In vizor

VIDEO INTERVIU Dan Suciu, profesor la Facultatea de Informatică: ”Pregătim studenții pentru domenii care vor apărea după ce ei termină facultatea”

Scris de 77

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Dan Suciu, profesor în cadrul departamentului de Informatică de la Facultatea de Matematică și Informatică. Pasionat de jocuri video și jocuri Escape Room, Dan Suciu s-a folosit de experiența dobândită la catedră și a îmbinat activitatea de predare cu cea de trainer și public speaker. Profesorul Dan Suciu ne-a împărtășit provocarea de a pregăti studenții într-un domeniu aflat în continuă schimbare. 

REPORTER: Sunteți absolvent al unui liceu cu profil industrial cum ati ales informatica?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: La momentul respectiv erau puține licee în care să se predea informatica. Eu erau pasionat de matematică foarte mult, și cum admiterea la facultate se dădea din complet din subiecte de matematică, erau trei examene bazate pe matematică, am venit aici la Cluj. Mie mi-a plăcut foarte mult ideea aceasta de programare algoritmică, chiar dacă nu am avut o foarte mare experiență în timpul liceului. Le-am învățat pe toate în facultate.  

REPORTER: Cum ați luat decizia sa urmati o carieră academică?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Inițial nu am ales neapărat o carieră academică. La sfârșitul celor cinci ani de studiu am pornit-o pe două căi în paralel. Am rămas și la facultate, am făcut un an de master, de studii aprofundate și după aceea doctorat. Pentru că eram pasionat de predat și îmi plăcea foarte mult să lucrez cu studenții. Dar în același timp am mers și pe o carieră în industrie, am lucrat la mai multe companii de dezvoltare de soft și am încercat cât mai mult să îmbin cele două activități și să beneficiez de avantajele pe care fiecare dintre ele le aduce.  

REPORTER: Povestiți-ne și despre cealaltă activitate, mai vizibilă poate în spatiul public, cea de trainer si public speaking

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Asta s-a întâmplat de ceva vreme, cam de șase-șapte ani de zile și o văd ca o combinație între abilitățile de predare pe care le-am exersat la universitate în cursurile pe care le-am avut acolo și experiența pe care am câștigat-o în munca pe proiecte. În diverse proiecte am coordonat fel de fel de echipe de proiect. Am început să mă desprind încet de zona tehnică și să intru mai degrabă în zona aceasta de management de proiecte, de coordonare, de leadership. Mi-au plăcut foarte mult aceste subiecte și acestea au fost cele pe care le-am și utilizat în diverse conferințe, fel de fel de prezentări pe care le-am avut în diverse conferințe, iar acum în activitate de consultanță și de coaching pe care o am. E vorba de o activitate mai bogată în zona de metodologii Agile, aceste metodologii noi de dezvoltare de proiecte în industria IT.  

REPORTER: Sunteți pasionat de Animatii, jocuri video si escape room? Doar vă jucați sau le si proiectați?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Din păcate nu prea particip la dezvoltarea unor astfel de instrumente. Când e vorba de jocuri video sau de jocuri Escape Room doar le joc. Recent, cred că i se datorează oarecum și pandemiei și a faptului că a fost o perioadă în care am avut mai mult timp la dispoziție și am început și un podcast și pe zona aceasta de Escape Room, să fac prezentări și review-uri de astfel de jocuri. 

REPORTER: Sunteți profesor in cadrul unei facultăți extrem de cautate de studenti, este asta o provocare mai mare pentru dumneavoastra ca profesor?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Este într-adevăr o provocare pentru că așteptările sunt foarte mari. Pe de altă parte este și o industrie în care nivelul schimbărilor este unul foarte ridicat. Noi ne aflăm foarte des în situația de a forma tineri pentru niște posturi, poziții care în acel moment nu există pe piață. Când ei sunt în anul I și anul II noi trebuie să îi învățăm, să îi îndrumăm pentru a se descurca cât mai bine în niște domenii care vor apărea imediat după ce ei termină facultatea. Este un lucru destul de provocator trebuie să recunosc. Și noi la rândul nostru ca și cadre didactice trebuie să rămânem mereu în actualitate și trebuie mereu să ne actualizăm cursurile pe care le predăm. Există și o concurență din partea industriei. Și companiile de soft au la rândul lor propriile programe de educație și de formare. Atunci trebuie să venim cu ceva deosebit, cu ceva în plus care să demonstreze valoarea a ceea ce facem noi aici la universitate.  

REPORTER: Cum reușiți să țineți pasul cu schimbările rapide din domeniul IT?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Este dificil, dar este și frumos. În ceea ce mă privește am reușit să țin pasul și prin această dublă activitate a mea pe care am avut-o. Vrând, nevrând, lucrând pe acele proiecte software am luat contact cu noile tehnologii și metodologii de lucru. Am învățat și eu foarte mult de la oamenii cu care am lucrat și toate această experiență am reușit să o îmbrac și să o trimit mai departe studenților. Am observat că de cele mai multe ori studenților le place foarte mult să aducem exemple concrete. Da, este ok și teoria, dar pe da altă sunt foarte interesați cum se aplică această teorie și experiența aceasta m-a ajutat foarte mult.  

REPORTER: Credeți că admiterea prin concurs de dosare este o triere suficient de riguroasa a celor mai buni viitori informaticieni?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Nu este cea mai fericită metodă de triere cu siguranță, dar a fost singura sau cea mai bună în condițiile date, luând în considerare toate limitările și constrângerile pe care le-am avut. Sunt convins că anul viitor lucrurile vor sta altfel și vom încerca să găsim metode mai potrivite de triere și de selecție. E un context în care cu toții încercăm să ne adaptăm și încercăm să ne obișnuim. Este dificil pe de o parte și pentru noi și pentru studenți. 

REPORTER: Cum v-ați adaptat activitatea în starea de urgență cu trecerea la învățământul online?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Trecerea a fost una destul de rapidă, pentru că și specificul Facultății noastre este de așa natură. Este o facultate de informatică. Practic nu ne-a fost atât de greu să facem o astfel de tranziție. Ne lipsește foarte mult contactul față în față și discuțiile pe care le avem cu studenții, însă trebuie să înțelegi că și ei ulterior, în locurile unde vor activa, vor avea ocazia foarte des să lucreze astfel. Deja foarte multe dintre companiile de software lucrează în acest mod pentru că foarte multe dintre echipe sunt echipe virtuale, distribuite, echipe formate din persoane care locuiesc în zone geografice diferite. Probabil că și aceste cursuri pe care noi le-am ținut online au fost o bună ocazie să se obișnuiască cu o astfel de stil de lucru. Dar sunt o sumedenie de provocari, provocari care au fost date și de înțelegerea instrumentelor pe care să le folosim. Eu am avut mult de învățat de la fiul meu care mai făcea fel de fel de live-uri pe jocuri și folosea o sumedenie de instrumente pe care le-am preluat de la el și le-am adaptat după aceea în modul în care am susținut cursurile online. 

REPORTER: O parte din studenți cel mai probabil vor avea cursuri tot in online. Este pregătirea lor afectată de lipsa interacțiunii față în față?

LECT. UNIV. DR. DAN SUCIU: Nu îmi fac atât de mari griji pentru studenții din anii doi sau trei. Problema probabil că este una mai spinoasă pentru cei care încep abia acuma facultatea. Pentru ei este totul nou. Să nu uităm că sunt studenți care au și terminat în online liceul. Nu au avut ocazia să aibă un banchet, să aibă un final formal și fac o tranziție destul de abruptă către rigorile și cerințele universitare. Noi încercăm să ne pregătim și încercăm pe cât posibil ca pe lângă acele cursuri, seminarii și laboratoare online pe care le vom ține să organizăm și alte activități în care să îi implicăm. Activități care să aibă darul de a se cunoaște mai bine între ei. Avem și organizații studențești care ne vor ajuta cu siguranță în acest sens.  ULTIMA ORĂ

 • Acum 51 mins In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 2 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 2 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 2 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 2 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 3 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 4 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 4 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 5 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 5 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 6 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 24 hours In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
 • Acum 24 hours Politica
  GUVERNUL MAI ANUNȚĂ UN FÂS: Memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori anul viitor. Bătaia de joc este pe față: Memorandumul nu are forță juridică
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE