Diete

Dieta japoneza clasica

Aceasta dieta este una foarte simpla, care garanteaza pierderea a cca 7-8 kg in 2 saptamani. Este asemanatoare cu dieta daneza in ceea ce priveste numarul de kilograme pierdute in acest termen, dar cu oarecare diferente, rezultate din alimentele folosite in crearea meniului. Dieta japoneza ajuta la pierderea kilogramelor in plus intr-un timp foarte scurt si este una dintre cele mai sanatoase diete.

 

 

Japonezii pun pret atat pe calitate, cat si pe cantitate, acest aspect fiind evident mai ales in domeniul alimentatiei. Arta lor culinara este imbinata cu traditia si cu obiceiurile religioase, deseori un anumit fel de mancare avand valori simbolice. Masa nu este luata in graba, ci este considerat ritual, respectat cu multa atentie.

 

 

Principiile dietei japoneze:

 

 

–    Continut scazut de grasimi;
–    Continut ridicat de preparate pe baza de orez;
–    Feluri de mancare bogate in peste;
–    Legumele sunt printre alimentele de baza;
–    Consum ridicat de soia si produse din soia;
–    Consum ridicat de condimente si ierburi aromate;
–    Consum crescut de sare, soia contine 16 % sare;
–    Ceaiul verde trebuie consumat cu regularitate.

 

 

Dieta japoneza clasica presupune ca cel putin 3 zile sa tineti urmatorul regim alimentar:

 

 

–    Ziua I – ziua orezului. Se fierb 250 de g orez la foc mic, timp de 20 de minute. Dupa ce s-a racit, se adauga cateva picaturi de lamaie sau un mar ras. In aceasta prima zi a dietei, se imparte in portii orezul astfel preparat si nu se consuma niciun alt aliment.
–    Ziua II – ziua pestelui. Se mananca doar peste fiert sau la gratar, fara nici un adaos. Nu se va depasi cantitatea de 500 g pe parcursul zilei.
–    Ziua III – ziua orezului. Se urmeaza aceeasi dieta ca si in prima zi.

 

 

In timpul dietei se vor consuma 1,5-2 l lichide (apa plata, ceai). Daca dieta se tine strict trei zile consecutiv, veti slabi 3 kg. Apoi, daca se continua, se va scapa si de celelalte kilograme in plus, dar intr-un ritm mai lent. Bineinteles, este destul de greu, deci va trebuie multa vointa.

 

 

Beneficiile dietei

 

 

In Japonia se intalnesc cei mai putini supraponderali datorita disciplinei deja proverbiale sau regimului alimentar foarte sanatos. Asta explica si de ce studiile arata ca poporul japonez este unul dintre cele mai longevive. Nutritionistii garanteza ca urmarea stilului culinar nipon nu poate adduce decat beneficii.

 

 

Gratiei alimentatiei, un japonez consuma cu aproape 25 % mai putine calorii decat un occidental. Este important, in aceasta dieta, sa reducem numarul de calorii consumate pe zi, cu aproximativ 8%, incercand sa inlocuim produsele hipercalorice, precum dulciurile refinate si sucurile, cu fructe proaspete si legume.

 

 

Dieta japoneza include cantitati mai mari de orez pe tot parcursul zilei, la aproape orice masa – de sase ori mai mult orez decat mananca un european. Se serveste in orice moment al zilei, inclusiv la masa de dimineata. Orezul contine carbohidrati complexi, are putine calorii si iti va oferi senzatia de satietate pentru destul de mult timp, ferindu-ne de depunerile adipoase de pe abdomen sau fese, cauzate de prajituri ambalate si diverse produse de acest fel.

 

 

Legumele se gatesc in diferite feluri, fierte in sos, prajite sau fripte ori in aburi. Fiecare astfel de modalitate de preparare pastreaza caracteristicile nutritive ale alimentelor.

 

 

O sursa ideala si naturala de acizi grasi Omega 3, carnea de peste mentine sanatatea inimii si a circulatiei si ofera o stare generala de bine. Japonezii consuma foarte putina carne rosie, care contine grasimi saturate si blocheaza circulatia de la nivelul arterelor. Consumata excesiv, carnea rosie provoaca obezitate si boli cardiovasculare.

 

 

Desertul tipic japonez este salata de fructe. In functie de sezon, ea contine fructe asortate, descojite si maruntite, aranjate foarte apetisant pe un platou. In cadrul oricarei mese, un pahar mare de ceai verde japonez este maniera cea mai buna de a savura un ospat moderat, dar indestulator.

 

 

Daca va decideti sa adoptati acest stil culinar, cel mai bine este sa renuntati din start la paine si sa o inlocuiti cu orez, nu alb, ci brun, care este mai putin procesat. Niponii consuma cantitati mici de mancare la fiecare masa, chiar daca mananca mai des, lucru care se pare ca ajuta la digestie. Mesele lor sunt compuse fara grasimi, sosuri grase si manaca multe supe. Un alt obicei sanatos este renuntarea la dulciuri; daca mai consuma dulciuri japonezii se limiteaza  la cantitati mici.

 

 

 

Totusi influenta bucatariilor occidentale incep sa afecteze treptat stilul alimentar al japonezilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *