PORTRET

Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca – povestea vieții unui olandez pentru care Clujul înseamnă acasă

Wouter Reijers este consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, un diplomat autentic și un prolific om de afaceri, îndrăgostit de România, țara sa adoptivă în care s-a stabilit definitiv, și-a întemeiat o familie și un business inovativ. Consulul Olandei e o persoană plăcută, deschisă și prietenoasă, ce radiază de încredere, de optimism și bunăvoință de la începutul și până la finalul oricărei întâlniri. Și-a depănat firul vieții cu sinceritate și fără rețineri, cu voioșie în glas și în privire, cu o atitudine în același timp plină de eleganță și de diplomație, dar și de căldură umană și chiar de copilărie. Wouter Reijers e un spirit tânăr ce savurează cu încredere viața, ce iubește fără rețineri Clujul, orașul în care e convins că se trăiește cel mai bine în România și pe care îl promovează în afara țării ori de câte ori are ocazia. 

„E un prilej bun pentru a acorda acest interviu”, apreciază Wouter Reijers, într-o română impecabilă. „M-am născut în octombrie 1965, așa că împlinesc acum 50 de ani, moment oportun pentru a face un bilanț al vieții mele.” 

„Trebuie să muncești din greu ca să obții ceea ce îți dorești!”

Wouter Reijers s-a născut în Olanda, într-o familie de oameni de afaceri. Astfel, de mic i s-a inoculat „microbul” businessului, crescând în spiritul seriozității și al respectului față de muncă:

„Încă din copilărie am învățat că trebuie să muncești din greu ca să obții ceea ce îți dorești!” se destăinuie Wouter Reijers, care a început să își câștige primii bani încă din liceu, din veniturile proprii cumpărându-și la 18 ani chiar o mașină.

Pe lângă business, în adolescență era pasionat și de sport, la 16 ani a început să practice judo și jiu-jitsu, iar la 18 ani a primit centura neagră și până la 25 a practicat aceste două sporturi la nivel de performanță, a devenit antrenor, chiar și pentru soldați din armata americană.

În timpul liceului își dorea ca, după absolvire, să studieze tehnologie aerospațială, dar, după toată matematica din liceu, gândul că ar urma alți 4 ani numai „cu numere” l-a făcut să se răzgândească și să aleagă un alt domeniu, mai familiar, științele economice:

„La facultate am studiat microeconomie, cum am învățat businessul din familie m-am decis să fac ceva ca să îmi pot crea propria afacere. Eram foarte activ și mereu puteam să câștig bani, făceam afaceri încă din timpul școlii, cumpăram unelte din China și le vindeam, am avut o perioadă când lucram și în domeniul de marketing research.”

„E foarte important să cunoști alte culturi”

În timpul studiilor universitare Wouter Reijers și-a continuat activitățile de business începute în liceu, iar după absolvire s-a angajat ca export manager în cadrul unei companii, job ce i-a oferit posibilitatea de a călători – de a face astfel ceea ce îi plăcea:

„Când eram student, dacă aveam bani îi cheltuiam pe călătorii, pentru că întotdeauna am avut convingerea că e foarte important să cunoști alte culturi. Cunoscând și înțelegând mentalitățile și civilizația altor popoare, putem conviețui mai bine. Acesta este pentru mine un principiu foarte important.”

Într-o călătorie în Polonia, Wouter Reijers l-a cunoscut pe proprietarul unei mari companii din America, ce i-a propus să lucreze pentru el. Inițial a refuzat, dar, câteva săptămâni mai târziu, acesta l-a chemat din nou, în Statele Unite, pentru a căuta împreună o soluție de angajare:

„Mi-a trimis un bilet și m-a chemat în aceeași zi: «Nu mai poți refuza, pentru că ai biletul și ți-am demonstrat că sunt serios în ceea ce ți-am propus. Vreau să vii să mă vizitezi, ca să găsim o soluție să lucrezi pentru mine!» Trebuia să stau o săptămână în America, dar am stat două săptămâni și mi-a făcut o ofertă pe care nu o puteam refuza.”

Ca angajat al acestei companii Wouter Reijers a locuit în Statele Unite timp de un an, interval în care a avut oportunitatea de a vedea întreaga țară, prin natura jobului său. Compania deținea propriul avion și, având filiale în toate statele, Wouter a putut cunoaște astfel întregul teritoriu. 

România a devenit pentru Wouter Reijers „acasă”

După un an petrecut în America, Wouter Reijers s-a întors în țara natală, unde firma a deschis un birou. După ce a mai lucrat un timp pentru această companie,  în momentul în care s-a intenționat mutarea biroului din Olanda în Marea Britanie, olandezul a refuzat mutarea, pentru că în Anglia nu s-ar fi putut simți niciodată acasă. S-a decis să își deschidă propria afacere și astfel a ajuns în România.

„Am pornit o companie de consultanță și am intrat și în producția de mobilă, afacere pe care ulterior m-am focusat, astfel încât am renunțat la consultanță. Așa am intrat în contact cu România, care la începutul anilor ʼ90 era un foarte mare producător de mobilă. Am lucrat și cu Polonia, dar în final ne-am concentrat numai pe România.

Am deschis o fabrică de mobilă în Satu Mare, iar în 2004 am vândut tot în Olanda și am păstrat numai fabrica de aici. În acea perioadă m-am stabilit în România și am deschis o altă companie de consultanță, pe care o conduc și acum.

M-am mutat în România și pentru că soția mea e din Cluj, acesta este unul dintre motivele pentru care am venit la Cluj, dar și pentru că eram convins că în țară există oportunități uriașe. M-am căsătorit aici în 2006 și avem împreună un fiu de 7 ani. Consider că cel mai bun loc pentru a trăi în România e Clujul. E un oraș care nu te stresează prin dimensiunile sale, ca Bucureștiul, dar care în același timp îți oferă totul. Aerul e curat, oamenii prietenoși și apreciez mentalitatea locuitorilor din această zonă.

Prefer să locuiesc în Cluj pentru că aici mă simt acasă și oamenii sunt foarte prietenoși și deschiși, cum suntem și noi în Olanda. Dacă vreau să îmi vizitez un prieten aici nu trebuie să îmi iau agenda, pot să merg în aceeași seară să bem o bere sau un pahar de vin. În ceea ce privește afacerile, cred că banii tot timpul sunt în Capitală, dar dacă cauți oportunități de business, trebuie să le cauți în afara Bucureștiului.”

Consulul își promovează țara în România și România în Olanda

În 2010, Wouter Reijers a fost numit Consul Onorific al Olandei la Cluj-Napoca de către Excelența Sa Regina Beatrix. Consulatul este acreditat pentru județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj:

„Faptul că am fost numit consul reprezintă pentru mine o onoare, pentru că astfel îmi reprezint țara și pentru că mi-a fost încredințată această funcție, fără să aplic pentru ea. Din această ipostază am posibilitatea de a îmi promova țara în România și în același timp de a promova România în Olanda.

Olanda e cel mai mare investitor din România, totalizând 20% din investițiile străine. Suntem departe de al doilea mare investitor, ce însumează 11%. Aceasta arată două lucruri: că Olanda e proactivă în a dezvolta afaceri și că vedem România drept o țară serioasă pentru business. În calitatea mea de consul promovez venirea companiilor străine în România, dar și investițiile românești în Olanda. Deci promovarea merge în ambele sensuri și suntem foarte activi în aceste demersuri. Dacă sunt evenimente importante, unde există un interes pentru Olanda, încercăm să fim prezenți, nu doar eu, ci și Ambasada – noi suntem un avanpost al Ambasadei.”

„Clujul pierde teren pentru că nu face ce ar trebui”

Acum Wouter Reijers a intrat în cel de-al doilea mandat de consul onorific, fiind în al șaselea an de exercitare a acestei funcții. Consulul întrevede încă multe oportunități pentru Cluj-Napoca, orașul care, după București, a atras cel mai mare număr de investitori olandezi, dar, de asemenea, observă și posibile amenințări:

„Clujul pierde teren pentru că nu face ce ar trebui. De exemplu, dacă ne uităm la sectorul IT, care e unul dintre cele mai importante, deja am început să observ că companiile nu mai investesc, nu se mai extind, pentru că nu mai găsesc oameni, nu mai sunt suficienți absolvenți care să ocupe aceste joburi, și e responsabilitatea oficialităților să facă ceva pentru asta. Asta înseamnă că ori atragi specialiști din alte orașe să vină în Cluj, ori trebuie să mărești numărul studenților. Salariile încep să fie tot mai mari și nu mai sunt atractive pentru investitorii străini. În industria IT, comparând salariul unui român cu al unui olandez, diferența acum e de 1,5, dar cred că în Cluj, dacă va continua tendința de acum, vom ajunge foarte aproape de nivelul salarial din Olanda și atunci întrebarea e ce vor face aceste companii. Această problemă e generată de numărul mic de oameni – sunt puțini oameni și atunci salariile cresc; dacă ar fi mai mulți specialiști, salariile ar ajunge la un nivel normal.

În plus, în România nu mai există educație profesională, vocațională, și asta creează probleme pentru că sunt multe companii de producție care au nevoie de specialiști, de muncitori calificați. Nu mai găsim oameni calificați pentru că după Revoluție această educație a dispărut. Acum încercăm împreună cu alte consulate și cu cluburile din Cluj să propagăm mesajul acesta, să găsim soluții. Există inițiative private, școli private în sectorul IT, companiile încearcă să își creeze propriile școli în fabrici pentru că altfel nu găsesc oameni instruiți și, în opinia mea, aceasta ar trebui să fie o responsabilitate a guvernului.”

Dutch Business Club Cluj

Pentru că în Cluj există o comunitate mare de oameni de afaceri olandezi, unele companii s-au organizat sub steagul Dutch Business Club Cluj, în al cărui birou de conducere activează și Wouter Reijers. Clubul a fost înființat în urmă cu 10 ani, ca o platformă prin intermediul căreia investitorii olandezi își pot oferi reciproc ajutor:

„Și încă au nevoie de ajutor pentru că există probleme cu autoritățile fiscale, pentru că se întâmplă lucruri lipsite de logică. Primim o grămadă de întrebări din partea companiilor olandeze, de la care auzim povești foarte ciudate. O problemă în România e că, uneori, legea poate fi explicată în mai multe direcții și e dificil pentru cineva să înțeleagă anumite lucruri.

Dar, de asemenea, cred că România face progrese, mă simt acasă aici și cred că țara e pe drumul cel bun. Majoritatea românilor ar vrea ca lucrurile să se miște puțin mai repede, în special autostrăzile, toți suferim în trafic pentru că nu avem autostrăzi, e păcat că acest proces de construire a început târziu, dar acum, încet, vedem că lucrurile se mișcă.

Cred că România e o țară ce oferă foarte multe oportunități, are potențial pentru a fi o țară bogată. Oamenii cred că salariile sunt mici în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, dar, pentru că țara e una atractivă din punct de vedere economic, mulți investitori vin aici și investitorii olandezi nu vin în România numai pentru salarii. Un salariu mic e poate un indicator, dar dacă și productivitatea e mică, nu câștigi nimic. 

De asta, eu spun mereu: mai bine să plătești un salariu decent și să crești productivitatea, pentru că atunci poți să te dezvolți, poți ajunge la un nivel de productivitate mai mare chiar decât în Olanda. Și cred că mentalitatea românilor e în favoarea unei astfel de productivități: oamenii aici vor să lucreze și vor să realizeze ceva. Și în Olanda angajații lucrează, dar la 5 pleacă acasă și dacă e nevoie să lucreze peste program, nu vor. Pe când, în România, oamenii sunt motivați să lucreze cât e necesar, pentru că trebuie să se realizeze, să fie de succes. Sunt dispuși să stea peste program, pentru că vor să crească și se gândesc la companie. Din acest motiv îi apreciez pe lucrătorii români.

De asemenea, nivelul în anumite domenii e foarte ridicat. În sectorul IT pot spune că nivelul de cunoștințe, ca medie, e mai ridicat decât în Olanda. Asta pentru că industria aici e mai amplă și se mișcă repede. Cred că Clujul are mai mulți absolvenți de IT decât avem noi în Olanda în întreaga țară. Acesta este unul dintre motivele pentru care companiile vin aici, dar orașul are o problemă și trebuie să ne gândim și la asta.”

Companiile olandeze ce au businessuri în Cluj sunt din domeniul investițiilor inovative, al tehnologiei de vârf:

„Chiar săptămâna trecută ne-au vizitat cei de la Philips, din sectorul de healthcare. Ei au idei inovatoare și dorința de a investi. Trebuie să vedem dacă vor veni la Cluj, eu cred că acest oraș ar fi un loc foarte bun pentru ei. Chiar dacă există problema aceasta, că nu avem destui oameni, orașul, oficialitățile sunt orientate spre viitor. Avem mai multe organizații unde oamenii cred în inovație, avem credința că astfel putem să facem un pas înainte.”

Omul de afaceri Wouter Reijers

Faptul că e consul onorific îi permite lui Wouter Reijers să se ocupe și de business. E supervisor pentru o companie din București, Cros Construct, care produce construcții modulare, ce pot înlocui cu succes vechile clădiri rigide și greu de adaptat necesităților unei lumi aflate într-o permanentă schimbare:

„În industria sănătății, de exemplu, poate fi ceva revoluționar. Acum în România sunt pompați bani în spitale, în clădiri vechi, ce nu mai sunt potrivite pentru timpurile de acum. Haideți să facem construcții modulare, care pot fi modificate după dorință! Se pot adăuga pereți, e un sistem ce poate fi schimbat în permanență și astfel poți crea mediul de care ai nevoie, în loc să fii închis într-un zid de beton pe care nu îl poți modifica și care are un preț ridicat. De ce să nu punem un sistem modular, care poate fi închiriat?”

O altă companie de care se ocupă omul de afaceri este PBF, unde se produc surse de alimentare, fiind folosită o tehnologie inovatoare, ”fuel cell technology”, companie care a fost parte în trecut din grupul Philips. 

„Vreau să arăt în Vest cât de frumoasă este țara, ce oportunități există și care este specificul României”

Planurile de viitor ale olandezului stabilit în România sunt strâns legate de Cluj și de oamenii din acest oraș în care își dorește să rămână în continuare. Consulul onorific al Olandei intenționează să promoveze în continuare în Occident țara sa adoptivă, despre care crede că este percepută în mod greșit peste hotare din cauza lipsei de informații pertinente:

„Vreau să arăt în Vest cât de frumoasă este țara, ce oportunități există și care este specificul României. Asta e ceea ce îmi place cel mai mult! Imaginea pe care o are România în alte țări nu e cea mai bună, dar 99% dintre străinii care vin aici se întorc acasă cu un sentiment foarte pozitiv: «Nu ne așteptam ca țara să fie așa de frumoasă, oamenii atât de ospitalieri!» Deci totul ține de lipsa de cunoștințe în partea vestică despre felul în care e România și, chiar dacă în calitate de consul reprezint Olanda, aș vrea să promovez și România în afara României.”

”Keep in touch with the Dutch!”

Wouter Reijers e un învingător, o persoană pozitivă ce privește cu optimism viața în genere, și viața de business în particular:

„În viață trebuie să înțelegi că toată lumea face greșeli și dacă faci o greșeală, nu e o greșeală capitală, e un moment din care trebuie să înveți ceva și dacă ții minte asta și ești atent când faci greșeli, și înveți din ele, faci un pas înainte. De asemenea, cred că niciodată nu trebuie să renunți. Dacă ai ceva în minte și lupți, o să ajungi acolo! Poate nu în linie dreaptă, dar vezi linia dreaptă ca un fir roșu și poate în drumul tău mai deviezi stânga-dreapta, dar rămâi concentrat pe destinația dorită, pe scopul tău.”

Deși are imunitate diplomatică, consulul onorific al Olandei are și onoare, și respect față de România și de legile țării în care se află:

„Imunitate diplomatică înseamnă că nu poți fi afectat de anumite sancțiuni din această țară, poliția nu mă poate amenda, de exemplu, dacă depășesc viteza legală, dar politica noastră este diferită. Noi credem că trebuie să respectăm regulile țării în care ne aflăm, trebuie să ne respectăm reciproc, deci respectăm legea românească.”

Wouter Reijers e, mai presus de orice, unul dintre cei mai mari fani ai României. Iubește această țară ca și cum ar fi a sa și încearcă, atât cât îi permit mijloacele de care dispune, să ajute țara și orașul în care trăiește, printr-o promovare pozitivă, prin facilitarea investițiilor, prin dezbaterea problemelor structurale și identificarea de soluții împreună cu comunitatea responsabilă de business străin și autohton. Stabilit în România de peste un deceniu, olandezul e mai român decât mulți români născuți pe aceste meleaguri, un român patriot chiar, prin vorbă și prin faptă.

După ce ne-a istorisit cu ochii strălucind de bucurie povestea vieții sale, la final, diplomatul olandez, care a înlesnit venirea în țară a multor investitori străini, ne salută jovial, invitându-ne să mai scriem despre tehnologiile inovatoare ce se dezvoltă la Cluj prin intermediul acestor businessuri: ”Keep in touch with the Dutch!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *