In vizor

Zeci de asociații au lansat un apel internațional pentru a-l convinge pe Emil Boc să stopeze evacuările din Pata Rât: „Așa se răzbună autoritățile publice pe cei care i-au dat în judecată pentru evacuarea din 2010, caz care acum se află la CEDO?”

Risc major de evacuare în Pata Rât. Un număr de 81 de organizații, colective și grupuri, precum și 206 persoane fizice din România și din alte țări cer stoparea procesului de evacuare a mai multor familii rome din casele modulare construite de Primăria Cluj-Napoca lângă rampele de gunoi din Pata Rât în 2010. 

Vă solicităm de urgență să interveniți la primăria Municipiului Cluj-Napoca și personal la domnul primar Emil Boc, pentru a-l convinge să nu facă încă un act inuman față de romii evacuați odată în 2010, pentru a-l convinge să oprească evacuarea acestora din modularele din Pata Rât până când nu le poate asigura o alternativă locativă, adică o locuință socială adecvată în oraș, semnalează Căși Sociale ACUM!

CITEȘTE ȘI: Primăria și-a dat jos masca și evacuează forțat familiile de romi. Jandarmii au folosit în mod abuziv spray lacrimogen VIDEO

Apelul susținut de organizații naționale și internaționale a fost lansat marți, 6 iulie, fiind susținut de semnăturile acestora către instituții publice din România, precum și către instituții și organizații internaționale din domeniul drepturilor omului. 

„Problema este foarte veche, ultima oară am relatat-o în documentul nostru din iunie 2020, trimis către Raportorul Special ONU pentru Locuire Adecvată.    

Familiile aflate acum în risc de evacuare au ajuns să locuiască la o distanță mai mică decât 1000 m de la gunoaiele toxice în urma unui alt val de evacuări a 350 de persoane, care au fost mutate forțat acolo în 2010 de pe str. Coastei din Cluj.

Este vorba de patru familii tinere cu copii mici, care s-au mutat în camerele goale numite apartamente din casele modulare, după ce mai mult de 10 ani au locuit cu părinții lor în alte spații de acolo și neavând altă alternativă.

Acum nici măcar lângă gunoi nu au dreptul să locuiască? Primăria Cluj-Napoca le alungă și de acolo, ținând acele spații locative vacante? Așa se răzbună autoritățile publice pe cei și cele care le-au dat în judecată pentru evacuarea din 2010, caz care acum se află la CEDO?

Domnule Primar, unde sunt locuințele sociale?”, notează inițiatorii apelului. 

După un deceniu petrecut lângă rampa de gunoi, patru familii sunt date în judecată de Primărie, cerând evacuarea lor prin primarul Emil Boc

„Ei nu își doresc să locuiască în Pata Rât: au ocupat camerele (așa-numitele “apartamente”) vacante din modulare din cauză că nu s-au putut muta în altă parte și nu mai pot locui în camere de 16 m² împreună cu părinții lor, cu copiii lor, cu frații lor. Ei au intrat în camerele goale din nevoie.

Ce a făcut primăria?

A somat părinții să scoată din contractele lor de închiriere copiii deveniți majori, iar lor le-a aplicat stigma de “ocupant abuziv” sau “ocupant fără titlu”, cerându-le să plătească primăriei o chirie lunară pentru a o despăgubi până la evacuare (zicând că primăria “nu își poate folosi spațiul”) și să elibereze aceste spații. Astfel, dincolo de trauma evacuării și rămânerea fără acoperiș deasupra capului, primăria noastră îi exclude pe întreaga lor viață de la a fi eligibili pentru locuință socială”. 

În 30.06.2021, familia Sz.M.-D., soțul ei și cei doi copii ai lor au primit o somație de evacuare de la executorul judecătoresc Oszoczki Andras, în care îi notifică ca în 8 zile să părăsească apartamentul în care locuiesc acum, în caz contrar fiind scoși prin executare silită “cu ajutorul forței publice”.

Familia totodată a primit o somație mobiliară prin care executorul judecătoresc le cere să îi plătească 2923.20 lei cheltuieli de executare silită.

De asemenea, familia a fost chemată ca în termen de 1 zi de la primirea notificării să meargă la biroul executorului judecătoresc și să îi declare toate bunurile și veniturile sale, pentru a se asigura că își va primi “răsplata” pentru că îi execută silit. Executorul a trimis tuturor membrilor familiei, inclusiv copiilor minori, câte un plic separat cu toate documentele cazului. Familia a locuit și până acum în condiții inadecvate într-un mediu toxic. De acum încolo, cei doi părinți și copiii lor vor deveni oameni și copii ai străzii cu posibile datorii în urma cheltuielilor evacuării. 

În situații similare se află și restul familiilor afectate – detalii despre toate cele patru cazuri în Apelul publicat pe pagina Căși Sociale ACUM!

În loc să se îmbunătățească situația locativă în orașul Cluj, condițiile de locuire ale celor care lucrează în oraș dar au venituri mici devin tot mai insuportabile. Primăria și Direcția de Asistență Socială și Medicală aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nu au elaborat un sistem de prevenire a evacuărilor care lasă persoanele evacuate fără locuință adecvată.

Între timp, nici statul român nu a scos în afara legii evacuările forțate, și a suspendat evacuările doar în perioada stării de urgență în vederea protecției executorilor judecătorești față de Covid-19.

Dezastruoasă a fost și a rămas și politica de locuințe sociale. În Cluj-Napoca, procentul de locuințe sociale din totalul fondului locativ este sub 1% și în ultimii trei ani s-au repartizat sub 10 locuințe sociale pe an, când numărul solicitărilor a fost anual de peste 350. 

„Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu a realizat nimic din Strategia de Dezvoltare 2014-2020 în acest sens: nu a construit nicio locuință socială, nu a elaborat și nu a implementat un plan concret de relocare din mediul poluat și segregat Pata Rât în locuințe sociale din oraș.

Printr-un proiect realizat din fonduri norvegiene (cu un buget de 4 milioane de euro), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a facilitat mutarea a 10% din totalul populației din Pata Rât, din care 21 de familii din casele modulare, lăsând goale acolo vreo 8 unități locative.

Dintre familiile care nu aveau unde locui nici în zonă, și constrânse fiind de lipsa de alternative locative în afara ei, pentru a nu fi nevoite să trăiască în barăci construite fără autorizație, unele s-au mutat în aceste spații rămase goale fără a avea contract de închiriere. 

Situația este de mare urgență, mai ales din punctul de vedere al familiei menționate mai sus care a primit somație de evacuare în 30 iunie 2021, cu riscul major de a fi evacuată prin executare silită la 8 zile după primirea acestei somații”, arată semnatarii apelului. 

Semnatarii apelului arată că deși au făcut solicitări în acest sens către Primăria Cluj-Napoca, cererile au rămas fără nici o reacție: 

„După ce am solicitat Primăriei și Primarului Municipiului Cluj-Napoca să facă acest lucru și nu am primit niciun răspuns de la acesta.

Scrieți-i domnului primar Emil Boc să oprească de urgență aceste evacuări, astfel dovedind că nu minte atunci când afirmă retoric: Noi nu lăsăm pe nimeni în urmă”, îndeamnă semnatarii apelului național de stopare a evacuărilor forțate din casele modulare din Pata Rât în lipsa unei alternative. 

Apelul poate fi semnat AICI, fiind accesibil în limba română și limba engleză pe pagina de internet a mișcării Căși sociale ACUM!

Organizații semnatare:

Blocul pentru Locuire

E-Romnja

Dreptul la Oraș

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

Asociația Comunitară a Romilor de pe Coastei, Cluj, Romania

Amnesty International

European Roma Rights Centre

Asociația Chiriașilor Cluj

Colectiva Urzica

Colectiva ᴢɪɴᴇ ғᴇᴍ

România – Țara Muncii Ieftine

Asociația Jurisților Romi RomaJust

European Roma Grassroots Organisations (ERGO) Network

Roma Active Albania

Roma Advocacy and Research Centre (RARC), Slovakia

Voice of Roma, Ashkali and Egyptians, Kosovo

Regional Roma Educational Youth Association, North Macedonia

Roma Utrecht Foundation, Olanda

Roma Advocacy Network, Olanda

India ki Rasta Foundation

Coalition of Roma CSO’s Khetane, North Macedonia

Roma Forum Serbia

Roma Community Centre, Lithuania

SEXUL vs BARZA

NGO RomanoNet, Czech Republic

Asociația Quantic, București

Mad Pride România

Asociația O2G – Ofensiva Generozității 

Editura Pagini Libere

Consiliul Național al Dizabilității din România

Fundația Humanitas Pro Deo filiala Resita 

Polluters Out Romania

Centrul Dialectic

Asociația Colectiv A

Federatia Sindicatelor din Comert

Asociatia Front / Feminism Romania

Institutul pentru Solidaritate Socială

Asociația ADO – artă pentru drepturile omului

Asociația Acting Works 

Leneșx Radio

DREPT pentru îngrijire

Asociația Romilor din Ardeal ,,Le Devleca anglal”

Asociația MATKA, Romania

Asociația OV 05

LeftEast, transnational

ЛевФем / LevFem, Bulgaria

La PAH, Spain

Joint initiative against auctions, Greece

Posthum Journal, Romania

Editura Fractalia, Romania

Asociația Reciproca

Centrul de Resurse Juridice, România

Kontekst Kolektiv, Serbia

Asociația MozaiQ LGBT

Asociatia 1+1

Asociatia tranzit.ro

Asociația satelit

Festivalul Art200

EAST – Essential Autonomous Struggles Transnational

Critic Atac

Dziewuchy Berlin, Germany / Poland

Revista CUTRA

Black Button Books, România

Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Spain

Filaret 16, București

Colectiva Autonomă Macaz

Asociația Room 2046

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.

Asociația EquiVox – Timișoara

Ko gradi grad, Serbia

Alarm, Belgrade, Serbia

Anti-Eviction Mapping Project, USA

Movement against foreclosures Cyprus

DAL – Droit Au Logement  France

Zwangsräumung Verhindern / Stop Evictions Berlin, Germany

Asoc. ADO – artă pentru drepturile omului, București, Romania 

Asociația Játéktér

Acasă collective, Romania

Asociatia Accept

 

 

featured image: casisocialeACUM!/socialhousingNOW!/foto:adriannemeti/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *