In vizor

Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț

Scris de 926

Deși nu mai are scăpare și nici pârghiile necesare, edilul municipiului Cluj-Napoca ”se ține de promisiune”. Conform unui material publicat de dmnews.ro, continuă construcția, deci continuă scandalul în care e implicat până în gât cu omul de afaceri Sile Pușcaș. Boc l-a expropriat pe nepusă masă pe dezvoltatorul imobiliar, pe motiv că vrea să construiască un părculeț acolo, că așa a promis.   

Asta deși primăria condusă de Emil Boc a pierdut procesul împotriva omului de afaceri Sile Pușcaș. Miza dosarului din instanță este valoarea despăgubirii pe care municipalitatea, mai exact contribuabilii, trebuie să o plătească omului de afaceri în schimbul unui teren pe care urmează să fie amenajat un parc. În vreme ce Primăria Cluj îi acordă doar 2 milioane de euro despăgubire, judecătorii au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Mai exact, primăria vrea să plătească aproximativ 170 de euro/mp, doar că în zonă terenurile se vând cu 2.000 de euro/mp.

Runda câștigătoare vs. înfrângerea usturătoare – Boc tot nu se lasă  

Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis că primăria Cluj-Napoca trebuie să-i plătească omului de afaceri Sile Pușcaș suma de 23,2 de milioane de euro, adică prețul pieței, pentru terenul preluat tam-nisam în vederea amenajării unui parc în Cartierul Zorilor, strada Observatorului, și nu cu 2 milioane de euro, cât dorea să plătească primăria și primarul Emil Boc.

Soluția pe scurt: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a SC F SA, invocată în dosar nr. 1879/117/2022, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului CLM C-N, invocată în dosar nr. 4684/117/2019 (dosar la care s-a trimis dos. nr. 1879/117/2022 ca urmare a admiterii excepţiei litispendenţei). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I SA, în contradictoriu cu pârâtul CLM C-N, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113.801.371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10911765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 03.11.2022”, precizează Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Atunci, printr-o mândrie ieșită din comun, Emil Boc a cerut subordonaților să meargă cu excavatoarele pe terenul aflat în litigiu, susținând că el va construi parcul mult visat indiferent de ce se va întâmpla.

Mândria edilului nu-și are explicație, consilierii locali fiind cei care au votat despăgubirea hilară de 2 milioane de euro pentru un teren care valorează mult mai mult. S-au încălcat, astfel, și prevederile Constituției care, la articolul 44 arată că: Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire.

Drept dovadă stă sentința în primă instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud: valoarea despăgubirilor meritate de Pușcaș pentru terenul expropriat este de 23,2 de milioane de euro.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Imediat după sentința umilitoare care pare că i-a pus capac, Emil Boc, supărat fiind, iese la un radio local și face o declarație uluitoare: voi întreba un judecător cum e posibil așa ceva.

„Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri (…) Și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar primăria a aplicat grila notarilor. Nu ia nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă, ci experții pe baza legilor. Legea spune că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro”, este declarația edilului Emil Boc.

Emil Boc, total nemulțumit de decizia judecătorilor sau „de ce se tergiversează începerea apelului în cazul celor 23 de milioane de euro pe care primăria trebuie să le plătească omului de afaceri Sile Pușcaș” 

Magistrații nu au fixat un termen pentru judecarea apelului, iar acest lucru a alimentat suspiciuni că instanța tergiversează dosarul în mod voit, permițând astfel primăriei să continue lucrările.

După ce presa a făcut vâlvă pe subiect, Curtea de Apel Cluj a venit cu explicații, dar parțiale, constrânsă fiind de „injustiția” de care este acuzată. Mai exact, a lansat un comunicat de presă, situație rar întâlnită în practica acestor instituții.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Râurile sunt tomberoanele nesimțiților: gunoaie scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! Zona Nadășului de 5 stele mai așteaptă
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 3 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 15 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 16 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 19 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 22 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 22 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 1 day Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
Citește și...
In vizor

ŢARĂ, CAUT OSTAŞI

Ți-ai dorit toată viața să porți uniformă, deși se calcă greu? Visul e mai aproape […]

Recomandările redacției
TOP CITITE