Politica

Vasile Dîncu, în contextul avionului Ryanair deturnat de Belarus: ”Trăim de ceva vreme iluzia că democrația este ireversibilă"

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a comentat luni la RFI cazul avionului Ryanair deturnat de către autoritățile din Belarus, pentru a putea aresta un opozant al regimului Lukașenko. UE, NATO și SUA au condamnat cele întâmplate.

Vasile Dîncu spune în contextul avionului Ryanair deturnat de Belarus că ”trăim de ceva vreme iluzia că democrația este ireversibilă, că relațiile internaționale respectă niște pattern-uri stabilite după al Doilea Război Mondial și că societatea merge înspre democrație. Așa cum vedem, nu este adevărat. Totdeauna, democrația este fragilă și trebuie un consens internațional în anumite situații, pentru ca anumite reguli să se respecte. Este absolut regretabil și de așteptat ce s-a întâmplat, dar aceste lucruri se pot repeta, dacă nu va fi o reacție foarte serioasă a întregii opinii publice internaționale”.

În opinia sa, ”Occidentul ar trebui să pună și condiții Rusiei, atunci când împreună cu Rusia se fac diverse afaceri economice, să spunem așa, poate benefice pentru unele țări, poate pentru întreaga Europă, dar cred că atunci când se fac asemenea lucruri, ar trebui să se pună și aceste condiții legate de democrație și respectarea ei, respectarea drepturilor omului, în cazul acesta. Și evident, o presiune din partea opiniei publice internaționale, a Europei întregi. Nu putem s-o facem numai pe bucăți, în funcție de interese”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *