In vizor

USR face ce fac toate partidele parlamentare din România: dă banii de la buget firmelor de ”consultanță” ale propriilor membri. Azi aflăm despre Ghinea și USR, mâine, dacă nu se oprește ancheta ANI asupra șefului AEP, Mitulețu Buică, aflăm și despre alte partide

Constantin Mitulețu Buică, șeful Autorității Electorale Permanente, și-a angajat cumnat în pita banilor publici la instituția pe care o conduce. Caz de conflict penal de interese. Motiv pentru care Agenția Națională de Integritate l-a dat pe mâna procurorilor. Firește, Mitulețu se simte curat, nevinovat. A și declarat: ”Nu am de ce sa demisionez şi nici sa fiu schimbat, pentru ca am respectat legea, cea civilă şi cea penală”. Apoi a dat iute un comunicat pe site-ul AEPprivind subvențiile acordate partidelor politice în luna ianuarie 2023” și unulprivind Situația sancțiunilor aplicate formațiunilor politice în anul 2022, cu ocazia misiunilor de control referitoare la respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate de formațiunile politice în 2021. Adică să batem șaua să priceapă iapa. Că n-a mai publicat AEP chestii d-astea de multă vreme, poate chiar niciodată, deși legea îi impune să facă acest lucru.

De acolo și-au extras jurnaliștii echidistanți de la Capitală, fiecare ce a vrut. Plus ce s-a mai scurs pe surse.

Prin urmare, aflăm că Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după ce a rămas fără funcția de ministru, a devenit ”supraveghetor” al USR în privința modului în care se va implementa PNRR. Misiune făcută pe bani mulți, pe care Ghinea i-a obținut din subvenția primită de către USR de la statul român.

Compania de consultanţă a lui Ghinea este unic asociat şi administrator este plătită de USR cu suma de 5.000 de euro lunar (n.r. echivalent în lei la cursul zilei), bani proveniţi din subvenţia pe care partidul o primeşte de la bugetul de stat.

content-image

Tot așa aflăm că USR este campion la amenzi din partea AEP

AEP a amendat 163 de formațiuni politice, în controlul efectuat pentru anul 2021, potrivit ultimului raport, suma totală a sancțiunilor fiind de 3,55 milioane de lei, iar cea confiscată, de aproximativ 400.000 de lei.

Din cadrul partidelor parlamentare, formațiunea care a primit cea mai mare amendă este cea condusă de Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România. Mai precis, USR a primit o amendă de 30.000 de lei, iar confiscați au fost 15.721,88 lei. Formațiunea condusă de Drulă este beneficiară de subvenții de la stat în urma rezultatelor electorale.

Cum vă ziceam, imediat ce ANI l-a acuzat de conflict de interese pe șeful AEP, Constantin Mituțelu Buică, cei de la USR au cerut demararea procedurilor pentru demiterea acestuia din funcție. Iar acesta le-a dat cu comunicatul în cap.

Bănuim că urmează negocieri.