Politica

Inițiativele legislative ale parlamentarilor clujeni: Patriciu Achimaș a semnat, împreună cu colegii de partid, doar 14 propuneri de legi în 6 luni. Nici una nu face referire directă la județul Cluj

Potrivit Constituției României, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Fiindcă Parlamentul este organul unic legislativ al țării, principala preocupare a parlamentarilor ar trebui să fie inițiativele legislative.

Ziar de Cluj vă prezintă care sunt propunerile legislative la care au participat, în calitate de inițiatori sau de coinițiatori, parlamentarii clujeni, după o jumătate de an de mandat.

Astăzi analizăm ce propuneri legislative a avut deputatul PSD Cluj, Patriciu Achimaș.

Citește și:

A MERITAT SĂ ÎI VOTAȚI? Cât au muncit parlamentarii clujeni în primele 5 luni de mandat – Patriciu Achimaș, deputat-fantomă

Din decembrie 2020, de la depunerea jurământului și până acum, Achimaș apare coinițiator la doar 14 proiecte de lege. Un aspect foarte important care trebuie precizat este faptul că nici măcar un proiect de lege nu a fost inițiat de el. Toate proiectele sunt inițiate de grupul parlamentarilor PSD. Este posibil ca deputatul PSD Cluj doar să își pus semnătura pe anumite proiecte ca să vadă poporul că a muncit și el ceva. Nu garantăm că într-adevăr s-a întâmplat așa, dar cunoscând această practică a parlamentarilor români, ne permitem să facem presupuneri în acest sens.

Cele 14 propuneri de legi la care Achimaș apare coinițiator se află fie la la Senat pentru dezbatere, fie la comisii. Din cele 14 propuneri de legi, 10 fac referire la modificarea sau completarea unor legi deja existente și doar 4 sunt propuneri de legi noi. Nici măcar o propunere de lege nu face referire directă la județul Cluj. Chiar să nu aibă nevoie de ajutor de la parlamentari județul Cluj?

Achimaș și colegii au propus modificarea și completarea Ordonanței privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate; modificarea şi completarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare; completarea articolului 37 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000; modificarea şi completarea Legii nr.211 din 2011 privind regimul deşeurilor; modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei; modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; completarea art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011; modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei; completarea art.112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Cele 4 propuneri de legi noi sunt următoarele: propunere legislativă privind transmiterea unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. – S.A. în domeniul public al municipiului Brad şi al comunelor Şoimuş, Luncoiu de Jos, Vălişoara şi Băiţa; propunere legislativă privind acordarea voucherelor culturale pentru elevi; propunere legislativă pentru sprijinirea familiilor cu copii; propunere legislativă pentru declararea zilei de 3 mai ca zi de sărbătoare naţională pentru recunoaşterea meritelor fruntaşilor români de la Blaj din 1848.

Patriciu Achimaș este secretar al Comisiei pentru sănătate și familie și președinte al Grupului parlamentar pentru combaterea cancerului.

Deputatul PSD primește lunar o indemnizație de 11.194 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *