In vizor

Voluntari pe comision: doar jumatate din bani ajung la cazurile umanitare

Multe ONG-uri si fundatii incurajeaza voluntariatul si strangerea de fonduri pentru diferite cauze umanitare contra unui comision. In acest fel, aproape jumatate din banii stransi nu ajung la cel care are cel mai mult nevoie de ei, ci in buzunarul celui care ne bate la usa, cu imaginea unui copil bolnav in mana.

Florin Matis este constructor de meserie, dar in timpul liber mai colaboreaza cu diferite fundatii, pentru care strange fonduri prin metoda “door to door” (din usa in usa). Barbatul ia strazile Clujului la pas, in speranta ca va gasi oameni cu dare de mana, impresionati de cazurile umanitare pe care le prezinta.

De data aceasta strange fonduri pentru un copil din Rasca, Gabriel Tise, care, spune el, are nevoie urgenta de o operatie de transplant de maduva de la fratele sau. Poarta in mana o mapa albastra, poza unui baiat cu privire trista si un chitantier. Azi nu a avut prea mare noroc, oamenii nu sunt atat de darnici ca in anii trecuti. Abia reuseste sa stranga 50-60 de lei pana seara. E a cincea usa la care bate in scara acestui bloc, si nimeni nu a donat vreun ban.

Diurna si comision

Clujeanul povesteste ca face acest lucru de cativa ani, si recunoaste ca este motivat de banutii pe care ii castiga in acest fel.

“Iau 30 de lei diurna pe zi. Comisionul din banii stransi este intre 20 si 40%”, spune barbatul.

La o prima intrebare, spune ca este reprezentant al Fundatiei “Speranta”, dar a mai colaborat, timp de patru ani, si cu ONG-ul “O noua zi”. Si acolo, metoda era aceeasi: uneori diurna si comision, intre 20-40 % din banii adunati.

Dupa o scurta discutie, incercam sa aflam mai multe despre copilul pentru care se strang bani. Il cheama Gabriel Tise, si este din Rasca, dupa spusele voluntarului. Nu stie sa aiba vreo pagina de prezentare pe Internet si nici un cont la vreo banca. Ne da, insa, un numar de telefon, care este inchis la apelare. In acest fel, nu ai nicio clipa certitudinea ca, cel putin, cazul prezentat de barbat este real.

In cele din urma, primarul din Rasca, Ioan Morar, confirma ca tanarul Gabriel Tise, din comuna, are nevoie de un transplant de maduva, parintii incercand de doi ani sa stranga fondurile necesare pentru interventie. Numai ca din banii stransi de fundatie, doar o parte ajung la el.

Ziar de Cluj nu a reusit sa contacteze reprezentantii Fundatiei “Speranta”, care are sediul principal in Sibiu.

Plata voluntarilor este ilegala

Florin Matis nu este singurul voluntar care aduna fonduri pentru cazuri umanitare, contra unui comision. Practica este, insa, condamnata de majoritatea ONG-istilor. Nicoleta Chis Racolta, director executiv al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, spune ca este ilegal ca un voluntar sa primeasca bani pentru munca depusa.

“Daca li se deconteaza cheltuieli, este in regula. Este vorba de cheltuieli implicate – deplasare, drum, mancare etc. Dar sa ti se dea bani pentru munca, sub nicio forma. Nu mi se pare normal ca o persoana care face voluntariat sa fie platita cu un comision, oricare ar fi aceste ONG-uri”, spune Nicoleta Chis Racolta.

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca are in baza de date peste 1.400 de voluntari, care sunt plasati, in functie de solicitari, la 90 de ONG-uri din Cluj.

Nici noul proiect de Lege a Voluntariatului nu reglementeaza foarte clar aceste practici. Cea mai importanta schimbare pe care o aduce aceasta este aceea ca activitatea de voluntariat va fi considerata experienta profesionala sau in specialitate daca aceasta este realizata in domeniului studiilor absolvite. Proiectul a fost adoptat, luni de Senat, urmand sa fie votat si in Camera Deputatilor.

Foto: slate.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *