Din oras

Vand turn de aparare din secolul XV, situat in Cluj-Napoca

Scris de 920

Unul dintre turnurile de aparare ale Clujului medieval este de vanzare. Este vorba despre Turnul Pantofarilor, cunoscut si ca Turnul Pielarilor, mai putin familiar clujenilor. Sta pitit in fundul curtii Casei Bogdanffy, construita in secolul XVIII, atunci cand terenul din afara zidului de aparare a fost impartit intre cetateni pentru constructia de case.

Acum, Casa Bogdanffy, constructie de patrimoniu situata pe strada Avram Iancu numarul 1 este de vanzare… cu turn cu tot.

“Suntem vreo sase co-proprietari. Toata cladirea a fost scoasa la vanzare, dar criza a afectat piata si nu am primit nicio oferta serioasa. Am lucrat si cu vreo doua agentii, dar nimic. Acum suntem pe cont propriu, sunt vreo 800 de metri patrati, ne dorim un pret correct”, ne-a spus Vasile Hossu, unul dintre proprietarii cladirii.

In ceea ce priveste constructia bastionara din fundul curtii, Hossu spune ca nu s-a gandit sa o exploateze din punct de vedere turistic, dar a incercat sa o protejeze.

“S-a facut un zid la intrare in bastion, dar numai temporar pentru ca era o poarta deschisa pentru aurolaci, care au vandalizat locul. Nu ne-am gandit la vreo exploatare din punct de vedere turistic, ar trebui sa discut si cu ceilalti proprietari. Oricum, daca e monument istoric, statul beneficiaza de dreptul de preemtiune si, daca aveam vreo oferta serioasa, mergeam deja la Ministerul Culturii”, a mai spus Hossu.

Potrivit legii 422 din 2001, monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice pot fi vandute numai “in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman”. Asta inseamna ca vanzatorul are obligatia sa instiinteze Ministerul Culturii despre aceasta intentie, pentru a-i da ocazia sa cumpere imobilul. In cazul in care Ministerul Culturii nu isi exercita acest drept in termen de 30 de zile de la instiintare, dreptul de preemtiune se transfera autoritatilor publice locale, care au 15 zile la dispozitie. Valoarea de achizitie se negociaza cu vanzatorul.

Ar putea reinvia pietonala de pe Potaissa

Secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, arhitectul Virgil Pop, este de parere ca, in cazul in care se ajunge la vanzare, ar fi o idee buna ca municipalitatea clujeana sa isi exercite dreptul la preemtiune si sa cumpere macar turnul de aparare.

“Turnul ar putea fi utilizat cu acces din strada Potaissa, cum de altfel a si fost accesul initial, din interiorul cetatii. Actualul acces (cel zidit de proprietari – n.red.) dinspre exterior este o situatie nefireasca”, a explicat Virgil Pop.

Si istoricul Tudor Salagean ar vedea benefica valorificarea turnurilor de pe Avram Iancu.

“Turnul pielarilor/pantofarilor (Bogdanffy) dateaza, se pare, din secolul al XV-lea, desi nu sunt foarte multe informatii pastrate in legatura cu originile sale. Era un turn de colt, destul de important pentru sistemul de aparare al orasului. Coltul de sud-vest al cetatii era aparat de un sant de apa care pare sa fi fost destul de larg. In cazul turnurilor de pe strada Potaissa/Avram Iancu, acestea ar putea fi eventual reconstruite intr-o formula mai apropiata de originalul medieval tarziu, completand in mod fericit programul de extindere a zonei pietonale istorice a orasului Cluj”, a spus Salagean.

De altfel, municipalitatea a restaurat Zidul Cetatii de pe strada Potaissa in 2011, printr-un proiect de peste 430.000 de lei. Nu s-au putut atinge insa de partea exterioara, dinspre strada Avram Iancu, deoarece acolo deja erau proprietati private. Pietonalizarea strazii Potaissa s-a realizat cu scopul de a promova centrul istoric, lipsa unor atractii specifice aici au redus mult din popularitatea zonei. O eventuala deschidere a Turnului Pantofarilor ar putea schimba situatia, daca ne uitam la popularitatea Turnului Croitorilor, reabilitat in 2009.

“Daca Ministerul Culturii nu isi exercita dreptul de preemtiune, acesta ne revine noua. Consiliul Local este cel care decide in favoarea sau impotriva achizitiei”, a precizat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Potrivit anunturilor postate de diferite agentii de imobiliare pe internet, pentru Casa Bogdanffy se cer 650.000 de euro. Aceasta are 11 dormitoare, 5 bai si… un bastion.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 3 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 4 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 4 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 4 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 6 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 6 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 7 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 9 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 10 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
 • Acum 10 hours Politica
  Radu Oprea (PSD): Dacă ceva nu este în regulă cu finanțările pe care le-a avut UDMR, atunci cu certitudine vom afla acest lucru
 • Acum 22 hours In vizor
  Urmează șmecheria recuperării banilor de pe brățările UNTOLD. Suma rămasă se poate dona pentru spitale – să aibă cu ce se lăuda organizatorii ce și cât de generoși sunt ei
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE