In vizor

Vești bune pentru iubitorii muntelui: drumul Ic Ponor-Padiș va fi în sfârșit modernizat

Județele Bihor, Alba și Cluj vor realiza împreună un proiect regional pentru dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni  „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”. Prin acest proiect urmează să se modernizeze în sfârșit traseul turistic dintre IC Ponor și Padiș, care în acest moment este greu accesibil. 

„Acest proiect este gândit împreună cu Consiliul Județean Bihor și Consiliul Județean Alba, un proiect regional care vizează dezvoltarea infrastructurii în zona munților Apuseni. Consiliul Județean Cluj a realizat asfaltarea drumului spre această zonă, Răchițele-Prislop-Ic Ponor, urmând ca de la limita cu județul Bihor și Alba Consiliile Județene să demareze lucrările care țin de competența lor. Sunt vizate mai multe comune: Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara din Alba, Budureasa și Pietroasa din Bihor și Beliș, Mărgău, Mărișel și Săcuieu din județul Cluj. Consiliul Județean Bihor își asumă amenajarea traseului Padiș Ic Ponor, la limita cu județul Cluj. CJ Cluj Bihor lucrează la studiile topografice pentru drumul Padiș-Ic Ponor. CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa- Vârful Clujului, intersecția DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul aflat la intersecția dintre cele trei județe. Este o zonă pe care o putem valorifica. Paradisul carstic a României este o zonă cunoscută de toată lumea”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Această colaborare vizează realizarea unitară a următoarele obiective:

Amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș / Apuseni” care presupune:

  • Identificarea traseului rutier pe tronsoanele: Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ750 situat în Județul Alba; situat în Județul Bihor; Beliș – Răchițele – Doda Pilii – Ic Ponor – Padiș – Gârda de Sus – intersecția cu DJ150 situat în Județul Cluj;
  • Trecerea în domeniul public a celor trei județe a terenurilor aferente infrastructurii rutiere de pe traseul precizat
  • Clasarea traseului rutier precizat în drum județean – unde și dacă este cazul;
  • Elaborarea temei de proiectare privind amenajarea și modernizarea sectoarelor de drumuri județene nou create;
  • Elaborarea Studiului de Fezabilitate privind amenajarea și modernizarea sectoarelor de drumuri județene nou create;
  • proiectarea și execuția sectoarelor de drumuri județene nou create;

De asemenea, prin acest proiect se dorește și dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni denumită „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”.

Clujenii așteaptă de ani de zile ca drumul forestier de 10 kilometri care leagă Doda Pilii de Padiș să fie modernizat și asfaltat. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, anunța la sfârșitul anului trecut că acest proiect este estimat la 6 milioane de euro, iar lucrările ar urma să fie demarate în 2022. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *