Focus

Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO

În emisiunea Focus de la NCN, profesorul universitar Marcel Pop, din cadrul UBB aduce în atenție bunul simț al angajatorilor cu privire la luarea unei asemenea decizii radicale.

„Ideea de a introduce elemente ale tehnologiei, ale digitalizării, în tot ce înseamnă comerțul, ca idee de bază, este binevenită.(…) Atunci când iei o decizie și mai ales una, aș spune destul de radicală, de a înlocui complet ideea de casierie clasică (…) în faza de plată și de încheiere a cumpărăturii, ar trebui mai multă precauție și mai multă prudență”, spune Marcel Pop.

Profesorul universitar Ioan Hosu, din cadrul UBB, a reacționat la inițiativa propusă de PSD. Conform sociologului, grija statului ar trebui să fie stimularea privatului în evoluția tehnologică astfel încât toți clienții să fie mulțumiți.

„Statul in loc sa zică «îți taxez fiecare aparat», îți dau un stimulent pentru angajare, să ai amprentă umană acolo, exact pentru categoriile care sunt dezavantajate sau care nu pot învăța în acest moment. Deci, grija statului: să creeze aceste opotunități de business, nu să sufoce ceea ce există deja în piață.”

În legătură cu declarația președintelui ANPC, sociologul Ioan Hosu a precizat că putem vorbi de discriminarea vârstnicilor doar dacă există asemenea sesizări făcute la ANPC și se elimină complet casierii umani din supermarketuri.

„Nu i-a dat nimeni afară încă, asta este o declarație scoasă dintr-un context, un politician de mâna a 5-a, ajuns pe o listă în parlament spune «vai ce face privatul!?» Eu mă întreb întotdeauna, vai ce face statul!?”

Vezi fragmentul din emisiunea realizată de Edina Bodor alături de invitații Marcel Pop și Ioan Hosu mai jos: