imobiliari din Cluj. Familia Gadola deține o adevărată rețea de firme implicate în construirea de proiecte imobiliare în tot orașul. A construit, a cumpărat active imobiliare, terenuri, clădiri vechi. Sophia Residence din cartierul Bună Ziua este unul din proiectele imobiliare ale familiei Gadola. 

Gadola a renovat și repus pe picioare restaurantul Chios din Parcul Central Cluj-Napoca.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *