In vizor

Vaccinarea s-a împotmolit în sate: „În mediul rural nu stăm așa de bine. Pe județ, trag municipiile ca pondere…” Rolul fundamental revine medicilor de familie

Cu jumătate din populația țării aflată în mediul rural, campania de vaccinare derulată de autorități pare să se fi blocat în sate. În cazul Clujului vaccinarea s-a dovedit eficientă datorită municipiilor și zonelor urbane, aspect ce plasează atât municipiul Cluj-Napoca, cât și județul Cluj în topul campaniei de vaccinare. Însă în satele și cătunele județului, vaccinarea în masă abia urmează. 

„Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă.

Mă uit cu atenție la tineri. La tineri și la mediul rural. 

Acestea sunt cele două mari bariere de trecut.

În mediul rural nu s-a ajuns încă la nivelul la care ne dorim. 

Gândiți-vă! Jumătate din populația României locuiește în mediul rural. 

Mediul urban este după cum vedeți: Clujul e pe primul loc – municipiul cel puțin – în România, ca oraș. 

În mediul rural nu stăm așa de bine. Noi pe județ stăm binișor, pentru că trag foarte mult municipiile ca pondere. Și la noi e ponderea mare. 

În mediul rural, nu pentru că oamenii n-au venit să se vaccineze. Pur și simplu efectul acesta de vaccin merge mai greu. 

Aici rolul fundamental îl vor avea medicii de familie, după părerea mea”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

„Medicii de familie vor avea un rol fundamental. Pentru că ei îi știu pe fiecare, pe cine au în evidență și cu siguranță se mișcă lucrurile mai repede. 

Una peste alta, nu cred că va dispărea entuziasmul pentru vaccinare”, și-a exprimat speranța edilul Emil Boc. 

Recent, în cadrul ședinței de consiliu local de miercuri, primarul Emil Boc a prezentat datele privind vaccinarea, context în care la nivelul municipiului Cluj-Napoca rata de vaccinare înregistra un procent de 47.35%. 

CITEȘTE ȘI: Cluj-Napoca: 47,35% rata de vaccinare

Până la atingerea pragului psihologic de 50% de persoane vaccinate mai lipsesc cca 7.500 de doze administrate clujenilor. 

Potrivit calculelor primarului Emil Boc, municipiul Cluj-Napoca ar putea atinge o rată de vaccinare de 50% în cca două săptămâni, până în data de 11 iunie, vineri.

„Eu zic că pe 11 iunie, sigur. Și putem da vestea bună joi, dacă este cazul”.

În același timp, edilul a recunoscut că după atingerea acestui prag, creșterea procentului de populație vaccinată de la 50%-60% va prezenta dificultăți:

„Da, sunt convins de asta. 

De aceea am spus: „Oameni buni, gândiți-vă de acuma pragmatic”. 

Să ajutăm sistemul medical, să nu mai fie presiune. Dar gândiți-vă și la dumneavoastră, fiecare, că viața va fi mai ușoară în toate nivelele de lucru dacă vă vaccinați”, a conchis Emil Boc. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *