In vizor

VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”

Huiduma, fără nici o legătură cu arhitectonica și peisajul în care a fost plantată, are 11 ani de la aprobare și țapte ani de când nu se mai termină.

În 2012, 220 de familii contestau proiectul blocului omului de afaceri Radu Vlas. Proiectul era la mâna lui Emil Boc, cunoscut prieten al omului de afaceri prin intermediul ”blondei” sale. De altfel, edilul i-a luat apărarea, în primă instanţă lui Vlas cu toate că blocul acestuia reprezenta un adevărat pericol pentru fundaţia blocurilor de 10 etaje din jur, între care efectiv a fost plantat.

“Am descoperit ca proiectul (n.r. Imperial Development) mai avea anumite lipsuri, care intre timp s-a completat, iar comisia de urbanism a decis ca proiectul trebuie sa continue. PUZ (n.r. Planul Urbanistic Zonal) şi PUD(Planul Urbanistic de Detaliul) nu au fost la latitudinea mea pentru ca erau deja aprobate. Acestea au fost aprobate in primavara lui 2008. Eu nu eram in consiliul local cand s-a aprobat acel PUZ. Din pacate pentru acei vecini, acel PUZ şi PUD nu a fost niciodata contestat in patru ani de zile. Din decembrie pana in ianuarie anul acesta am suspus proiectul pentru dezbateri, am anunţat chiar intr-o conferinţa de presa. Partea cu consultarea, legata de oportunitate era inchisa de multa vreme, din aprilie 2008. Şansele pentru locutori sunt mult mai mici sa reuşeasca contestarea acelor PUZ şi PUD in instanţa. Este pacat ca dumnealor nu au acţionat la timp, respectiv in primavara anului 2008”, declara, interimarul Radu Moisin în acea perioadă. Dar Radu Moisin era simpla marionetă a lui Boc.

West Tower presupunea o investiţie de 10 milioane de euro şi a fost aprobat de consilierii locali cu patru zile înainte de Crăciun – așa cum se aprobă toate mânăriile (ca  și banii de Untold, de exemplu), ”cu patru zile înainte de Crăciun, ca hoții”. Vlas este cunoscut pentru contractele sale cu autoritaţile locale, primind concesionarea Pieţii Mihai Viteazul cu 666 euro/lună in timp ce inchirierea unui metru de piaţă costă 130 de euro. Aici este și legătura dintre acest mahăr și Daniel Buda, care, ”săracul de el” (ca să-l cităm pe Boc) a fost mânjit în cerneală în Monitorul de Cluj, cu pseudonim, de către jurnalistul Victor Lungu, căruia, Maestrul, a avut tupeul să-i zică că a ”căzut pe interceptări” în speță – i-a zis lui un ”general SRI”. Generalul, fost securist era Stanca de la Sălaj – defunct acum, dar a cărui soție a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru mânăriile făcute cu Elena Udrea la Băile Boaghiș. Iar Stanca era cel care-i ținea spatele lui Daneel ”bietul de el” Buda. Bineînțeles că Boc a refuzat o confruntare între Victor Lungu și respectivul ”general SRI”, dar și să răspundă la întrebarea: ”în baza cărui mandat s-a aprobat această interceptare, eu de ce nu am fost înștiițat că sunt subiectul unui dosar penal, el, Boc, de când are dreptul să deconspire sau să i se deconspire date dintr-un dosar și, de când PLM, are nevoie Victor Lungu să zică ceva, să scrie ceva, folosind pseudonim”?

Dar era în perioada în care Victor Lungu, neșantajabil, îii încurca prea mult văzând și observând diverse, așa că trebuia îndepărtat. Ceea ce s-a și făcut, că acesta i-a zis pa și pu la revedere lui Boc.

Dar vine ea ziua în care cineva se va ocupa cu adevărat de întreaga încrengătură gen caracatiță mafiotă a a acestui grup pedelisto-penelist de la Cluj!

“Se aproba Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic de Detaliu-pentru imobil multifunctional pentru comert, servicii, birouri, locuinte si garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Floresti f.n.(nodul  N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Functional, cladirea va avea garaj colectiv in subsol si demisol(136+104 locuri), comert, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel si locuinte la etaje”, se arata in hotararea consilierilor locali de pe 20 decembrie 2011, cu patru zile inainte de Craciun.

Faptul că un bloc de 25 de etaje era aprobat să se construiască lânga blocuri de 10 etaje nu reprezenta un discomfort, după părerea lui Emil Boc.

În ochii lui Boc contează doar amicul imobiliar.

CITEȘTE: Sub ochii inocenti ai lui Emil Boc, macarale argintii nasc ilegalitati imobiliare

Cetăţenii care au întărit fundaţia propriilor blocuri cu balast pentru a rezista nu vor fi deranjaţi de ridicarea pe acel spaţiu a unui bloc de 25 de etaje.

“[…]In cazul de fata nu a fost nevoie de acordul vecinilor cf, L 50/1991, deoarece: construcţia este independenta, nu se amplaseaza adiacent altei construcţii,  nu se schimba destinaţia unei construcţii, construcţiile invecinate au aceleaşi funcţiuni cu construcţia propusa – locuinţe cu spaţii comerciale. […]La sesizarea cetaţenilor Poliţia Locala – Serviciul Control Urbanism a verificat la faţa locului situaţia lucrarilor, constatand ca, la momentul verificarii, se lucra la imprejmuirea perimetrului şi organizarea de şantier, nefiind identificate acţiuni care sa nu se incadreze in tipul de lucrari autorizate prin autorizaţia de construire. Verificarile vor continua pentru a asigura respectarea indicilor autorizaţi, in caz contrar existand mijloace legale de penalizare, respectiv constrangere a beneficiarului sa respecte autorizaţia in forma aprobata spre neschimbare”, se arăta într-un răspuns al biroului mass-media la cererea Gazeta de Cluj.

În 2014, Hotarârea Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca, privind cererea de aprobare a Planului Urbanistic Zonal şi a Planului Urbanistic de Detaliu a gigantului de 25 de etaje, a fost criticată de către Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş. Acesta a declarat că acel CUT este mult prea mare şi în acest fel construcţia devine riscantă.

CUT = coeficientul de utilizare a terenului (era aprobat de 6,5), acesta fiind raportul dintre suprafaţa desfăşurată a construcţiei (suma suprafeţelor tuturor nivelelor) şi cea totală a terenului, fiind limitat superior de prevederile planului urbanistic.

„CUT de 6,5 este exagerat de mult. Planul urbanistic general limitează CUT la 4, iar 4 este un CUT mare. În Cluj intensitatea folosirii terenului atinge un CUT de aproximativ 3. I s-a dat un randament enorm faţă de cât teren are la dispoziţie acest bloc turn. Construcţia este cu atât mai riscantă”, a spus Ţigănaş.

Corina Ciuban, şeful Direcţiei de Urbanism, a confirmat faptul că pentru construirea turnului de 25 de etaje din Mănăştur CUT este de 6,49. Ţigănaş a explicat riscurile unei clădiri de o dimensiune şi funcţionalitate cum nu mai există în Cluj.

”Planurile urbanistice noi nu prevăd un CUT peste 4. Ceea ce se face la blocul cu 25 de etaje este un element de hiper-randament care ridică şi o serie de riscuri. În primul rând, deoarece este atât de înaltă, ea trebuie să arate excepţional, altfel va fi un eşec total, mai ales că va fi şi un punct de referinţă pentru zona respectivă.

În al doilea rând, riscă să păţească la fel ca blocurile turn din spate de la Billa, care nu au mai fost terminate. Deoarece blocul cu 25 de etaje are un gabarit excepţional, poate deveni o pacoste pe termen lung. Dacă ceva nu merge bine, indiferent că e pe plan financiar sau tehnic, riscă să rămână totul în aer.

Un alt risc important priveşte spaţiile aferente viitoarei clădiri. Ea este foarte aproape de strada principală şi poate constitui o problemă pentru circulaţia de acolo. Este un trafic intens şi este uşor să apară tulburări, pot fi generate ambuteiaje, dacă nu se va construi corect.

Eu nu spun că este imposibil de construit sau că este imposibil să fie funcţională. Trebuie totul analizat cu multă atenţie la detalii pentru că este vorba de o construcţie sofisticată. Sau aş putea spune că face parte din altă specie”.

Țigănaș nu a dorit să îşi asume semnarea autorizaţiei de construire pentru o clădire care ar fi „o ruşine” pentru zona de intrare în oraş. La câteva luni după ce proiectul turnului a revenit în actualitate cu solicitarea de avize, IDC a primit autorizaţia de construire pentru imobilul multifuncţional de pe Calea Floreşti nr. 139, cu toată opunerea lui Țigănaș.

Urmăriți mizeria de Urbanism de Cumetrie din Cluj-Napoca: AICI.