Din oras

VIDEO Cum văd clujenii venirea Papei Francisc în România. „E binevenit, chiar dacă nu vine pentru noi”

Parafrazându-l pe Antonie Bloom de Suroj, ortodoxismul e religia iubirii, în timp ce catolicismul e religia fricii.

Creștinii ortodocși din Cluj-Napoca nu au uitat ce e iubirea și salută venirea Papei Francisc în România, cu toate că rămân fideli religiei pe care au moștenit-o de la străbunii lor de mai bine de 1000 de ani. 

„Vizita Papei e benefică pentru România. Mi se pare o chestiune de toleranță fantastică, de acceptare că sunt mai multe religii care duc spre același drum, spre Dumnezeu. Ne învață numai lucruri bune dacă știm să le luăm în considerare”

„Un eveniment deosebit pentru români. Suntem Grădina Maicii Domnului, așa a spus și Papa”

„Simt o liniște sufletească, o legătură între toți oamenii de pe Pământ, o binecuvântare”

„Bine venită sosirea Papei la noi, sigur că nu este pentru noi care suntem ordotocși, dar e binevenit. Sper să fie primit așa cum se cuvinte și sper să aibă o atitudine normală (n.r. autoritățile) la Șumuleu. Îmi pare rău, am auzit multe lucruri, până nu vedem nu pot să mă pronunț. Pe rețelele de socializare s-a vorbit, nu știu care sunt cerințele acolo, nu vreau să fiu naționalistă, nu pot să spun mai mult”, sunt doar câteva din mesajele transmise de oameni. 

Se va intona imnul Ungariei la Șumuleu Ciuc? 

Cu toate că Alba Iulia e sediul cele mai mari episcopii catolice de pe teritoriul actual al României, Șumuleu-Ciuc rămâne centrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est. Șumuleu Ciuc are o importanță aparte în memoria Bisericii catolice. Primul pelerinaj la Șumuleu Ciuc a avut loc în 1444, când Papa Eugen al IV-lea a aprobat un pelerinaj de donație pentru terminarea bisericii în construcție din Șumuleu. Mai apoi, pelerinajul s-a datorat statuii făcătoare de minuni, care le-a dat putere secuilor să învingă în anul 1567 oastea protestantă a lui Ioan Sigismund. Practic, prin pelerinaj se sărbătorește victoria catolicismului în fața protestanților. O victorie care a făcut în timp, conform istoricilor, peste 50 de milioane de morți în rândul protestanților. Desigur, vorbim de vremurile în care diferendul dintre biserici se rezolva cu sabia. 

Un mic incident diplomatic, în opinia unora, ar putea avea loc la Șumulu Ciuc, fiindcă autoritățile din zonă intenționează să pună imnul Ungariei, așa cum o fac de obicei. Rămâne de văzut dacă, de această dată, religia va uni sau va dezbina oamenii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *