Politica

USR şi Forţa Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea ”doctorilor în nimic”, Bode și Ciucă, pentru descurajarea protestelor: ”Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunțat, joi, că au sesizat Curtea Constituţională pe legea Bode-Ciucă de modificare a Codului penal, „lege aprobată rapid de majoritatea PSD-PNL-UDMR pentru a-i descuraja pe români să protesteze faţă de dezastruosul guvern patronat de Klaus Iohannis”. „Este aberant să vii cu pedepse pentru tulburarea liniştii publice mai mari decât pentru uciderea din culpă”, precizează cele două partide, potrivit News.ro.

  • Oare și plodul de sereist Buta va fi dus la pârnaie pentru tulburarea liniștii publice cu discoteca ilegală în aer liber de muzică pe stick, UNTOLD? Nu, că în Cluj-Napoca Emil Boc anulează legea pe timpul circului fără pâine.

Potrivit unui comunicat oficial, în sesizare este invocată încălcarea mai multor prevederi din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi din Constituţia României.

”Potrivit legii Bode-Ciucă, tulburarea ordinii şi liniştii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiţii (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa”), cu închisoare cuprinsă între 1 an şi 4 luni şi 6 ani şi 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani. Totodată, proiectul iniţiat de premier şi de ministrul de Interne nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesităţii majorării pedepselor (studii, statistici care să evidenţieze necesitatea agravării regimului sancţionator)”, afirmă USR.

”Domnii doctori în nimic Ciucă şi Bode le ştiu pe toate şi le-au rezolvat pe toate în ţara asta. Au rezolvat cu preţurile, cu inflaţia, au reuşit să ne ducă în Schengen şi le mai rămăsese ceva de făcut: să reformeze Codul penal. Ce se întâmplă când doctori în nimic, acuzaţi de plagiat, care fug de lege ca dracul de tămâie, ajung să legifereze şi să modifice Codul penal în România? Se ajunge la situaţii aberante: să propună o pedeapsă pentru tulburarea liniştii publice mai mare decât pentru uciderea din culpă. Numai statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, au tendinţa să mărească pedepsele, uitând că nu majorarea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.