In vizor

VIDEO – Aria naturală protejată și pădurile din Valea Căpușului, distruse de motocicliștii pasionați de enduro, cu sprijinul autorităților locale

Locuitorii din Căpușu Mic reclamă faptul că motocicliștii au creat zeci de kilometri de trasee de motociclism enduro pe Valea Căpușului, atât în zona ariei naturale protejate cât și prin pădurile aflate în proprietate privată. 

„Zecile de kilometri de trasee trec prin aria protejată, prin râu și de-a lungul pâraielor. Trec prin pădurile proprietate privată distrugând habitatul numeroaselor specii existente aici. Toate astea cu acordul tacit sau pe față al autorităților locale și județene și spre disperarea multor locuitori din Căpușu Mic. Acum pregătesc o nouă descindere în forță”, transmit locuitorii din zonă.

În acest moment a fost inițiată o petiție prin care locuitorii din Căpușu Mic cer autorităților locale și județene să interzică organizarea concursului Transilvania Arena, concurs la care ar urma să participe zeci de motocicliști. Aceștia au inițiat și o petiție în acest sens. 

„În plus față de prezența aproape zilnică a unor grupuri de motocicliști în zonele menționate mai sus, aceștia au organizat un concurs anual, numit ”Transilvania Arena”, concurs la care participă zeci de motocicliști. Astfel, Valea Căpușului se umple deseori de un huruit asurzitor, produs de motoarele motocicletelor, zgomot care deranjează localnicii și turiștii deopotrivă și alungă animalele sălbatice. Menționăm că Valea Căpușului este populată de specii ca urs, cerb, lup, căprior, acvila țipătoare, vulpe etc. De remarcat prezența berzelor negre în această zonă, însă, în ultimii ultimii 4-5 ani, acestea nu au mai fost văzute cuibărind în areal. Este posibil ca puii berzelor să fi murit, după ce acestea au fost alungate din cuib de zgomotul produs de motocicliști”, transmis inițiatorii petiției. 

Mai mult, potrivit localnicilor, Primăria Căpușu Mare a aprobat organizarea concursului Transilvania Arena pe 9 și 10 iulie, asta chiar dacă anul trecut a respins cererea organizatorilor pe motivul că traseul ar trece peste terenurile private ale localnicilor. 

„În acest an, Primăria și Consiliul local Căpușu Mare au dat aviz de organizare a concursului ”Transilvania Arena” pe 9 și 10 iulie 2021, deși, anul trecut, o cerere similară a fost respinsă de aceeași instituție, deoarece, cităm, ”traseul trece în cea mai mare parte peste terenurile care aparțin persoanelor fizice, iar pentru acestea comuna Căpușu Mare nu își poate da acordul”. Vă rugăm să constatați că deși legile sunt aceleași iar terenurile în cauză au aceiași proprietari ca și anul trecut, atitudinea autorităților locale s-a schimbat peste noapte fără nici o justificare”, explică inițiatorii petiției.

Amenzile pentru accesul cu motociclete enduro în astfel de zone sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoane fizice și între 30.000 și 60.000 de lei pentru persoane juridice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *