După ce ieri seară a fost dat în gât la Antena 3 că are COVID, Vasile Dâncu a postat, la ceas de noapte (la ora 23:55), pe pagina sa de Facebook, un text patetic, intitulat: „CARTEA, COVIDUL ȘI EU”. Potrivit adevarul.ro, Vasile Dîncu a fost confirmat pozitiv cu SARS-COV-2 luni dimineață. Dacă era responsabil, anunța luni că este infectat cu noul coronavirus, publica luni textul afectat de mai jos, nu marți noaptea, după ce informația legată de starea sa de sănătate i-a scăpat unui invitat la Antena3.
Să citim textul scris de Dîncu, având în minte următoarele informații: Vasile Dîncu este, în prezent, politician, nu numai sociolog, nu e un comentator al vieții politice de pe margine. Vasile Dîncu este Preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi candidat pentru un mandat de parlamentar la alegerile din 6 decembrie, acesta fiind deschiderea PSD pentru Senat în judeţul Cluj.
„Când a început criza pandemiei în România, am căutat să-mi fac un proiect de izolare. L-am găsit: să scriu o carte despre COVID.
Era o experiență nouă izolarea și distanțarea, iar închiderea oamenilor în casă un motiv de analiză a nevoii de celălalt.
Voiam să scriu depre politica pandemică și despre demagogia care o însoțește, despre frica de moarte și despre izolarea vârstnicilor și stresul specific însingurării.
Am planificat cu tinerii mei colegi de la IRES un proiect de mai multe valuri de cercetări naționale, am corespondat cu cercetători străini, am angajat colaborări cu edituri străine pentru volume colective… am vrut chiar sa țin un jurnal și să antamez interviuri despre cum schimbă pandemia viața domestică și restrângerea unor libertăți. În fine, multe… Culmea, la un moment dat m-am speriat că se va termina pandemia și eu nu am terminat proiectul, mai ales că reintrarea în politică îmi afecta serios documentarea și mai ales scrisul.
Am gândit toate metodele de analiză și interpretare sau culegere a datelor, dar nu mă așteptam la un singur lucru: observația participativă, adică să înțelegi din interior acest complex univers al pandemiei și toate ungherele vieții puse sub amenințare.
Acum am această ocazie, dar nu știu dacă asta va îmbunătăți cartea. Deocamdată cartea există în câteva caiete și fișiere; adică nu e.
Am rămas doar eu și COVIDUL. Nu-l văd, nu-l simt, dar este aproape, deoarece zilnic ucide sute de oameni, în timp ce noi, nepăsători, ne pregătim de alegeri.
Dacă te uiți la ochii obosiți ai medicilor sau la mâinile lor care nu mai seamănă a mâini, îti dai seama că societatea de astăzi și marii ei conducători nu prețuiesc nici omul și nici viața lui.
Obsesiile politice sau dorințele nevrotice de a avea toată puterea, repede – cât mai repede cu putință, orbesc oameni care parcă erau normali până nu demult”, a scris Dîncu.
Un text halucinant, având în vedere faptul că are drept autor un politician asumat, un candidat cap de listă la alegerile parlamentare care vor avea loc peste mai puțin de o lună.
Omul politic Vasile Dîncu spune senin, cu subiect și predicat: virusul „zilnic ucide sute de oameni, în timp ce noi, nepăsători, ne pregătim de alegeri”.
Adică omul politic este perfect conștient de faptul că pregătirea pentru alegeri este un act de nepăsare față de oamenii expuși acestui virus care ar trebui să schimbe agenda publică din care, în logica pandemiei, ar trebui eliminate alegerile și campania electorală, care pun oamenii pe drumuri inutile, chiar neesențiale acum.
„Noi, nepăsători, ne pregătim de alegeri”, scrie candidatul PSD la Senat, cap de listă în județul Cluj!
După această declarație, e drept, sinceră, dar total nepotrivită, omul politic Vasile Dîncu ar trebui să facă un pas în spate, să își retragă candidatura, fiindcă această țară nu are nevoie de viitori parlamentari care, cu sinceritate, își recunosc nepăsarea.
Și declarația lui Dîncu: „Obsesiile politice sau dorințele nevrotice de a avea toată puterea, repede – cât mai repede cu putință, orbesc oameni care parcă erau normali până nu demult”, este din același registru al nepăsării.
Dîncu candidează la Senat din partea unui partid politic, așa că tot ce scrie i se aplică și domniei sale. Ce putem să înțelegem din scrierea de mai sus? Ce altceva, decât ceea ce Vasile Dâncu scrie negru pe alb?
Dacă domnul profesor nu este de acord cu organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie, în primul rând, nu ar trebui să candideze. Dacă nu este mânat în lupta electorală de „obsesii politice” sau de „dorințele nevrotice de a avea toată puterea, repede – cât mai repede cu putință”, ar fi trebuit să stea departe de troaca de porci pe care o porcăiește, ca și cum nu ar fi intrat benevol în ea, ca și cum nu ar face parte acum din ea, candidat cap de listă.
Printr-o întorsătură de condei, Vasile Dâncu, după ce a înfierat nepăsarea celor care se pregătesc de alegeri, obsesiile politice și dorințele nevrotice ale celor care luptă pentru acapararea puterii, își face campanie electorală, în continuarea mesajului său de pe Facebook.
Dîncu vorbește despre prioritizarea vieții în perspectiva pandemiei, în detrimentul ideologiilor sau sloganurilor. Apoi transferă raționamentul său asupra alegerilor – oamenii care nu au votat până acum și grupa de risc în pandemie vor ieși la vot, din dorința de supraviețuire.
„COVIDUL ne poate învăța multe lucruri despre răsuflarea rece a morții, dar mai ales despre importanța vieții. Oricât le-ați spune oamenilor că democrația este mai importantă decât viața, ei nu mai pot fi atât de naivi încât să creadă. COVIDUL poate să ne ucidă, dar ne şi poate elibera vii din cușca gândirii captive”, scrie candidatul Vasile Dîncu.
Adică candidatul PSD nu crede că „democrația este mai importantă decât viața”, crede că „COVIDUL poate să ne ucidă” și, totuși, participă la aceste alegeri, pe care le legitimează drept cap de listă la Senat.
Când nu ești de acord cu un lucru, logica și demnitatea îți spune, în mod normal, să nu participi la el. În mod normal…
„În fine, nu știu de ce m-a apucat reflecția filosofică, tot COVIDUL o fi de vină?”, continuă Dîncu. Probabil. Fiindcă logica afirmațiilor sale, în calitate de candidat la parlamentare, ne scapă. Mai ales că domnul profesor – om politic încheie triumfal: „Mă simt bine, nu am probleme și respect și indicația „sistemului”: campanie exclusiv online. Online să fie, atunci!”
A doua parte a textului publicat de domnul profesor pe Facebook, citită legat, frizează absurdul:
„Asemenea drame ar trebui să schimbe politica, politicienii ar putea lua exemplu de la subiecții din sondaje care spuneau la începutul pandemiei că s-au gândit la sensul vieții, că își schimbă ordinea de priorități. Am observat că oamenii au renunțat ușor la diverse forme de libertate sau chiar la unele iluzii legate de politicienii care le promit o viață normală, dar nu cred că vor renunța la una din concluziile acestor zile de criză: viața este mai importantă decât ideologiile sau decât sloganurile spuse la televizor sau pe alte canale. Și poate vor începe să aplice această concluzie și în raționamentul pentru vot. De fapt, tot mai mulți oameni care nu au votat la alte alegeri sau cei amenințați de vârstă și comorbidități încep să se declare ca votanți siguri în 6 decembrie. Cred că nu sloganurile îi îndeamnă la asta, ci dorința de a mări șansa lor de supraviețuire.
COVIDUL ne poate învăța multe lucruri despre răsuflarea rece a morții, dar mai ales despre importanța vieții. Oricât le-ați spune oamenilor că democrația este mai importantă decât viața, ei nu mai pot fi atât de naivi încât să creadă. COVIDUL poate să ne ucidă, dar ne şi poate elibera vii din cușca gândirii captive.
În fine, nu știu de ce m-a apucat reflecția filosofică, tot COVIDUL o fi de vină?
În general, gândesc că la noi, ardelenii, inventatorii încetinitorului de particule, și virusul e mai molcom și poate fi momit cu pălincă și slană. Să fim cu toții sănătoși!
P.S. Mă simt bine, nu am probleme și respect și indicația „sistemului”: campanie exclusiv online. Online să fie, atunci!
Am înțeles, Domnule Președinte, PeSeDe-ul este de vină pentru COVID!”
În lumina acestor declarații deosebit de sincere, o retragere din alegerile parlamentare ar fi mult mai utilă decât o campanie online, domnule președinte al Consiliului Naţional al PSD.