Din oras

Armele compenseaza lipsa de siguranta. 115 permise de port-arma eliberate in ultimele noua luni

In Cluj-Napoca exista patru magazine care comercializeaza arme si munitie. Desi in oras exista cursuri de autoaparare, nevoia de a se simti in siguranta ii determina pe unii clujeni sa achizitioneze si arme letale. De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase a autorizat peste 100 de permise de port-arma. Psihologii sustin ca orasul nu este un mediu periculos pentru cetatenii sai. Mai mult, spun ei, autoritatile ar trebui sa le comunice mai des acest lucru pentru a evita senzatia de nesiguranta.

Foto: Napocanews.ro

In doar noua luni de zile, Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase a autorizat procurarea a 115 permise de port-arma. Numarul reprezinta cetateni care nu sunt instructori de tir in poligon sau vanatori.

“In perioada 1.01.2015 – 30.09.2015, Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj a eliberat 115 autorizatii de procurare a armelor, in afara celor eliberate instructorilor de tir in poligon sau pentru procurarea armelor cu destinatia vanatoare”, a informat pentru Ziar de Cluj, Carmen Livia Jucan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

De altfel, in aceeasi perioada de timp, ianuarie-septembrie, au fost inregistrate si 14 sesizari referitoare la detinerea fara drept de arme.

Cu toate ca numarul acestor autorizatii nu este de neglijat, reprezentantii magazinelor care comercializeaza arme si munitii au observat o scadere in solicitarea armelor de autoaparare. In cel mai bun caz, ei reusesc sa vanda doua-trei arme letale intr-o saptamana, iar in cel mai rau caz nu vand nimic.

“Nu se poate face o medie pentru ca numarul fluctueaza. Intr-o saptamana pot fi vandute doua-trei arme, iar intr-alta, niciuna. Numarul celor care achizitioneaza arme a scazut din cauza legislatiei putin mai stricte in domeniu. A scazut cam cu 30%”, a declarat Calin Zdroba, reprezentant al magazinului de arme ZDR.

Instructorul de cursuri de autoaparare, Laszlo Petho, considera ca detinerea unei arme letale nu este suficienta intr-o situatie de agresiune. Totodata, spune el, nici pregatirea in cadrul poligonului de tir nu inseamna neaparat un avantaj la momentul unei confruntari.

“Sunt doua aspecte importante aici. Unul este acela ca nu ai tot timpul arma la tine, al doilea tine de faptul ca multi considera ca tot ceea ce trebuie sa stie atunci cand au o arma, e sa traga la tinta. Sa mearga un pic cu arma in poligon si considera ca e suficent, dar nu e eficent in felul acesta. Tintele in poligon sunt statice, nu exista adrenalina implicata, iar intr-un conflict real totul este dinamic, e adrenalina. Atacurile sunt, de obicei, prin surprindere, atunci, toate planurile de acasa sunt date peste cap. Iarasi, daca cineva n-are pregatirea necesara, in cazul in care scoate arma intr-un loc public, poate sa raneasca alte persoane nevinovate”, explica instructorul de Krav-Maga.

Mai mult, Laszlo Petho considera ca o solutie eficienta in vederea scaderii numarului de agresori ar fi participarea la cursuri de autoaparare inca din scoala generala. Daca elevii ar avea in programul scolar si astfel de ore, ar invata de mici sa se apere in situatii neplacute.

“Eu as recomanda urmarea unor cursuri de autoaparare din scoala generala si as recomanda sa fie luate de catre toti oamenii. In momentul in care toti oamenii invata niste cursuri de autoaparare, un agresor va fi mult mai atent si nu va agresa atatea persoane pentru ca nu o sa stie daca cel pe care-l agreseaza se stie apara sau nu. Acum, din start porneste cu presupunerea ca majoritatea nu stiu si atunci din start are un avantaj foarte mare. Daca fiecare ar avea niste notiuni, viata agresorilor ar fi mult mai grea. Armele de autoaparare sunt de multe ori praf in ochi”, a incheiat instructorul.

Foto: romaniatv.net

Asadar, cetatenii care doresc sa se simta in siguranta au si varianta cursurilor de autoaparare. Cu toate acestea, psihologul Daniel David considera ca orasul nu reprezinta un mediu periculos. In plus, sunt situatii in care unele persoane achizitioneaza astfel de arme din mandrie.

“Unii le cumpara pentru autoaparare, altii le cumpara doar din mandrie, probabil, si pentru a epata in fata cunoscutilor sau a prietenilor. In orice caz, intr-o societate moderna, indiferent care ar fi motivul, nu face sens sa incurajezi acest comportament. Dimpotriva, societatea ar trebui sa se preocupe sa asigure un mediu social cat mai sigur si o protectie cat mai mare prin institutiile pe care le are, politie, jandarmerie si asa mai departe”, subliniaza David.

Nesiguranta, spune el, provine mai ales din faptul ca cetatenii reflecta in mediul in care traiesc fricile si problemele celor din zone de razboi. Tocmai de aceea, recomandarea psihologului este ca autoritatile sa comunice mai des faptul ca orasul este unul linistit, cu violenta scazuta.

“Oamenii gandesc si asa. Ei se uita la ceea ce se intampla si la nivel mondial. Astfel, intr-o lume globala in care sunt mereu razboaie, deci, conflicte, anumitor persoane li se poate accentua starea de nesiguranta. Ei tind prin televizor, de exemplu, sau prin ceea ce aud in presa, sa se proiecteaza in zonele de razboi, uitand, insa, ca zona de razboi nu e aici, in Cluj, nu e langa noi. De aceea spun ca noi ar trebui sa facem eforturi ca prin mass-media, dar nu atat mass-media, cat autoritatile, sa comunice ca Romania este o zona sigura. Nu este o zona in care trebuie sa se proiecteaza temerile celor din zone de razboi”, a incheiat Daniel David.

Permisul de arma are o valabilitate de cinci ani de la data eliberarii, cu posibilitate de prelungire. In functie de tipul de arma achizitionat, preturile pot sa urce de la cateva sute de euro pana la peste o mie de euro, dupa cum arata site-ul magazinului SquadStore din Cluj.

Potrivit unui raport al Autoritatii Teritoriale pentru Ordine Publica, in primele sase luni ale anului infractiunile contra persoanei au reprezentat 17,86% din totalul infractiunilor inregistrate, ponderea cea mai mare avand-o infractiunile de lovire sau alte violente sesizate. Infractiunile grave au o pondere de 0,15% din criminalitate, au fost sesizate doua infractiuni de omor si sase tentative de omor, dar „nu s-au comis omoruri cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi intre grupari criminale rivale. Infractiunile de mare violenta au fost comise in mod spontan, in majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice, in anturajul apropiat sau familie”, se arata in raportul ATOP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *