In vizor

Valentin Jucan: “Este inadmisibil ca TVR sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru”

Scris de 243

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, critica, intr-o scrisare deschisa adresata Comisiilor parlamentare pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat si Camera deputatilor, modul in care postul public de televiziune a relatat despre tragedia de la clubul bucurestean Colectiv.

TVR a dat primele stiri pe post despre tragedia in care zeci de oameni si-au pierdut viata abia la opt ore dupa petrecerea incendiului.

“Evenimentele dramatice care au inceput sa se desfasoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai putin de catre postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR in legatura cu dezastrul de la clubul “Colectiv” din Capitala au inceput sa fie difuzate abia dupa opt ore de la primele informatii ajunse in presa, adica incepând cu ora 7:00. Pe parcursul noptii, singurele informatii difuzate de TVR au fost in mediul online, pe site-ul sau oficial sau scurte insert-uri de text scris in cadrul programului. Mai mult, jurnalistii aflati la locul tragediei au relatat faptul ca reprezentanti ai TVR s-au deplasat din proprie initiativa la clubul “Colectiv”, acestia sunându-si superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.
Asa cum am semnalat inca de sâmbata, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situatii de urgenta care necesita intrarea postului public in regim “breaking news” este de netolerat.
Va solicit, asadar, in mod public, sa convocati la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta sa ofere explicatii publice in legatura cu lipsa de reactie din noaptea de vineri spre sambata, 30 – 31 octombrie”, scrie Valentin Jucan.

Acesta subliniaza faptul ca TVR are, conform legii, ca obiectiv general, “informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice”, adica “un rol strategic in informarea românilor, având inclusiv atributii speciale in transmiterea informatiilor de interes major”.  De asemenea, mai accentueaza Jucan, “TVR este finantat direct de cetateni prin taxa tv pe care acestia o platesc”.

“Este inadmisibil ca aceasta situatie grava sa treaca neobservata, nesanctionata si fara o imediata remediere”, a incheiat acesta.

Sefa Stirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, si-a dat demisia astazi ca urmare a protestelor aparute dupa ce Televiziunea Romana nu a difuzat imagini in regim de breaking news privind incendiul izbucnit vineri seara in clubul Colectiv din Bucuresti, arata Mediafax.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE