Sanatate

Vizitele la stomatolog pot incepe de la varsta de un an

Odata cu primii dintisori ai copilului nostru incep si primele intrebari. Cum curatam dintii, cat de devreme putem sa folosim pasta si periuta, dar mai ales de la ce varsta incepem vizitele la medicul dentist.

Chiar daca nu are dentitia completa, cel mic poate trece pe la stomatolog inca de la varsta de un an de zile, la inceput pentru cotroale de rutina, dar si pentru a se acomoda cu locul respectiv, cu scaunul “de tortura” si cu instrumentarul folosit de medic.

“Copilul poate fi adus la stomatologie chiar si de la varsta de un an. Am avut deja solicitari in acest sens, multi parinti avand nelamuriri cu privire la eruptia dintilor de lapte. De la doi ani si jumatate insa, de cand se incepe practic educatia copilului, perioada in care el face cunostinta cu periuta de dinti si invata sa o foloseasca, aceste controale trebuie sa devina periodice. Odata cu finalizarea eruptiei dintii trebuie controlati, iar in cazul molarilor, care trebuie sa stea pe arcada dentara pana in jurul varstei de opt ani cand apar inlocuitorii lor, se fac chiar si sigilari”, a declarat intr-un interviu acordat .ro medicul stomatolog baimarean Viorica Titirca.

In perioada de eruptie a dintilor definitivi care incepe la sase ani si dureaza pana la 12 ani, varsta la care erup ultimii dinti, caninii si molarii 2, copilul trebui sa mearga la dentist din ce in ce mai des, nu doar la controlul anual. Medicul stomatolog trebuie sa  vada daca eruptia are loc in conditii bune, daca dintii sunt aliniati si daca este necesara sau nu interventia unui ortodont.

“Ingrijirea dintilor de lapte este extrem de importanta, pentru ca daca ea este facuta corect si in mod regulat crestem calitatea vietii celui mic, preintampinand durerile dentare timpurii. Si un dinte de lapte care se strica doare, prentru ca si el poate dezvolta abces, ce-i drept unul superficial, dar care ii creaza copilului agitatie si insomnii. In plus dintii de lapte sunt importanti prin prisma eruptiei ulterioare a celor definitivi si cu cat ei sunt pastrati mai mult pe arcada cu atat sunt mentinute spatiile dintre ei, iar dantura definitiva va fi una frumoasa si fara probleme”, explica medicul stomatolog.

Cu cat mai devreme cu atat mai bine, asta spun specialistii cu privire la momentul ales de parinti pentru inceperea periajului dentar si pentru crearea unui obicei in ceea ce priveste igiena dentara: “Parintii pot incepe curatatul dintilor foarte devreme, atat cu periuta cat si cu degetul. Totul depinde insa de copil si de cat de bine intelege el o astfel de actiune. In niciun caz periajul dentar nu ar trebui sa inceapa dupa varsta de doi ani si jumatate, ci cat mai devreme”.

Tania Purcaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *