In vizor

Schimbări radicale în zona PIEȚEI MĂRĂȘTI: parking subteran, benzi dedicate și piste de biciclete

Scris de 171

Zona Piața Mărăști va suferi modificări semnificative în perioada următoare. Străzile aflate în proximitatea Pieței sunt parte a unui proiect ce presupune ample lucrări de modernizare, proiectul cuprinzând inclusiv realizarea unui parking subteran.  

Proiectul de reamenajare a zonei Piața Mărăști și a străzilor adiacente a fost propus și votat în cadrul procesului de Bugetarea participativă. Proiectul presupune amenajarea unor trotuare late fără obstacole, vegetație, mobilier stradal și piste pentru bicicliști.  

În proiect sunt cuprinse străzile B-dul 21 Decembrie, Fabricii și Aurel Vlaicu. Aceste străzi vor avea benzi dedicate transportului în comun și piste pentru biciclete. De asemenea, vor deveni mai prietenoase cu pietonii și bicicliștii și străzile Crinului, Ciocârliei sau Aleea Bibliotecii.  

Iată cum vor fi transformate străzile aflate în proximitatea Pieței Mărăști: 

 • B-dul 21 Decembrie, tronsonul dintre Biserica Sf. Petru și sensul giratoriu Piața Mărăști cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City.  
 • Strada Fabricii – tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și strada București cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 
 • Str. Aurel Vlaicu – tronsonul dintre sensul giratoriu Piața Mărăști și pod – cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, benzi dedicate transportului public, piste de biciclete, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 
 • Aleea Bibliotecii – cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, piste cicliști, trotuare, mobilier urban și un parking subteran.  
 • Strada Crinului și Strada Ciocârliei cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, piste cicliști, trotuare, mobilier urban și amenajarea spațiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City. 

”Este de așteptat ca implementarea proiectului să conducă la creșterea numărului de bicicliști, creșterea numărului de pietoni și reducerea traficului de autoturisme personale”, potrivit caietului de sarcini.

Parking subteran sub Aleea Bibliotecii 

Parcarea subterană se prevede a fi amplasată sub Aleea Bibliotecii și se studiază amenajarea acesteia pe două nivele cu minim 260 de locuri de parcare. Construcția va trebui să fie dotată cu intrări și ieșiri pietonale, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, astfel va fi tratată și montarea unui lift.  

Amenajarea Pieței Mărăști a început încă de anul trecut când au fost demolate toate chioșcurile aflate vizavi de piață, iar trotuarul a fost redat pietonilor. Primăria vrea să demoleze și clădirile aflate chiar în stația de autobuz, dar deocamdată acel proiect încă nu a demarat. 

Citește și:

Boc și-a amintit de cartierul Mărăști: Stația de autobuz aflată vizavi de Piața Mărăști va fi modernizată

Ziar de Cluj a atrs atenția și anul trecut asupra faptului că la doar 10 minute de mers pe jos de centru, zona este precum un ghetou de la periferie: trotuar spart, clădiri lăsate în paragină, graffiti, mizerie.

Citește și:

Cartierul Mărăști, ignorat de Primărie: clădiri vechi și murdare, trotuare sparte și împânzite de tarabe, ronduri de flori în stare avansată de degradare

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 14 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 15 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 16 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 16 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 17 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 19 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE