Din oras

Violenta in scolile clujene, (de)jucata de PATRIR

PATRIR ofera, in premiera in Romania, o alternativa ludica la violenta pentru 100 de elevi din trei scoli clujene, potrivit proiectului “1, 2, 3… Violenta STOP”. Detaliile proiectului de la Cluj-Napoca au fost prezentate, astazi, in cadrul unei mese rotunde organizate de catre PATRIR in Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”.

Programul, derulat de Asociatia Raza de Soare in colaborare cu PATRIR, presupune ca, intr-o prima faza, copiii de la scoala speciala CRDEI din Cluj-Napoca  sa se joace alaturi de voluntarii PATRIR si sa-si creeze o sansa pentru viitor uitand de violenta.

“Scopul proiectului este acela de a reduce in mod real violenta din scoli, beneficiind de suportul tinerilor voluntari, care pe parcursul acestui an scolar au misiunea de a realiza diferite evenimente: de la expozitii sau targuri, la ateliere, pentru a construi o noua imagine a viitorului copiilor cu probleme speciale si totodata pentru a reduce violenta”, explica Monica Nechita, presedinta Asociatiei Raza de Soare.

“Raza de Soare” in proiect presupune, potrivit reprezentantilor PATRIR,  apelarea la o serie de metode nonformale bazate pe diferite expresii artistice – tip de educatie inspre care tinerii din Scoala Speciala sunt atrasi.

“Am fost foarte incantata sa particip la acest proiect, pentru ca eu cred ca in scolile din Cluj trebuie programe tintite si eficiente care sa ofere tinerilor o alternativa la violenta”, a explicat Lorena Vaetisi (foto stanga) responsabila Comisiei importiva Violentei in Scoala, de la CRDEI.

Pe de-o parte, elevii atrasi in proiect sustin ca demersul PATRIR este unul laudabil, insa acesta nu inlocuieste in vreun fel cei 7 ani de acasa.

“Totul incepe de acasa, din familie. In ultima vreme nu exista respect pentru cei mari. Vad cum se poarta cei din clasa a IX-a. Nu mai au respect, vorbesc cu noi la misto, nu ii intereseaza. Aici e o problema, pentru ca scoala nu iti poate oferi cei 7 ani de acasa. Te poate ajuta, iti poate da anumite informatii, dar nu poate sa intervina in educatia ta”, crede Alexandru Morar, membru al Consiliului Judetean al Elevilor din Cluj.

Liceenii din Cluj considera, ca desi elevii sunt sanctionati la scoala prin scadarea notei la purtare, pedeapsa este mult prea mica.

“Scaderea notei la purtare nu mai conteaza in vreun fel. Din pacate elevii nu-si mai dau seama ca astfel isi afecteaza viitorul”, spune Alexandru, elev in clasa a XII-a la Colegiul National “George Baritiu” din Cluj-Napoca.

Pe de alta parte, varianta ludica de redirectionare energiei celor mici inspre arta sau joc reprezinta modalitatea cea mai buna de a canaliza atentia inspre ceva constructiv, sustin reprezentantii PATRIR.

“Incercam sa ii implicam pe copii din cele 3 scoli implicate in proiect in activitati alternative la violent. Prin joc au ocazia de a se cunoaste intre ei”, crede Mihaela Griga, responsabilul proiectului din partea PATRIR.

Pe langa tinerii de la CRDEI, in proiectul “1,2,3 … Violenta STOP”, de la Cluj, participa elevii scolii “Nicolae Iorga”, precum si scolarii de la “Ioan Bob”.

Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, in primele 9 luni din acest acest an s-au constatat 3 fapte de violenta in scolile din Cluj, inregistrate ca infractiuni. In aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate, potrivit sursei mentionate, 2 infractiuni de loviri sau alte violente in incinta scolilor. Politistii au derulat, in primele 3 trimestre ale anului in curs 387 activitati de preventie a violentei scolare, cifra aproape dubla fata de anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *