Reportaj

VIDEO INTERVIU – Ieromonahul Maxim Morariu: „A îndrepta spre celălalt un gând bun este deja un prim pas în lupta împotriva singurătății!”

Maxim Morariu este un tânăr ieromonah care, la 29 de ani de viață, a publicat tot atâtea cărți, plus sute de articole și studii de specialitate, care l-au recomandat pe absolventul de Teologie de la Cluj pentru o bursă la Universitatea Pontificală din Roma, unde studiază din anul 2018 și unde l-a surprins pandemia, o experiență despre care a vorbit cu Ziar de Cluj.

În cadrul interviului pe care ni l-a acordat, ieromonahul Maxim Morariu a povestit și despre credință, despre modul în care putem simți prezența lui Dumnezeu în viața noastră, despre studiile sale teologice de la Cluj și de la Roma, despre ecumenismul trăit și despre viziunea tinerilor preoți care fac biserica actuală prin modul în care înțeleg și practică ortodoxia.

Veți afla, din interviul de mai jos, și care este răspunsul Bisericii Ortodoxe la provocările pandemiei, una dintre marile probleme cu care s-au confruntat oamenii în criza epidemică fiind singurătatea.

Cum ne putem pregăti sufletește pentru o nouă perioadă de singurătate, dacă în iarnă ne vor fi impuse noi restricții?

„Cred că, într-o formă sau alta, cu toții ne confruntăm cu singurătatea în decursul vieții noastre și la fel cum ne pregătim să combatem singurătatea care se insinuează în viața noastră în multe momente, cred că ar trebui să ne pregătim și acum. Adică, cred că, în fața fiecărui moment de singurătate, trebuie să ne gândim că Hristos este alături de noi. Și cred că el este cel care poate să umple singurătatea, care este o stare a sufletului.

Pe de altă parte, sigur că, dacă va exista un astfel de moment, se va putea combate singurătatea fizică prin comunicarea aceasta cu cei dragi, care acum nu mai e o problemă. Un lucru care m-a marcat în perioada aceasta a pandemiei a fost că am avut răgazul să îmi aduc aminte de atât de mulți prieteni, de atât de mulți cunoscuți, de atât de mulți oameni pe care îi întâlnisem în decursul vieții și cu care am avut ocazia să socializez, dar cu care pierdusem legătura. Exista o comunicare formală din când în când și cam atât. Ei, bine, atunci am avut răgazul să îi regăsesc, să îi caut, am avut supriza că foarte mulți m-au căutat ei pe mine și așa am trecut împreună peste singurătate. Pentru că singurătatea este dificilă doar atunci când nu încerci, într-o formă sau alta, să găsești o modalitate de a o face ușor de purtat.

Omul în sine este o ființă socială, iar capacitatea de a socializa nu se rezumă doar la faptul de a ne întâlni, doar la faptul de a ne strânge mâna, doar la faptul de a ne împărtăși o bucurie atunci când suntem unul lângă celălalt, ci ne putem întâlni și virtual, ne putem întâlni și în conversație, ne putem întâlni și în dialogul scris. Însă, mai presus de toate, există o formă de comunicare extraordinară pe care noi nu o cultivăm suficient nici în biserică, nici în societate, și aceea este comunicarea empatică. A îndrepta spre celălalt un gând bun este deja un prim pas în lupta împotriva singurătății. Pentru că, în momentul acela, celălalt simte o energie pozitivă care vine să îi infuzeze sufletul și deja singurătatea devine un concept desuet, care nu mai produce efecte devastatoare în viața cuiva și care nu mai conduce înspre depresie, ci, pur și simplu, e o stare ce a caracterizat într-un anumit moment ființa și care poate să fie depășită”, a explicat ieromonahul Maxim Morariu, pe care vă invităm să îl urmăriți integral în interviul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *