In vizor

Vom plăti mai mult pentru analize? Pachetul de servicii medicale de bază ar putea fi redus

Scris de 251

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că intenționează să modifice pachetul de servicii medicale de bază și pachetul minim. 

„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment. Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță e nevoie de asigurări suplimentare. Vom începe să definim aceste lucruri”, a declarat Pintea pentru Radio Europa Liberă. 

Astfel, se anunță o reformă majoră în sistemul de sănătate românesc, însă vestea proastă vine tot pentru omul de rând, care va fi nevoit să contribuie cu mai mulți bani la sănătate.

În acest moment, conform site-ului oficial al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, cetățenii României beneficiază de anumite servicii incluse în pachetul de bază sau minimal, însă fondurile se termină de multe ori.

Motivul e simplu, prea puțini oameni contribuie financiar, iar prea mulți sunt scutiți (asistați social, pensionari cu pensii mici, copii etc), dar beneficiază de servicii.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie, Emiliana Costiug, crede că e nevoie de un contract clar între asigurat și asigurator, pentru ca oamenii să știe pentru ce plătesc.

„Trebuie să existe un contract clar între asigurat și asigurator. Omul trebuie să știe care sunt beneficiile, ce plătește și pentru ce plătește. La orice tip de asigurare știi pe cine tragi la răspundere. Important e să contribuim, sunt mulți care nu plătesc. Iar apoi e importantă folosirea judicioasă a fondurilor, sunt oameni care sună la urgență deși nu e cazul, care cer anumite analize deși nu au nevoie. Costurile unei consultații la medicul de familie e 12 lei, la limita subzistenței. Oamenii sunt supărați când se termină fondurile și se descarcă pe profesioniștii medicali, dar trebuie să înțeleagă situația”, a punctat medicul.

Managerul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, Mihai Mleșnițe, a comentat și el inițiativa Ministrului Pintea și crede că următorul pas va fi introducerea unor noi tipuri de asigurări private.

„Acest tip de problemă există în ambulatoriu, laboratoare, la analize, la CT sau RMN. Ca și spital nu avem această problemă, în alte locuri se termină banii. Eu nu văd ce ar putea să reducă, din 15 analize să faci 10? Și cine plătește această diferență? Omul? Pentru mine e clar că următorul pas după reducerea beneficiilor e o asigurare privată. Noi avem prețuri minime, nu văd ce să reduci. Cu bani mai puțini nu poți face același lucru”, a punctat Mihai Mleșnițe.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 22 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției