Rautacisme

Grigoreștenii se spală pe cap în Someș, atâta e râul de curat! Ce au ratat autoritățile ani de zile, au reușit ploile torențiale într-o săptămână!

Ce au ratat autoritățile ani de zile – salubrizarea Someșului, care ajunsese un covor de alge și de mizerii atât de dens, că puteai păși pe apă, au reușit ploile torențiale din ultima vreme!

Astăzi, Ziar de Cluj a fotografiat cum grigoreștenii se spălau pe cap în apa râului, într-atât era de curată!

În dreptul „plajei lui Boc”, apele citimenejerului Șurubaru te îmbie în prezent la scaldă, chiar dacă amintirea dezastrului din trecut îți mai provoacă încă o oarecare senzație de greață.

Așa arăta Someșul, înainte ca natura să spele rușinea autorităților locale:

Și astfel arată în prezent, după ce apele învolburate au curățat râul:

Grigoreștenii profită deja de apele surprinzător de curate ale Someșului și se îmbăiază cu cățel, cu purcel, unii temerari îndrăznind chiar să se spele pe cap:

Bineînțeles, câteva mizerii au mai rămas, așa, de prăsilă, și în scurt timp dezastrul acvatic din trecut se va repeta. Așa că profitați acum de apa care momentan nu pute, de faleza proaspăt cosită, de pe care puteți da mâncare la rațe sau la ciori:

Natura versus citymenejerul, în lupta cu deșeurile

Degeaba au încercat autoritățile în trecut diverse și năstrușnice metode pentru curățarea râului! Până la urmă, Someșul, plictisit de lebedele și de gonflabilele lui Șurubaru, s-a autocurățat!

În urmă cu o jumătate de deceniu, la inițiativa city-managerului Gheorghe Șurubaru a fost montat un dig gonflabil la intrarea Someșului în oraș, în zona Grigorescu, dar degeaba. Multe deșeuri penetrau gonflabila lui Șurubaru și se slobozeau până spre matca orășenească a râului.

În lupta înverșunată cu deșeurile și algele cotropitoare au fost angrenate echipaje din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, dar și ale Primăriei, pentru curățarea râului în zona Sălii Sporturilor, însă nici această metodă „umană” nu a dat rezultate. Autoritățile nu au reușit decât să stârnească ironia și amuzamentul clujenilor, prin metoda de lucru: muncitorii culegeau deșeurile cu o cange, dintr-o bărcuță sub formă de lebedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *