Politica

INTERVIU EXCLUSIV cu prefectul de Argeș, care a reușit să evite în pandemie un dezastru sanitar. Clujul ar putea lua exemplu!

În luna iulie, la două luni distanță de la încheierea stării de urgență, județul Argeș figura printre zonele cu cele mai multe infecții COVID-19. Situația alarmantă din vară a fost asumată de autorități, care au impus măsuri restrictive dure: portul măștii a devenit obligatoriu pentru grupurile mai mari de 3 persoane, ștrandurile au fost închise, orar limitat pentru funcționarea teraselor și popularizarea măsurilor de protecție, toate acestea au făcut ca în scurt timp județul Argeș să înregistreze cele mai puține cazuri de infectări în luna octombrie, când cea mai mare parte a județelor din țară se confruntă cu o creștere galopantă a numărului de infecții, situație de la care nu face excepție nici Clujul. În condițiile în care autoritățile sunt nevoite să recunoască că România este lovită de un al doilea val al pandemiei, județul Argeș menține măsurile restrictive de protecție, situație în care numărul de infecții zilnic înregistrate au scăzut drastic. 

Cum a ajuns, totuși, un județ bântuit de noul coronavirus să devină un model pentru o Românie îngenuncheată de pandemie? 

Ziar de Cluj a realizat un interviu cu Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș, pentru a afla mai multe detalii în privința modului în care au reacționat autoritățile de aici, în ce au constat aceste măsuri și, desigur, cum au reacționat oamenii în urma deciziilor cu caracter restrictiv? 

Rep: Ce măsuri au luat autoritățile din Argeș, ținând cont de faptul că în luna iulie situația era una destul de gravă aici și, iată, acum, în octombrie, când aproape toate județele sunt grav încercate de numărul crescut de infectări, județul Argeș pare să țină situația sub control? 

Emanuel Soare: „Desigur, lucrurile sunt ceva mai complexe, iar acum nu pot decât să spun că mă bucur de faptul că în Argeș se vede că s-au luat niște măsuri bune, pentru că abia acum se văd efectele, pentru că vă spun sincer, în luna iulie când ne confruntam cu această situație dramatică, Argeșul fiind atunci – după cum am mai spus, iar mulți nu m-au crezut – doar unul dintre primele județe afectate, mulți se uitau la noi cu neîncredere, crezând că noi nu știm ce avem de făcut sau nu stăpânim pandemia, dar acum, în sfârșit, se vede faptul că, bunăoară, noi nu am stat pe gânduri nici o clipă.

În imagine: Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș

sursa captură: emanuelsoare/facebook.com

Practic, atunci când am văzut că am ajuns la 100 de cazuri pe zi – desigur, chiar și atunci erau mult explicații pentru această situație – faptul că suntem un județ de tranzit, puternic industrializat, naveta la locurile de muncă, dar și testam foarte mult atunci, numai că, după cum spun și specialiștii, când virusul pătrunde într-o populație, când deja explodează, este foarte târziu, iar virusul nu iese până nu sunt toți infectați…

Atunci, chiar dacă eram în mijlocul verii, personal am coordonat multe activități de verificare și control, am fost în târguri, în centrele de agrement, am văzut că nu se respectă regulile, am dat termen autorităților locale să remedieze, n-au remediat, și atunci am închis târgurile, am închis piscinele, iar la fiecare 3-4 zile verificam și urmăream modul în care se respectă regulile, vedeam incidența cazurilor ș.a.m.d.

Timp de trei săptămâni, la fiecare câteva zile, întruneam Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în care propuneam noi și noi măsuri.

Am avut, practic, mai multe măsuri restrictive pe care le-am luat progresiv. Am venit cu acea propunere de limitare a programului de funcționare a teraselor, restaurantelor și evenimentelor private. În cazul evenimentelor private, dincolo de programul limitat, am impus interzicerea interacțiunilor fizice de tip dans și joc. Iar aceste lucrui ne-au adus multe valuri de hate, ca să spun așa. Dar, am interzis dansurile pur și simplu, hore, sârbe și toate aceste lucruri, întrucât și astăzi vedem că evenimentele private sunt o cauză importantă a îmbolnăvirilor. 

Deci, toate aceste măsuri au rămas active în paralel.

Am introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, am fost primul județ care a introdus această măsură. Atunci, însă, am avut o excepție: numai grupurile de la 3 persoane în sus erau obligate să poarte masca. 

Am introdus aceste măsuri. Dar. Dar nu măsurile în sine, pot spune, au contat, cât faptul că le-am verificat. Am dat Ordin de Prefect: 9 instituții cu atribuții de verificare și control, pe Legea 55 (din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19), echipe mixte în fiecare zi, verificări continue. Deci, nu am lăsat garda jos. 

Sigur, nu am mers pe ideea de amenzi, de sancțiuni. În primul rând am mers pe ideea de conștientizare, de învățare, de educație, iar când nu s-a mai putut, am introdus și amenzile. 

(La un moment dat aveam zece la sută din amenzile care se dădeau la nivel national, se dădeau în Argeș). 

Am introdus aceste măsuri, le-am verificat cu fermitate, ne-a luat însă, sincer, o lună și jumătate din momentul în care am avut toate măsurile în practică, până să scădem sub 30-40 de cazuri. 

Durează destul de mult ca efectele acestor măsuri să se manifeste. 

(Acum am revenit, întrucât în perioada campaniei electorale am fost suspendat, iar de săptămâna trecută am revenit la Prefectură). 

Am reanalizat toate măsurile care erau în vigoare, pentru că nu mai știa nimeni ce măsuri erau în vigoare în momentul de față, pentru că ulterior, pe măsură ce au scăzut cazurile, s-au relaxat și măsurile, însă singura măsură rămasă obligatorie din 30 Iulie, a fost obligativitatea purtării măștii de protecție. 

Acum trei zile, am revenit în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am propus eliminarea oricărei excepții: masca redevine obligatorie în spațiile publice pentru orice persoană. 

Orice persoană care iese din casă își pune masca, indiferent unde se duce și cât stă. 

Și am impus această măsură din două-trei motive:

– pentru că a fost cea mai eficientă măsură aplicată din luna Iulie și până acum.

– într-adevăr, valul doi lovește foarte greu toate județele țării și toate județele din jurul nostru au o rată de infectare foarte mare și mai devreme sau mai târziu, pacienții din aceste județe vor veni în spitalele din Argeș, pentru că încă avem locuri suficiente. 

– ca să prevenim sau pentru a păstra rata mică de infectare, am introdus-o ca măsură preventivă.

Sincer, în acest moment, cu mica experiență pe care o avem în gestionarea pandemiei în Argeș, nu îmi mai permit să iau măsuri doar ca reacție la ceea ce se întâmplă. 

Știți foarte bine, cumulăm indicatorii în România pe 14 zile. 

E târziu. 

Nu pot să aștept să văd ce se întâmplă și apoi să iau măsuri. 

Întâi iau măsuri, ca să previn aceste infectări, și atunci am luat această măsură preventivă, am intensificat din nou controalele, toate echipele disponibile ale forțelor de ordine sunt în teren.

Avem o medie – chiar ieri am avut un record: am verificat 800 de persoane! – altfel avem o medie de 400-500 persoane pe zi, care sunt verificate vis a vis de respectarea acestor măsuri”, a declarat pentru Ziar de Cluj Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș. 

 

„Nu sunt om politic, nu am pretenția că înțeleg mediul politic, dar: în acest moment, la Ministerul Sănătății, avem nevoie de o persoană tehnică, nu neapărat o persoană politică. 

Persoana care a condus lupta împotriva pandemiei în județul Argeș ar trebui să devină ministrul Sănătății, de mâine. 

Pentru că a dovedit că este capabilă, această persoană, să implementeze măsurile la timp, și în acest moment, în județul Argeș nici măcar nu se pune problema de închidere a școlilor, închidere a restaurantelor”, a apreciat recent profesorul universitar clujean, Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. 

CITEȘTE ȘISpecialist clujean în Sănătate Publică: „Ministerul Sănătății nu a avut controlul epidemiei. Cine a condus lupta împotriva pandemiei în județul Argeș ar trebui să devină ministrul Sănătății, de mâine”

Rep: Dacă-mi permiteți, ține de o anumită maturitate asumarea acestor măsuri, la timp, și cum ați gestionat situația în campania electorală când, totuși, au avut loc reuniuni, întâlniri, adunări etc. ?

Emanuel Soare: „Da, eu însumi am fost în campanie electorală, am candidat la Consiliul Județean în Argeș dar, mă rog, n-a fost să fie…

Într-adevăr, în campania electorală majoritatea au respectat măsurile dar, sigur, cu toată agitația din campanie, plus reprezentanți ai anumitor partide care chiar nu au purtat masca, și noi am reacționat de fiecare dată în sensul acesta, iar acum se văd – sunt destul de mulți politicieni în Argeș care au început să se infecteze. 

A fost destul de dificil, dar ce vreau să remarc: Am lipsit cam o lună jumătate din Prefectură, iar cât timp am lipsit nu s-a mai impus nici o măsură restrictivă, practic, nu a mai fost cazul. 

S-a păstrat doar aceasta cu masca și s-au relaxat toate celelalte. 

Însă vreau să insist asupra acestui lucru: În Argeș, am reușit să impunem aceste măsuri pentru că ne-am asumat.

Nu pot spune că am fost eu singur. Dar am reușit să obțin o unanimitate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. 

Niciodată, nimeni nu a contestat, în interiorul Comitetului, măsurile. Dar, într-adevăr, s-a datorat și unei fermități și asumări. 

Personal, mi-am asumat, întrucât mi-am dat seama că sunt niște măsuri dure, nepopulare, au fost valuri întregi – de la înjuături la politicieni sau instituții publice care în mod public s-au manifestat împotriva măsurilor, dar sincer să vă spun, nu mi-a păsat. 

Am zis că cineva trebuie să-și asume.

Eu îmi asum, din această cauză am intrat în politică acum un an și jumătate, și am zis că trebuie să facem lucrurile ca la carte. (Sunt și profesor universitar, de meserie). 

În aceste condiții am considerat că trebuie să ne informăm, specialiștii primează, punem în practică măsurile indiferent de costuri. 

Și am insistat, am făcut, mi-am luat aceste valuri de hate, dar asta a fost…”, a adăugat Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș. 

Rep: Considerați că la nivelul populației, dacă cetățenii văd că autoritățile sunt preocupate, iau măsuri – chiar dacă măsuri nepopulare, ajung până la urmă să le adopte, să le înțeleagă rostul și să le practice? 

Sau cum se întâmplă de fapt? 

Emanuel Soare: „Exact, ați pus accentul exact pe ce trebuie. 

Când autoritățile sunt ferme, impun măsuri, le verifică și ele însele dau exemplu, atunci cetățenii se conformează. 

În iulie, când toată lumea mi-a sărit în cap pe această măsură cu portul măștii în spațiile deschise, acum nu mai există prea multe persoane, sigur, mai sunt pe facebook tot felul de… dar practic, dacă mergeți oricând în oraș să vedeți, oriunde, oamenii au început să respecte și au înțeles această măsură. 

Mai ales, au înțeles-o acum, când văd că, într-adevăr, în Argeș, nu mai avem probleme. Când a fost să fim singurul județ afectat, nu înțelegea nimeni de ce impunem aceste măsuri. 

Dar acum au înțeles. 

Și, într-adevăr, am mers pe acest principiu: noi, autoritățile publice, trebuie să fim exemplu pentru toată lumea. Și eu am fost primul care mi-am pus masca, am purtat masca peste tot, am ieșit în stradă, am fost cu toate forțele de ordine, am respectat măsurile, ba mai mult, și aici aș vrea să insist în final: 

Fără educarea populației, nu avem nici o șansă să impunem măsuri ori să le respectăm. 

Și am început campanii de conștientizare și de promovare a acestor măsuri, inclusiv am lansat la nivelul Prefecturii Argeș o campanie unică de strângere de fonduri și în urma acestei campanii am donat 30.000 de măști, numai în campania noastră, și am fost personal în stradă, iar acolo unde vedeam persoane defavorizate, persoane vârstnice ș.a.m.d., le-am dat efectiv măști, le explicam.

Am mers în aceste campanii de educație și promovare și aceste lucruri, de fapt, ne-au salvat. 

Pentru că am spus-o mereu: scopul nostru este să educăm oamenii, dacă reușim să-i facem să adopte aceste comportamente sanitare, ne-am salvat”, a afirmat Emanuel Soare. 

Rep: Chiar și la nivel guvernamental, comunicarea e deficitară. Totuși, problema la nivel național constă și în lipsa educației, de conștientizare, nu neapărat de intimidare, prin intermediul sancțiunilor sau alte metode…

Emanuel Soare: „Așa este, lipsa de comunicare a autorităților publice. Desigur, am respectat și înțeleg regulile de comunicare la nivel national, le-am respectat. 

Dar trebuie să fim un pic mai deschiși și mai comunicativi față de populație, pentru că majoritatea fie nu înțeleg, fie nu mai suportă aceste reguli și cineva trebuie să le explice. 

Și asta este o problemă.

Într-adevăr, trebuie să facem eforturi mari să educăm oamenii, pentru că nimeni n-a fost obișnuit să poarte mască, să păstreze distanța, toate aceste lucruri”, a completat prefectul județului Argeș, Emanuel Soare. 

Rep: De ce credeți că în celelalte județe, poate, autoritățile nu și-au asumat la timp adoptarea unor asemenea măsuri, care au fost motivațiile?

Emanuel Soare: „E mai complexă situația. 

Am avut, de exemplu, contacte cu mulți prefecți, întrucât noi colaborăm și discutăm mult, și mi-au spus că s-au mirat cum am reușit noi în Argeș să ajungem la unanimitate în impunerea acestor măsuri dure, pentru că în alte orașe/județe mari, precum este cazul Capitalei, orașe mari, puternice, primarii au un cuvânt greu de spus. Și atunci când vine Prefectul ori Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să impună măsuri pentru limitarea programului teraselor, de exemplu, sar primarii cât colo. Atunci e foarte greu să reușești să ai această unanimitate. 

Dar, ca o părere subiectivă, cred că este o chestiune de asumare.

Oamenii sunt de prea mult timp în politică, de prea mult timp în administrația publică și, poate că nu sesizează importanța și urgența momentului.

Și nu-și doresc să-și asume această decizie publică, pentru că sunt decizii nepopulare”.

Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș, recunoaște că adoptarea măsurilor cu caracter restrictiv a fost dificilă și din cauza presiunii și a contestării la care au fost supuse aceste decizii: măsurile nepopulare sunt, mai mereu, contestate. 

„Au fost foarte multe reacții… la măsurile pe care le-am luat. A fost foarte greu, cu campanii de denigrare a prefectului, pentru toate măsurile care se luau.

De asta am spus: este foarte greu pentru cineva să-și asume asmenea măsuri și asemenea decizii, și este foarte greu să reziste unui asemenea val de presiune. 

Dar, mă rog, noi am reușit, am trecut peste, iar acum încercăm să menținem standardele, să rămânem la un număr scăzut de cazuri. 

Și sincer, cred că se poate”, a conchis Emanuel Soare, prefectul Județului Argeș. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *