Politica

Zelenski îşi doreşte să semneze un acord pentru protejarea limbii române

Volodimir Zelenski a spus că îşi doreşte un acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina, a spus Eugen Tomac, eurodeputat român, născut în ţara vecină, precizând că este pentru prima dacă când Ucraina vine cu o asemenea abordare.

„Zelenski vrea un nou acord cu România. Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri (duminică – n.r.), presei ruse, că îşi doreşte să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect faţă de minoritatea română. Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condiţiile în care românii constituie a doua minoritate naţională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Interviul preşedintelui ucrainean a fost acordat portalului anti-Putin Meduza, televiziunii Dojd şi ziarului Kommersant. Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul, în caz contrar riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare.