In vizor

Valentin Jucan: “Este inadmisibil ca TVR sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru”

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, critica, intr-o scrisare deschisa adresata Comisiilor parlamentare pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat si Camera deputatilor, modul in care postul public de televiziune a relatat despre tragedia de la clubul bucurestean Colectiv.

TVR a dat primele stiri pe post despre tragedia in care zeci de oameni si-au pierdut viata abia la opt ore dupa petrecerea incendiului.

“Evenimentele dramatice care au inceput sa se desfasoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai putin de catre postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR in legatura cu dezastrul de la clubul „Colectiv” din Capitala au inceput sa fie difuzate abia dupa opt ore de la primele informatii ajunse in presa, adica incepând cu ora 7:00. Pe parcursul noptii, singurele informatii difuzate de TVR au fost in mediul online, pe site-ul sau oficial sau scurte insert-uri de text scris in cadrul programului. Mai mult, jurnalistii aflati la locul tragediei au relatat faptul ca reprezentanti ai TVR s-au deplasat din proprie initiativa la clubul „Colectiv”, acestia sunându-si superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.
Asa cum am semnalat inca de sâmbata, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situatii de urgenta care necesita intrarea postului public in regim „breaking news” este de netolerat.
Va solicit, asadar, in mod public, sa convocati la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta sa ofere explicatii publice in legatura cu lipsa de reactie din noaptea de vineri spre sambata, 30 – 31 octombrie”, scrie Valentin Jucan.

Acesta subliniaza faptul ca TVR are, conform legii, ca obiectiv general, „informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice”, adica “un rol strategic in informarea românilor, având inclusiv atributii speciale in transmiterea informatiilor de interes major”.  De asemenea, mai accentueaza Jucan, “TVR este finantat direct de cetateni prin taxa tv pe care acestia o platesc”.

“Este inadmisibil ca aceasta situatie grava sa treaca neobservata, nesanctionata si fara o imediata remediere”, a incheiat acesta.

Sefa Stirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, si-a dat demisia astazi ca urmare a protestelor aparute dupa ce Televiziunea Romana nu a difuzat imagini in regim de breaking news privind incendiul izbucnit vineri seara in clubul Colectiv din Bucuresti, arata Mediafax.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *