Justitie

EXCLUSIV Au vrut să tragă țeapă celor de la SRI Cluj! O secretară ȘPĂGARĂ de la UBB Cluj a falsificat adeverințe pentru un „viitor ofițer SRI”

Carmen Monica Chita (fostă Szekely) este una dintre cele mai vechi secretare din UBB Cluj. Femeia lucrează la secretariatul din cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative ale Comunicării (FSPAC), ocupându-se de evidența studenților de la specialități precum Administrație Publică, Jurnalism și Relații Publice (PR). Culmea, femeia s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată, după ce i-a eliberat numitului MARTIN RĂZVAN două adeverințe cum că ar fi absolvit în 2009 FSPAC-ul la specialitatea Administrație publică, lucru total neadevărat. Martin cel cu pile la UBB s-a gândit că adeverințele false vor trece de comisiile de verificare ale SRI. 

Șpăgara lua cărți cu mită

În acordurile de reconoaștere semnate de cei doi se arată că Martin a terminat FSPAC-ul în 2009, însă mai avea 5 restanțe. Secretara Carmen Monica Chita (fostă Szekely) i-a propus viitorului ofițer SRI că îi consemnează ea în catalog note de promovare în schimbul a 2.000 de lei, cam cât costau creditele dacă le achita pentru a intra în examenul de restanță la materiile respective. 

Cei doi s-au întâlnit într-un parc din Cluj-Napoca, unde Martinică de la SRI i-a dat o carte în care se afla suma de 2.000 de lei, iar secretara și-a îndeplinit partea ei de înțelegere consemnând că acesta a promovat examenele respective. 

Însă Martin a aplicat pentru Serviciul Român de Informații și iar a avut nevoie de ajutorul secretarei, ca să meargă mai departe cu minciuna de absolvent. De data aceasta, secretara i-a cerut  7.000 de lei pentru două adeverințe: 

 

„După aproximativ două luni de zile inculpatul a fost contactat telefonic de Chita ( fostă Szekely ) Carmen care i-a comunicat că situația școlară a acestuia a fost clarificată și putea sustine examenul de licentă. Cu această ocazie inculpatul i-a comunicat că vrea să își găsească și un profesor coordonator pentru lucrarea de licență însă numita Chita ( fostă Szekely) Chita l-a sfătuit să nu facă acest demers pentru a nu trezi suspiciuni.

Prin adresa nr. 7156/ 3/ 16.07.2020, Universitatea Babes -Bolyai a comunicat faptul că cererea de reînscriere înaintată în anul 2014 a fost aprobată de către forurile universitare, dar nu i s-a dat curs de către inculpat întrucât acesta nu a semnat contractele de studii universitare si anuale.

În perioada decembrie 2017 — ianuarie 2018, inculpatul Martin Răzvan a demarat activitățile pentru a se angaja la Serviciul Român de Informații ocazie cu care i s-a comunicat că pentru ocuparea postului de ofițer pentru care optase îi trebuie diploma de licență.

Astfel, inculpatul Martin Răzvan a reluat legătura cu secretara Chita (fostă Szekely) Carmen pentru a-l ajuta cu obținerea unor adeverințe în acest sens, în condițiile în care examenul de licență se putea susține abia în ianuarie 2019. Chita ( fostă Szekely) Carmen i-a comunicat că îl poate reînmatricula pentru anul școlar 2017-2018 și îl poate ajuta să obțină diploma de licență în schimbul sumei de aproximativ 6000-7000 lei.

În luna aprilie 2018, inculpatul a primit de la Chita (fostă Szekely) Carmen o primă adeverință (nr. 4537/28.04.2018) în care se preciza, contrar realității, că a absolvit facultatea dar fără susținerea lucrării de licență, înscris pe care inculpatul l-a depus la dosarul de angajare de la Serviciul Român de Informatii. După două săptămâni Chita ( fostă Szekely) Carmen l-a contactat pe inculpat și i-a comunicat că nu trebuie să mai susțină examenul de licență întrucât a rezolvat cu consiliul profesoral și i-a prezentat notele pe care le va obține, respectiv 7,50. După câteva zile inculpatul s-a întâlnit în același parc cu Chita (fostă Szekely) Carmen ocazie cu care i-a înmânat suma de aproximativ 6000-7000 lei, conform înțelegerii”, se arată la dosar. 

 

 

Cei doi au fost cercetați de către magistrații de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar în toamna anului trecut, secretara de la UBB Cluj a semnat un acord de recunoaștere. instanța a decis condamnarea acesteia la 10 luni de închisoare cu suspendare, executarea a 80 de zile de muncă în folosul comunității și INTERZICEREA să mai lucreze într-un sistem de învățământ sau de a desfășura activitate de secretariat în cadrul vreunei unități de învățământ, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a sentinței.

Răzvan Martin a semnat și el un acord de recunoaștere, fiind condamnat în decembrie 2020 tot la 10 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de fals și instigare la uz de fals. În cazul acestuia, magistrații au aplicat și o amendă penală în valoare de 10.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *