Editorial

Inspectorii școlari șefi sunt politruci ai partidelor de guvernământ. În Maramureș, slugoiul școlar șef cere directorilor de școli desfacerea contractelor de muncă ale greviștilor. S-a conformat și Marinela Marc: toți profesorii greviști din Cluj au contractul de muncă suspendat

Pesedistul Mihai Cosmin Pop, șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, le-a cerut directorilor de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală. Decizia ilegală a fost transmisă în timp ce premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, șeful PSD, negociau cu sindicatele deblocarea crizei din educației. La solicitarea Defapt.ro, pesedistul Mihai Cosmin Pop a declarat că decizia a fost luată în urma ședințelor pe care le-a avut cu reprezentanții Ministerului Educației, condus de Ligia Deca, și se aplică în mai multe județe.
  • ”Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractele de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris.
Sindicalistul Adrian Voica, de la FSLI, susține că această decizie este abuzivă.
Și este clar vorba despre un abuz al unor politruci numiți politic, fără nicio legătură, alta decât carnetul de partid și eventuala fâțâială prin sistemul educativ. Citiți și vă cruciți cum o dă la întors politrucul din Maramureș când e încolțit:

”Noi nu am suspendat nici un contract. La inspectorat nu avem nici un coleg care face grevă. Nu știu ce se întâmplă. Să se facă în REVISAL ce trebuie făcut în REVISAL. În școli sunt peste 70% dintre colegi care fac grevă. Eu le-am cerut colegilor directori să suspende contractele.

Da, mă refer la unități. Poate e greșit. Da! Bun! Conform prevederilor legale, dacă directorul nu vrea să suspende, nu suspendă. Fiecare are autonomie. Ce e greșit în asta? Poate eu nu am dreptate, atunci ei au dreptate”, a declarat Mihai Cosmin Pop.

Ulterior, a declarat că decizia privind suspendarea contractelor de muncă s-a luat în urma discuțiilor pe care le-a avut la nivelul Ministerul Educației.

”Am discutat în ședințe, toate lumea respectă legea. Doamna ministru nu a fost prezentă la discuții”, a precizat inspectorul.

Dacă nici aici nu avem de-a face cu slugărnicie, cu exces de zel și pupincirsim politic, nu știm noi cum se definesc acestea. Adică ”ei n-au suspendat”, dar profesorii greviști sunt cu contractele suspendate. ”Ministresa n-a participat la discuții”, dar ei au discutat cum să slugărnicească pe lângă partid.

Cert este că și în județul Cluj, toți profesorii greviști au contractele de muncă suspendate, conform surselor Ziar de Cluj. Era și firesc ca Marinela Marc (politucul șef din fruntea ISJ Cluj), cărată de Boc în funcție, să-și salute colegii greviști de pe scara avionului în drum spre destinațiile exotice în care se preface că se preocupă de destinele învățământului clujean.

Iar asta ne spune și mai multe despre tupeul lui Marian Neacșu, secretarul general al guvernului, care a declarat miercuri la finalul negocierilor cu sindicatele din educație (la care niciun decident nu a participat, așa în dispreț față de negocieri), că ”oferta finală” a guvernului pentru profesori e acordarea unui card cu 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Neacșu a mai spus că în acest moment ”nu poate fi vorba despre o creștere salarială sau acordări de sporuri”.

Asta în paralel cu ”reportaje” difuzate, pe parcursul zilei de ieri de către Pro TEMBEL, tembeliziunea care a spălat grețos guvernul, de banii pe care-i încasează. Cică ”zeci de mii de profesori din țară nu participă la grevă”. Și i-a pus pe vreo 5 amărâți să recite poezia cu ”responsabilitatea față de elevi” și alte rahaturi din punctajul de partid al lui Ciucă ăăăă, îîîî, ăăăăăă. Prin urmare ceilalți aproape 200 de mii de profesori aflați în grevă nu mai contează. ”N-au conștiință și vocație” care va să zică. Așa că merită suspendarea contractelor de muncă, spectrul șomajului. Prin asta, chiar Guvernul dă dovadă de ”responsabilitate” față de copii, nu? Iar în ceea ce privește Pro TEMBEL, dacă tembeliziunea aceasta exista pe vremea lui Nea Ceașcă, erau primii care să-i înfiereze pe huliganii de la Timișoara.

De altfel, pe banii partidului lui Ciucă ăăăăă, îîîîîî, ăăăăă (de fapt bani de la buget), și UM Digi 24 și-a ilustrat o dezbatere despre greva generală a profesorilor cu o burtiera imbecilă: ”Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei” (potrivit emisiunii postate pe contul oficial de youtube).

Numai așa se poate turna gaz pe foc.

Între timp s-a trezit și Mutul Patriei să le ceară profesorilor să fie ”de treabă” și să înțeleagă că trebuie să mai lase de la ei, să se întâlnească cu nemernicia politicienilor ”undeva la mijloc”.

Că rotația guvernamentală trebuie să se desfășoare ”sticlă”.

Între timp, liderii de sindicat au declarat miercuri seară, ca răspuns la ”oferta” guvernului de acordare a unui card cu 2.500 de lei în loc de creșteri de salarii, că primele mesaje care vin de la profesorii afiliați sunt de respingere a ofertei, dar un răspuns final va fi dat joi, adică azi.

În orice caz, vedem că pentru salarii de lux, achiziții inutile, angajări de curve în bani publici și pensii nesimțite există bani. Pentru Educație nu.

În fond slugoiul Deca a declarat anul trecut că-i suficient cu 2,1% din PIB pentru Educație.

PS: Desființați Inspectoratele Școlare Județene! Sunt doar un cuib de sinecuri politice, găuri la bugetul Patriei!