Anchete

La Cluj, DEZASTRU! Avem doar cinci paturi si doi medici pentru arsi. Cum poate gestiona Clujul o tragedie similara celei din clubul Colectiv?

30 de tineri au murit si alti cateva zeci se zbat intre viata si moarte pe patul de spital in urma incendiului de vineri seara din clubul Colectiv din Bucuresti. O tragedie similara ar putea avea loc oricand si in Cluj, normele de prevenire a incendiilor fiind respectate, in cel mai bun caz, partial de localurile din oras. Ziar de Cluj va arata cat sunt de pregatite autoritatile in cazul unui dezastru, cate echipaje sunt gata sa intervina si cate paturi se pot elibera in spitale pentru primirea victimelor. In tot judetul sunt doar 5 paturi disponibile pentru arsi, intr-o sectie cu 12 paturi si doi medici.

La Serviciul de Ambulanta al Judetului Cluj sunt la datorie pe o tura 33 de ambulante. Doar o parte dintre acestea sunt cu medic.

Sunt 18 echipaje pe tura, iar in cele cinci substatii 15, adica 33 in total. In situatii de genul acesta, orice urgenta, in afara de cele majore, se opresc si se directioneaza masinile catre urgenta prima. Sunt inca 33 de masini care sunt in garaj sau sunt pe tura libera. Si atunci trebuie adusi de acasa oamenii. In situatii de genul acesta se fac alerte catre toate spitalele si se trimit in evantai, dar, repet, ISU gestioneaza asemenea situatii si se impart in functie de locurile din spitale”, a explicat Horia Simu, seful SAJ Cluj.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj au detaliat care ar fi desfasurarea de forte in cazul unui dezastru:

“Pe judetul Cluj sunt 9 locatii, organizate in 5 subunitati de interventie, la care se adauga niste echipamente care sunt deocamdata pozitionate la detasamentul din Cluj-Napoca, echipamente speciale, aici este inclus punctul medical avansat care a fost spitalul de campanie, autospeciale de transport si alte tipuri de autospeciale mai particulare, care sunt specializate pe anumite segmente. In cazul unui eveniment de amploare se pot disloca din toate aceste locatii echipamente si autospeciale. In medie avem in fiecare locatie din cele noua cel putin o ambulanta de prim ajutor cu paramedici si cel putin doua autospeciale de stins incendii si descarcerare. Apoi in functie de unde este situata subunitatea, numarul echipajelor creste. La Cluj, la cele doua subunitati avem cate un echipaj de prim ajutor si un echipaj de terapie intensiva. Avem si alte tipuri de autospeciale. Toate aceste echipaje si echipamente sunt disponibile 24 de ore din 24. De asemenea exista personal care se afla in serviciul de permanenta si poate fi chemat in caz de nevoie. Avem niste rucsacuri care sunt prevazute pentru prespital, avem si o autspeciala suport logistic care e prevazuta special pentru asta si sunt doua autospeciale care transporta personal catre locul cu pricina cu niste echipamente medicale, materiale specifice pentru acordarea primului ajutor.”, a explicat Andrei Biris, purtatorul de cuvant al ISU Cluj.

Acesta a accentuat si importanta voluntarilor si posibilitatea de a apela la ajutorul judetelor invecinate.

“In aceasta desfasurare de forte se adauga partea de voluntari, cu un numar semnificativ. Acestia au participat si la exercitii si la situatii reale si au fost de mare ajutor.  In cazul unei situatii care depaseste fortele pe care le avem la nivelul judetului Cluj putem fi sprijiniti si de judetele vecine sau de unitatile mari, bineinteles in timpii corespunzatori”, a mai explicat Biris.

In situatii de mare amploare sunt alertate toate spitalele din judet, conform Planului Rosu, in care sunt stabilite locurile din spitale si persoanele de contact. Medicul care face triajul la caz, in functie de patologie, decide la care unitate sanitara sa transporte pacientul.

Din pacate, la Cluj, in cazul unui incendiu masiv, spitalele nu ar sti ce sa faca. In tot judetul exista 5 paturi si doi medici care se ocupa de astfel de victime. Si asa, cazurile mai grave se transporta la Bucuresti, la Spitalul de Arsi.

“La nivelul judetului avem un plan de urgenta, asa numitul Plan Rosu. In acest plan se arata care din spitalele din Cluj si judet primesc urgente, cu persoanele de contact, cu numarul de doctori care sa vina de acasa, cu asistente medicale si cu alte categorii de personal.

La UPU SMURD putem asigura 29 de targi. La sectia de Chirurgie Generala I 30 de paturi, pe ATI 10 paturi, pe Neurochirurgie 28 de paturi, Ortopedie-Traumatologie 40 de paturi. Acestea sunt locurile disponibile in judet conform Planului Rosu. In planul regional intra Oradea si Muresul.

In structura Spitalului avem un compartiment de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva de 12 paturi, din care 5 paturi sunt pentru arsi. Aceasta este capacitatea noastra la momentul de fata. In acest compartiment lucreaza doi medici plasticieni, iar noi, la momentul acesta putem sa tratam doar arsuri pe suprafata de pana la 20%. Tot ce depaseste 20% arsura din suprafata corpului se trimite la Spitalul de Arsi din Bucuresti, la fel si arsurile de gradul III si IV”, a precizat Monica Costin, directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Sanda Patrichi, directorul Spitalului de Recuperare, arata ca in cazul unui dezastru, indiferent ca este incendiu, cutremur sau un alt tip de eveniment, tot personalul s-ar prezenta in mod voluntar si ar asigura mai multe ture, inclusiv pe laboratoare.

“Daca vorbim despre persoane arse, acestea nu pot fi primite decat in compartimente specializate. Daca vorbim de politrauma, deci de ortopedie sau chirurgie plastica, se poate face mobilizare de urgenta: blocul operator are cinci sali de operatie. Specializare chirurgicala avem pe ortopedie si chirurgie plastica reparatorie cu un numar de 80 de paturi. Acolo se pot elibera, sa spunem 30% din paturi pentru situatia de urgenta”, a explicat Patrichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *