Reportaj

Vinde 5.000 de kilometri “pedalati” ca sa ajute 28 de fete

De doua luni bicicleta ii este si casa si masa. L-au batut ploile, dealurile l-au stors de energie, dar seara cand canta la muzicuta in fata cortului sau isi pune capul pe perna la vreun prieten se gandeste la cele 28 de fete din Centrul de Integrare a Tinerilor a Asociatiei Betania din Bacau. Pentru ele si-a propus sa strabata 5.000 de kilometri si sa adune 5.000 de euro. E ambasadorul proiectului in toata tara si “vinde” un kilometru cu un euro. Sambata a trecut si prin Cluj, iar urmatoarea destinatie e Alba Iulia.

Pedalez ca sa ajut..pentru ca imi pasa!” rezuma ciclistul bacauan Anton Duma pe Facebook esenta expeditiei. “Asa cum gasesc drumul prin lume pe bicicleta, la fel vreau sa ajut tinerii in nevoie sa isi gaseasca drumul in viata”, arata acesta pe brosura proiectului.

La Betania sunt 28 de fete aflate in situatii dificile. Fie ca provin din case de copii, ca sunt mame singure sau abuzate, asociatia le ajuta sa isi gaseasca drumul: le sprijina sa isi termine studiile, sa deprinda o meserie, astfel incat sa poata sta singure pe picioare. Pentru aceste fete a ales Anton Duma, ciclistul de 48 de ani care a facut si turul Europei, promovand Romania in 35 de tari, sa faca turul Romaniei si sa gaseasca oameni cu suflet mare, care sa doneze.

“Nu mai pedalez sa ma descopar pe mine. Am facut-o. Nu mai pedalez sa promovez tara, am facut-o in 35 de tari. Acum pedalez pentru o cauza nobila, vreau sa ajut. Fetele astea depind de lucrurile astea”, spune Duma.

Iar fetele stiu cat de mult conteaza orice ajutor. “Toate visurile pot fi realizate prin mult, mult efort si sacrificii. Noi, fetele din acest Centru, avem sansa de a fi sprijinite de catre dumneavoastra, un Om care depune efort si face sacrificii pentru indeplinirea visurilor noastre. Din momentul venirii mele la Asociatia Betania am inceput sa imi fac planuri si sa visez… Sa imi termin studiile, sa am un loc de munca, sa imi schimb viata. Unele proiecte le-am finalizat, la altele lucrez, iar unele sunt inca doar visuri…”, i-a scris Daniela lui Anton Duma pe site-ul proiectului.

Banii vin insa greu, chiar daca steagul proiectului a trecut prin multe localitati si are la bord peste 3.500 de kilometri.

“Le spun oamenilor: Donatia ta va ajuta visul celor 28 de fete. Un euro pe kilometru. Eu pedalez, tu donezi. Eu dau toti banii pentru fete. Eu vreau sa exclud intermedierea banilor, banii si asa vin greu. Ma mai intalnesc cu comunitati de biciclisti, ma mai intalnesc cu prieteni, oamenii ma intreaba cand ma opresc, le povestesc, le dau cate o brosura. Cei mai multi bani se doneaza in cont, dar sunt si donatii la fata locului. Am adunat 1350 de euro, dar sunt cu kilometri la 3.449, deci nu merg bara in bara cu donatiile. Este trist, pentru ca eu stiu cat investesc, cat efort depun, cat de greu e”, spune ciclistul, dezamagit.

Foto: Anton Duma

S-a pornit in 16 iunie, si spera ca in 3 luni sa incheie traseul de 5.000 de kilometri. De la Cluj a plecat spre Alba Iulia, apoi urmeaza Sibiu, Transfagarasanul, Brasov, Sf. Gheorghe, Tusnad, Lacul Sf. Ana, Targu Secuiesc, Onesti si Bacau. Cheltuielile de pe drum sunt suportate din sponsorizari, iar banii din donatii ajung 100% la Centrul care are in grija cele 28 de fete.

Calatoria devine arta atunci cind pe langa experientele traite, oferi ceva si celorlalti si deschizi drumuri”, si-a notat Anton Duma in Jurnalul de Calatorie, acolo unde sunt consemnate atent si donatiile de pe drum. A gasit si la Cluj cativa oameni inimosi: a primit 20 de lei donatii de la patru tineri.

Foto: Anton Duma

“Am simtit ca e nevoie de asa ceva. In tara avem foarte multi biciclisti, sunt comunitati, bicicleta a cunoscut o explozie, sunt foarte multi pasionati. Daca avem o pasiune comuna nu cumva putem sa ne si sustinem reciproc? Fara sa depindem de sistem, sa ne ajutam noi intre noi. E nevoie de un deschizator de drumuri, iar mie asta mi-e menit, sa deschid un drum in care oamenii sa se sustina, sa existe solidaritate”, spune el.

Chiar daca doarme de multe ori in cort si mananca ce isi gateste pe aragazul portabil spune ca nu ii lipseste nimic pentru ca “acasa nu e un loc, e o stare. Daca te simti bine esti acasa oriunde”.

“Cea mai mare problema sunt soferii care nu respecta biciclistii. Asta este cea mai mare problema la noi, de aceea si multora le este frica sa se apuce de calatorii, soselele noastre nu prezinta siguranta. Ploile, dealurile, cocoasele astea te rup, iti stoarce fiecare fibra din tine, dar o mare parte le urci chiar si scrasnind din dinti. Dar exista o satisfactie: acumulezi experienta, cunosti oameni, vezi locuri”, completeaza Duma.

Cara dupa el cam 60 de kilograme: un cort, sac de dormit, izopren, mini-aragaz, oale, mancare, schimburi de haine, jurnal, harti, incarcatoare, acumulatoare, chei pentru reparat bicicleta, camera de rezerva.

“Doua pene am facut, am mai schimbat un lant, urmeaza sa schimb iarasi pentru ca gradul de uzura e mai mare carand bagaje, undeva la 2.500 de kilometri trebuie sa schimb lantul. E o bicicleta obisnuita, luata de pe net. Nu neaparat bicicleta conteaza. Imi place sa o am bine facuta, sa fie ca ceasul elvetian, sa mearga bine, dar mi-am dat seama ca nu neaparat bicicleta conteaza. Conteaza ce faci cu ea, cata valoare ii dai. Poti sa iei un ronghi de doi lei si sa faci turul Romaniei cu el”, spune el.

Trebuie sa aiba o dieta bine pusa la punct avand in vedere ca depune atata efort zilnic.

“Ard 6.000 de calorii pe zi. Mananc orice, am noroc ca poposesc pe la prieteni si mananc bine. Profit de ocazie si mananc si beau cat pot. Imi fac rezerve ca o camila”, rade ciclistul.

„E visul meu din copilarie. Ceea ce fac acum visam de cand eram copil sa fac. Copilul din mine tot voia sa faca lucrul acesta, dar il reduceam la tacere. Apoi am stat si m-am gandit care mi-e menirea. Simteam ca altceva trebuie sa fac. Am lasat copilul din mine sa vorbeasca, l-am lasat sa zburde, am ales sa calatoresc. Cand calatoresc sunt mult mai intreg, mersul pe bicicleta elibereaza endorfine, hormonii de fericire”, mai arata Anton Duma.

Reprezentantii Asociatiei Betania au nadejdea ca se vor strange totusi 5.000 de euro la finalul celor 5.000 de kilometri parcursi.

“Centrul are nevoie de sume mult mai mari ca sa functioneze, dar orice ajutor e binevenit. Deocamdata nu s-a strans prea mult, dar mai sunt vreo 1.500 de kilometri de parcurs”, spune Emil Berceanu, PR consultant al Asociatiei Betania.

Beneficiarele au intre 16 si 25 de ani si beneficiaza in cadrul Centrului  de cazare si masa, cursuri de calificare, consiliere psihologica, sprijin pentru a-si finaliza studiile si orice ajutor mai e nevoie pentru a putea incepe o viata noua, asa cum au visat. Cei care doresc sa doneze, sa cumpere un kilometru sau mai multi, o pot face AICI.

Anton Duma a calatorit cu bicicleta in 35 de tari din Europa cu un buget minim. In 2011 a fost unul dintre cei 10 Eroi pentru Romania selectati de Discovery.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *