Anchete

Cum a sifonat 65 de milioane de lei o firma UDMR-ista prin intermediul Companiei de Apa Somes

O firma agreata de UDMR a “pupat” trei contracte in valoare totala de 65 de milioane de lei de la Compania de Apa Somes din 2008 pana acum in cadrul proiectului POS Mediu. Interesant este ca in perioada cand s-au semnat contractele la Ministerul Mediului, unde un departament gestioneaza fondurile structurale alocate sectorului de mediu, sef era din aceeasi formatiune politica.

Societatea Dominium SRL din Satu Mare a facut parte din asocierile cu care s-au incheiat contractele pentru retele de apa atat in judet cat si in municipiul Cluj-Napoca. Despre actionarul firmei, Szilagyi Francisc, presa nota ca este un sponsor important al UDMR, primarul careian, din aceeasi formatiune politica, fiind chiar acuzat de favorizarea Dominium la anumite lucrari.

Primul contract al Companiei de Apa cu firma satmareana, in valoare de 16,4 milioane de lei s-a semnat in 11 noiembrie 2008 pentru “Conducta de aductiune apa potabila Livada–Dej” cu Asocierea KEVIEP EPITOIPARI ES KERESKEDELMI Kft (lider asociere)-DOMINIUM S.R.L.(asociat)-SILCOMPREST S.R.L.(asociat).

Keviep este o firma din Debrecen, Ungaria, cu filiala in Oradea. E important de subliniat ca Silcomprest SRL are acelasi sediu social, pe strada Retezatului 32, si ii apartine sotiei lui Szilagyi Francisc, Szilagyi Clara.

Cel de-al doilea contract, din 25 noiembrie, de aceasta data de 25,6 milioane de lei pentru “Retele de apa, canalizare si statii de pompare in Simleu Silvaniei si Huedin”, s-a semnat cu aceeasi asociere. In aceasta perioada, ministrul Mediului era Attila Korodi – aprilie 2007 – decembrie 2008.

A urmat apoi o pauza, iar urmatorul contract s-a semnat cand fotoliul de ministru al Mediului a fost ocupat de Laszlo Borbely. Contractul pentru “Extindere retele de apa si canalizare din Cluj-Napoca” s-a semnat in martie 2010, iar asocierea era condusa de Dominium. Aceasta, alaturi de Copisa Constructora Pirenaica si Marcor Ebro SA au incheiat contractul de 23,3 milioane de lei.

Lucrarile din acest contract s-au realizat cu intarziere, prin urmare seful Companiei de Apa, Dorin Ciataras, a fost amenintat cu demiterea de conducerea de atunci a Consiliului Judetean Cluj. Intr-un final Dominium a fost cea care a “garantat respectarea angajamentelor din contract” si a promis recuperarea intarzierilor.

Sursele Ziar de Cluj arata ca la un moment dat director in cadrul firmei Dominium a fost si ginerele lui Dorin Ciataras, seful Companiei de Apa Somes. Mai mult decat atat, la momentul castigarii licitatiei Dominium nu era pregatita din punct de vedere al utilajelor pentru asemenea lucrari, prin urmare s-ar fi folosit de utilajele si forta de munca a Companiei de Apa.

Un alt aspect interesant este faptul ca societatea Dominium a intrat in insolventa la doar o luna de la demisia lui Borbely de la Ministerul Mediului. Borbely isi dadea demisia in 5 aprilie 2012 dupa ce a fost acuzat de trafic de influenta si fals in declaratii in forma continuata. In 11 mai 2012 s-a inregistrat dosarul de insolventa 4324/83/2012 la Tribunalul Satu Mare.

De asemenea, potrivit unor surse, Oficiul de Plati si Contractare Phare, organism care verifica implementarea proiectelor, ar fi refuzat de la plata facturi grase ale Dominium.

Cifra de afaceri a societatii a fost de peste 21 de milioane de lei in 2008, 23 de milioane in 2009, 42,8 milioane in 2010 si 33,8 milioane in 2011.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *