Justitie

Scandal de proporții la Universitatea de Arte și Design. Profesor celebru, umilit cu afișe în care era acuzat de hărțuiri sexuale și apucături de faraon. Ce au decis judecătorii?

Scris de 1,460

Ștefan Liviu Florin este profesor la Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca, unde predă încă din 1994. După cum susține și acesta în fața judecătorilor, de-a lungul carierei s-ar fi remarcat ca pictor atât la nivel național cât și internațional. Culmea, acesta a avut parte de o surpriză de proporții anul trecut, în cadrul expoziției de artă „Il faut cultiver notre jardin” din cadrul Centrului de Interes Cluj. Pe durata evenimentului au apărut mai multe afișe în care Florian era afișat drept faraon, dar și acuzații că ar fi un hărțuitor sexual, care se încadrează în mișcarea internațională #metoo. 

Profesorul universitar a fost redenumit în pliante împărțite participanților „Flower Stephen”, „narcisist la cote faraonice”, fiind acuzat că a profitat de imaginea publică a galeriilor și a artiștilor din clădire pentru a atrage din bugetul primăriei sume de peste 100.000 euro anual, pe care i-ar administra după bunul plac, cu complicitatea unor locotenenți personali. 

Cea mai gravă acuzație a fost cea ascunsă în spatele unei mișcări internaționale prin care erau demascați profesori, regizori, directori care au abuzat sau hărțuit sexual femei pe care le aveau în subordine. 

„#metoo x studente” și „Irene, Boiana X”, sunt câteva sintagme care au fost printate pe materialele distribuite. Despre cele două femei menționate, Florian susține că sunt persoane cu care a avut relații în trecut, una dintre acestea fiindu-i și studentă.

Bărbatul și-a bănuit colega cu care a fondat gruparea Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, DUMITRESCU TEODORA DARIA, de organizarea campaniei de defăimare și a chemat-o în judecată. Alături de aceasta au fost chemați în proces SEMENIUC GEORGE și OLARIU VLAD. 

A cerut daune 190.000 lei

Profesorul de la UAD a cerut instanței daune morale în proporție de 40.000 de euro, motivând că acțiunea celor pe care i-a chemat în judecată i-a afectat reputația și l-a afectat emoțional.

În ceea ce privește prejudiciul, reclamantul a arătat că a fost afectat, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Astfel, pe plan profesional, reclamantul a învederat că, insinuarea că ar fi hărțuit sexual studente este extrem de gravă, atrăgând pierderea respectului și încrederii studenților săi și a colegilor profesori pe care îi reprezintă în Senatul UAD. A mai arătat faptul că era candidat pentru funcția de decan a Facultății de Arte Plastice, iar aceasta acțiune i-a afectat grav credibilitatea și șansele de a fi ales. A mai învederat că acuzațiile conform cărora ar fi folosit banii publici în scopuri personale sunt de natură să impacteze orice solicitare de fonduri pe care ar formula-o pentru a susține proiectele în care este implicat.

Nu în ultimul rând, reclamantul a arătat că, fiind un promotor al tinerilor artiști locali aflați la început de drum, acuzațiile venind din partea unor artiști tineri, precum și inserarea hash-tag-ului #meetoo, aruncă o umbră de îndoială peste întreaga sa activitate, sugerând că intențiile sale ar fi de fapt unele deviante, decredibilizându-l în cadrul comunității în care activează.

Pe plan personal, reclamantul a arătat că aceste afirmații denigratoare au ajuns la foarte mulți membrii din comunitatea artistică din țară, la familia sa, la vecinii săi, la colegii de muncă, fiindu-i afectate grav relațiile din comunitate. Astfel, a arătat că portretul pe care pârâții i l-au creat, cu rea-credință, în opinia publică, este unul de natura a afecta iremediabil relațiile sale interumane și încrederea de sine, fiindu-i călcată în picioare imaginea și reputația pe care și-a construit-o pe parcursul vieții.

Față de toate aceste aspecte, reclamantul consideră că suma de 190 000 lei este rezonabilă în raport de gravitatea faptei pârâtului, raportat la reputația sa, nepătată până în prezent.

În ceea ce privește raportul de cauzalitate, reclamantul a arătat că prejudiciul suferit, respectiv decredibilizarea sa în opinia publică și suferințele pe care le-a resimțit pe plan emoțional sunt o urmare a faptei ilicite săvârșite de pârâți”, se arată la dosar,

 

În cele din urmă, Judecătoria Cluj-Napoca a stabilit ca Vlad Olariu să achite 20.000 de lei către Florian pentru prejudiciul suferit. 

„Pe cale de consecință, în vederea realizării un just echilibru între funcția punitivă si cea reparatorie a daunelor morale, dar și pentru a evita crearea premiselor unei eventuale îmbogățiri fără justă cauză a reclamantului, și reținând că nu se pot corecta consecințele unei fapte ilicite printr-un abuz, instanța urmează a admite în parte cererea formulată și va obliga pârâtul la plata sumei de 20 000 lei către reclamant, sumă pe care o consideră suficientă, reprezentând o compensare rezonabilă a consecințelor negative suferite de reclamant”, se arată în soluția dată de instanță. 

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată la Tribunalul Cluj. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 13 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 19 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 19 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 19 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 19 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 19 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 22 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 22 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 22 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE