Din oras

12 autori au lansat, astazi, cartea "Povesti despre Cluj", un proiect ce vrea sa redea clujenilor legendele si istoria urbei

12 autori au adus, laolalta, Povesti nespuse despre Cluj, in primul volum al cartii lansate, astazi, in cadrul Festivalului International de Carte Transilvania. Povesti despre un oras care renaste mereu si mereu, istorii despre locuri si oameni, pe langa care trecem zi fara sa le cunoastem secretele.

Fiecare dintre cei 12 autori si-au adus o contributie importanta la istoria orasului, prin povestile bine documentate, transpuse in primul volum al cartii “Povesti despre Cluj”, aparuta la editura Scoala Ardeleana.

Istoricul Vasile Lechintan a scris despre romanii clujeni din secolele XV-XVII, jurnalistul Bogdan Stanciu a asternut pe hartie povestea crucifixurilor gemene de la Cluj si Viena, ale bisericii Franciscane din Cluj si ale Bisericii Sfanta Treime de pe Alserstrasse, din Viena. Tot el a relatat despre cum a fost vazut Clujul de calatorii straini, care au vizitat orasul nostru intre anii 1500-1900.

Lorand L. Madly vine cu o abordare inedita, si vorbeste despre functionari, ofiteri, spioni, si infractori in urbea de pe Somes, din a doua jumatate a secoluluial XIX-lea.

Istoricul Tudor Salagean, cel care este si coordonatorul proiectului, scrie despre legenda lui Donath si Statuia Sf. Donatus. Tiberiu Farcas, jurnalist, dezvaluie despre festivalurile si sezatorile presei clujene interbelice.

Alaturi de ei, si-au adus contributia si Lukacs Jozsef, Mihai Florin Hasan, Gabriel-Virgil Rusu, Martyn Rady, Vladimir Alexandru Bogosavlievici si Laszlo Alexandru, cu o prefata de Sebastian-Ioan Moga, initiatorul proiectului.

“Cartea este un rezultat al unor intalniri cu acelasi nume, Povesti despre Cluj, in care am povestit clujenilor ce s-a intamplat acolo, cum s-a ajuns aici. Am aflat lucuri foarte interesante. Din pacate, am observat ca clujenii nu isi cunosc atat de bine orasul. Am inceput cu intalnirile, am vazut ca oamenii prezinta interes pentru aceste povesti. Toate povestile sunt documentate, nu sunt simple povesti inventate. Ee au la baza documentarea sriitorilor si va spun cu siguranta ca exista mult mai multe povesti decat au aparut in aceasta carte. Intalnirile le-am facut in diferite cafenele, am vrut ca oamenii sa se simta relaxati. Sper ca am si reusit”, a spus Sebastian Moga, presedintele Asociatiei “Vechiul Cluj”.

“Aceasta carte este legitimarea unui fenomen care se intampla de o bucata de vreme la Cluj. De vreo zece ani incoace, locuitorii acestui oras descopera ca sunt clujeni. Indiferent de etnie, de confesiune, de varsta, incep sa creada ca acest oras – Clujul – merita, ca aceasta arta de a trai impreuna exista, e prezenta, inca de secole, si ca depinde de noi ca povestile despre Cluj sa nu se termine niciodata. Aceasta relocuire se intampla in ultima vreme. Avem oameni care stiu o multime de lucruri despre Cluj, si veti descoperi cateva nume in aceasta carte”, a declarat Irina Petras, in deschiderea evenimentului de lansare a volumului “Povesti despre Cluj”.

“Este un proiect in care se imbina trecutul, prezentul si viitorul. Un proiect initiat de adevarati iubitori ai acestui oras, care si-au propus sa ii atraga alaturi de ei pe toti cei care cunosc o parte mai mica sau mai mare din povestea sa adevarata. Acest volum este un prim pas. Ne propunem ca, in viitor, sa adunam laolalta povestile adevarate ale Clujului”, spune istoricul Tudor Salagean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *