In vizor

Viitorii medici așteaptă la cozi uriașe pentru a se înscrie la examenul de rezidențiat organizat în Cluj-Napoca

În plină pandemie de coronavirus când autoritățile recomandă evitarea zonelor aglomerate, sute de viitori medici sunt nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a-și completa dosarul necesar înscrierii la examenul de rezidențiat. Motivul acestei situații este decizia Direcției de Sănătate Publică prin care examinările medicale se pot face într-un singur loc.

Chiar dacă în alte orașe au fost stabilite mai multe locații în care viitorii medici au putut să își facă aceste analize, la Cluj-Napoca ei trebuie să aștepte și opt ore la coadă, informează dejeanul.ro

Practic, absolventii de medicina merg la Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infectioase doar pentru o analiza de sange si o adeverinta, lucruri care ar putea fi insa rezolvate in orice alt cabinet medical, asa cum se intampla in alte orase. In Cluj insa, Directia de Sanatate publica a decis ca examinarea viitorilor medici, pentru care fiecare plateste 50 lei, sa se faca doar la un spital care le apartine. In total sunt peste 1000 de rezidenti care trebuei sa isi faca aceste analize pana pe 20 octombrie, dar capacitatea de procesare a medicilor de aici este de maximum 120 de pacienti pe zi. Asa se face ca uneori se sta la rand chiar si cate 8 ore. Prefectul judetului Cluj, Mircea Abrudean, le-a cerut celor de la DSP sa ia masuri, dar pana astazi nu se rezolvase nimic.

“Inteleg ca jumatate dintre ei au fost deja evaluati. Le-am solicitat celor de la DSP sa identifice inca doua centre cel putin, sa nu existe risc de aglomerare, dar nemultumirea lor e ca trebuie sa astepte afara…asta e situatia si e decizia medicilor. Normal ar fi sa aiba mai multe variante si sper sa rezolvam azi”, a declarat Mircea Abrudean, pentru dejeanul.ro

Anul acesta, examenul de rezidentiat va avea loc in 15 noiembrie si va fi sustinut doar in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

sursa foto: dejeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *