Politica

Contracandidații lui Alin Tișe: Vákár István, politicianul care a propus alocarea sumei „simbolice” de 100.000 lei pentru refacerea Catedralei Notre-Dame

Partidele politice au depus listele cu candidații pentru Consiliul Județean Cluj, iar alegerile locale din 27 septembrie 2020 pot reprezenta o piatră de încercare pentru administrația județeană. De-a lungul anilor, Consiliul Județean a fost scena unor bătălii deschise, cu jocuri de culise, suspendări din funcție, interimat și apeluri la instanțele de judecată pentru preluarea puterii. După ce în toamna anului 2014, fostul președinte de CJ, Horia Uioreanu (PNL) își depunea demisia, fiind anchetat pentru fapte de corupție, interimatul șefiei Consiliului Judeețan Cluj urma să fie asigurat de unul dintre vicepreședinți. A urmat o perioadă tulbure pentru instituția care trebuia să administreze bunul mers al treburilor județene, astfel încât perioada în care Ioan Oleleu, Mihai Seplecan și Vakar Istvan s-au tot suspendat unul pe celălalt, asigurând interimatul pentru perioade scurte de timp (uneori doar câteva zile), cu implicarea nemijlocită a instanțelor de judecată, proiectele însemnate erau blocate, precum a fost cazul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), înregistrând întârzieri. 

După o perioadă destul de dificilă pentru forul județean, vicepreședintele Vakar Istvan a fost desemnat pentru a asigura interimatul. Din 2014 și până în septembrie 2020, Vakar Istvan a ocupat funcția de vicepreședinte al CJ Cluj. 

Acum, când și celelalte partide și-au definitivat listele de candidați pentru alegerile din septembrie, Vakar Istvan a fost desemnat și candidatul UDMR pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, întrucât acesta este primul care deschide lista de candidați ai formațiunii politice. 

De profesie inginer horticultor, doctor în agronomie, Vakar Istvan se poate lăuda cu o experiență de 15 ani în administrația publică locală, aflându-se în prezent la al treilea mandat în forul administrativ județean, dintre care doi în funcția de vicepreședinte.

Actualul vicepreședinte al administrației județene a ocupat funcții însemnate, în perioada 2005-2006 fiind director executiv adjunct Direcția pentru Agricultură Cluj sau cea de director adjunct în cadrul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală Cluj vreme de 6 ani, în perioada 2006-2012. 

Cu toate astea, acesta amintește chiar și primele joburi pe care le-a avut în vremea studenției, atunci când vreme de cca 7 ani de zile a activat în calitate de „lucrător comercial” (1992-1994/1994-1997).

Ulteior, acesta a fost și inginer, dar și administrator în cadrul Licului „Octavian Stroia”. 

Mai mult, înainte de a ocupa funcția de director executiv adjunct la Direcția pentru Agricultură Cluj, Vakar Istvan a fost chiar redactor șef la SC Gazda Editura SRL, vreme de doi ani de zile, în perioada 2003-2005. 

Conform datelor cuprinse în CV-ul candidatului Vakar Istvan, acesta se distinge printr-o „capacitate de comunicare dezvoltată, foarte bun coordonator și lider de echipă”.

Mai mult, actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj dispune și de abilități  de „adaptare la medii de lucru interdisciplinare, competențe în managementul negocierii și al conflictelor”, iar aceste abilități par să fi devenit evidente după perioada conflictuală care a urmat suspendării și demisiei lui Horia Uioreanu, când Vakar Istvan a preluat interimatul conducerii administrației județene. 

Astfel, în octombrie 2014, după o ședință fulger, vicepreședintele cu atribuții de președinte, Vakar Istvan, a primit votul tuturor celor 31 de consilieri județeni prezenți, care l-au ales pe Vakar Istvan ca președinte interimar al Consiliului Județean Cluj. 

„Înseamnă continuitate, în al doilea rând mă onorează acest vot dat de către toate formațiunile politice. Cred că denotă din modalitatea de lucru total deschisă, cu absolut toți consilierii județeni”, declara atunci Vakar Istvan. 
 
Prin urmare, în perioada 2014-2015, acesta a ocupat funcția de președinte Consiliului Județean Cluj, iar din 2012 și pe cea de vicepreședinte Consiliul Județean Cluj.  

De asemenea, conform propriului CV, acesta stăpânește limba engleză la un nivel avansat, iar limbile germană și franceză la un nivel mediu. Desigur, plus limba maghiară. 

Dar nivelul mediu de franceză nu l-a împiedicat pe Vakar Istvan să se remarce într-un moment de răscruce pentru capitala Franței, atunci când Catedrala Notre Dame a fost arsă din temelii, în aprilie anul trecut. 

La propunerea vicepreședintelui CJ Cluj, Vakar Istvan, județul Cluj a oferit un ajutor financiar considerabil: 100.000 de lei sau 21.000 euro pentru refacerea Catedralei Notre Dame.

Sumă infimă pentru socotelile francezilor, aceasta s-a dovedit considerabilă pentru județul Cluj, unde problemele legate de drumurile județene, de canalizare și apă ori de deșeuri nu sunt duse nicicum la bun sfârșit, iar banii direcționați spre ajutorare s-ar fi putut dovedi de mai mare ajutor comunității clujene prin proiecte coerente. 

CITEȘTE ȘI: Vakar Istvan, conte de Rurikovich, Mare comandant al Clujului, vrea să trimită 21.000 euro, din bugetul județului, pentru Notre Dame. Monumentele istorice din Cluj se prăbușesc

Ideea alocării celor 100.000 lei a fost expusă în timpul discuțiilor despre bugetul județului, în aprilie 2019: 

    „Pe modelul pe care l-am votat de a lua de la funcţionare 200.000 de lei pentru acţiuni culturale, am susţinut şi noi, este foarte bun, tot în aceeaşi formulă aş propune să punem doar 100.000 de lei pentru un gest simbolic pe care judeţul Cluj, Consiliul Judeţean, îl poate face pentru Biserica Notre Dame de la Paris. Trebuie găsită, juridic, forma în care se pot transfera această sumă”, a declarat atunci Vakar Istvan.

Fără să stea pe gânduri, președintele Alin Tișe a fost de acord cu propunerea vicepreședinteului Consiliului Județean.

Vakar Istvan este conte de Rurikovich și Mare comandant al Clujului în cadrul Ordinului Cavalerilor Teutoni. Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj a fost numit în 2017 Cancelar Imperial al Ordinului Militar Suveran al Cavalerilor Teutoni Sfânta Maria.

Vakar Istvan este și membru în numeroase asociații: AAMR, UAR Filiala Cluj, ADI Transilvania de Nord (este remunerat cu 6900 lei), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa (este remunerat cu 11.500 lei), Asociația Produs de Cluj, Cluster Agro Food Ind Cluj-Napoca, Asociația Teutonică a Sfintei Marii.

„A Kolozs megyei RMDSZ döntéshozó testülete, a Megyei Képviselők Tanácsa, ma megerősítette jelöltségemet a megyei tanácselnöki tisztségre, valamint a megyei tanácsosi lista listavezetőjének választott. Köszönöm a bizalmat! 

Egy erős csapattal, a Kolozs megyei lakosok támogatásával tovább folytatjuk az építkezést, a munkát a közösségeinkért!”

„Cu sprijinul UDMR voi candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, totodată voi deschide lista consilierilor județeni la alegerile locale din toamnă.

Candidatura mea a fost validată azi de forul decizional al UDMR Cluj, Consiliul Reprezentantilor Județeni. 

Le mulțumesc colegilor pentru încredere!”, anunța Vákár István pe pagina sa de socializare, în iunie 2020, după ce UDMR i-a oferit sprijinul necesar în acest sens. 

Vakar Istvan nu are terenuri și nici autoturisme.

Deține însă o casă de 100 mp în Cluj-Napoca.

La capitolul bani și Vakar Istvan stă destul de bine. În declarația de avere aferentă anului 2018, avea un fond de asigurare și un fond de pensie obligatorie în valoare totală de aproape 70.000 lei, două depozite bancare în valoare totală de peste 254.300 lei, două conturi curente în valoare de 167.400 lei, respectiv 20 de euro. Așadar, suma totală deținută fie în conturi fie sub formă de asigurare sau fond de pensii se ridica în 2018 la 491.700 lei.

În anul următor, a dispărut din declarația de avere fondul de asigurare. Cel mai probabil banii au fost transferați în fondul de pensie care s-a majorat de la 46.400 la peste 71.000 lei. Vakar Istvan a mai notat în declarația de avere aferentă anului 2019 și două depozite bancare în valoare totală de peste 257.800 lei și două conturi curente în valoare totală de 264.300 lei, respectiv 20 de euro. Dacă tragem linie și adunăm, banii pe care Vakar Istvan îi deținea anul trecut sunt 593.000 lei.

La capitolul venituri, vicepreședintele UDMR a declarat pentru 2018 o indemnizație de la Consiliul Județean de 140.382 lei/an, o indemnizație de președinte al ADI Transilvania de Nord în valoare de 6000 lei/an, o indemnizație de 600 lei/an din calitatea de membru în CA al ADI Transilvania de Nord și o indemnizație de 11.500 lei/an din calitatea de membru în CA al Asociației RDIBH Someș-Tisa.

În anul 2019, indemnizația de la Consiliul Județean a crescut la 152.491 lei, o indemnizație de președinte al ADI Transilvania de Nord în valoare de 6000 lei/an, o indemnizație de 600 lei/an din calitatea de membru în CA al ADI Transilvania de Nord și o indemnizație de 12.000 lei/an din calitatea de membru în CA al Asociației RDIBH Someș-Tisa.

Candidații care deschid listele partidelor politice pentru Consiliul Județean Cluj:

PNL – Alin Păunel Tișe

PSD – Alexandru Cordoș

Pro Romania – Remus Lăpușan 

UDMR – Vakar Istvan

PMP – Vasile Cristian Lungu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *