Din oras

24 taxiuri electrice vor circula curând în Cluj-Napoca. Primăria aprobă autorizațiile, săptămâna aceasta

În ședința de Consiliu Local din 26 mai va fi aprobată Hotărârea privind atribuirea a 24 de autorizații pentru taxiuri electrice. Procedura a început anul trecut, în decembrie, când au depus dosare 90 de firme, dar numai 14 au primit aprobare.

“Numărul autorizațiilor de taxi existente la nivelul municipiului Cluj-Napoca a fost suplimentat de la 2469 la 2500 prin suplimentarea cu 31 de autorizații taxi pentru autovehicule electrice. De asemenea, în acord cu prevederile legale incidente, autorizațiile taxi care sunt retrase conform prevederilor legale se atribuie pentru autovehicule electrice”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local.

Anul trecut, Primăria a pus la dispoziție 51 de astfel de autorizații, dar mult mai puține firme au respectat criteriile impuse de administrația publică locală.

Cele 14 firme care au primit autorizație pentru taxiuri electrice sunt următoarele: Genmar Trans (1 autovehicul), Cisrom Cornel (1 autovehicul), Livexprestax (1 autovehicul), Focus Global (1 autovehicul), Totalus Black Point (2 autovehicule), BTA Drive Car (1 autovehicul), ACO Home Services (1 autovehicul), Serene Baby (10 autovehicule), PFA Perșa Viorel Mihai (1 autovehicul), Zbor Rapid (1 autovehicul), Alb Eco Electric (1 autovehicul), Crexod Auto (1 autovehicul), DVR Motors (1 autovehicul), BKS Top Services (1 autovehicul).

Serene Baby, firma care va pune în circulație cele mai multe taxiuri electrice, a fost înființată în 2017 și are obiect de activitate comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Asociat unic și administrator este Roxana Cristina Pop. Conform ultimelor date financiare disponibile, firma avea, în 2019, o cifră de afaceri de 216 mii euro, profit net de 42 mii euro și un singur angajat.

La analiza dosarelor, Primăria a ținut cont de mai multe criterii de departajare, pentru care s-au acordat diverse puncte: vechimea autovehiculului de la data fabricației (data primei înmatriculări) până la anul de referință (anul în care se procesează datele pentru eliberarea autorizației de taxi); Clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro; volumul portbagajului util și echiparea cu instalație pentru aer condiționat; vechimea, în ani, de când transportatorul desfășoară, autorizat, activitate de transport; gradul de protecție a pasagerilor; forma de deținere asupra vehiculelor; posibilitatea asigurării reale a prezenței autovehiculului în activitate, de minimum opt ore pe zi lucrătoare; Dotări suplimentare ale vehiculului: dispozitiv GPS monitorizare – 5 puncte, perete despărțitor între conducătorul auto și clienți – 2 puncte, dispozitiv de plată prin intermediul cardului (POS) – 5 puncte.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat în ultimii ani mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice. Cele mai recente care au fost date în folosință sunt pe strada Regele Ferdinand și pe strada Molnar Piuariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *