Editorial

Mvai, Ghinea de la USR a tăiat-o pe Hegedus Csilla de la UDMR de pe lista persoanelor care au avut acces la documentele ”secret de serviciu” după secretizarea PNRR! Doar nu era să lase ”lupul” la ”stâna” fondurilor europene

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este cel care a coordonat redactarea și negocierea Planului Național de Redresare și Reziliență. După plecarea USR de la guvernare au existat mai multe acuzații, lansate inclusiv de actualul ministru Marcel Boloș, cu privire la secretizarea unor documente din PNRR. Negate public de Ghinea, informațiile despre secretizarea unor documente sunt confirmate cel puțin partial de un document intrat în posesia stiripesurse.ro.

Documentul, scurs pe surse, ne arată faptul că secretarului de stat Hegedüs Csilla (UDMR), împreună cu alte persoane din MIPE au fost ”tăiate” de pe lista persoanelor care au avut acces la documentele ”secret de serviciu” după secretizarea PNRR.

”Vă rog să procedați la secretizarea doc. atașate, la nivel SS, și totodată la distribuirea lor, conformei listei anexă”, se arată în documentul scris de Ghinea.

Păi, foarte bine a făcut Ghinea că a ținut-o departe de documente pe nesătula păsărică a UDMR.

Poate nu știți bancul cu omul care intră însoțit de un struț într-un bar și, la orice consumă, cere de 5 ori pentru struț. Când barmanul îl întreabă care-i faza, îi spune că a prins peștișorul de aur cărui i-a cerut sănătate veșnică, indiferent de excese, să aibă întotdeauna în buzunar suma de bani care i se cere să o plătească pentru ce consumă și o păsărică nesătulă. ”Dar cred că peștișorul nu a înțeles prea bine”.

Bag seamă că Ghinea a înțeles prea bine cu cine s-ar putea să aibă de-a face.

Scriam în octombrie, anul trecut: ”Umbra lui Hunor bântuie guvernul Ciucă: Hegedus Csilla la Fonduri Europene. E ca și cum ai pune lupul să-ți păstorească oile. Sau măciuca la carul cu oale”.

Pe scurt, după cum scriam, fata aceasta a UDMR, ”clujeanca Hegedus Csilla – are un singur merit: este EXTREM DE HĂMESITĂ și de EXPERTĂ în greblarea fondurilor europene. Dan Barna ar roși feciorelnic pus în fața acestei politicience udemere.” Udă mereu după un câștig…

”Steluța” UDMR Cluj a supt la țuțuroiul fondurilor europene încă din 2014, când a fost numită ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor? ”Famiglia” Hegedus grebla fonduri europene mai cu spor decât a reușit ulterior “famiglia” Barna. În respectiva perioadă, când UDMR juca ceardaș cu PSD și cu Victor Ponta, sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs în conturile fundației condusă, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla. Alte sute de mii de euro au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister al Culturii în conturile firmei tatălui aceleiași Hegedus Csilla.

Un conflict de interese la care procurorii statului mafiot român s-au uitat unde li s-a spus să se uite: în altă parte.

Căci Csilla era consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar și funcțiar public, fiind secretar de stat. În plus era remunerată și de fundația pe care o conduce și primea și salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii. Din 2012 până în prezent, este și membru al juriului ”Marca patrimoniului European” din Bruxelles și membru al juriului internațional al Uniunii Europene. Bașca este consultant de specialitate în probleme de management al patrimoniului cultural al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României (că au încârlândâcuri balcanice de genul că ”Steeelaaaa” reabilitează construcțiile în “satul regal” Săvârșin, reședința permanentă a Casei Regale a României, în timp ce “patronul spiritual” al Centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit – Castelul Banffy, administrat de fundația Transilvania Trust, este Principesa Margareta a României); Steluţa mai este şi profesor asociat al Cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu specializarea Managementul patrimoniului construit.

Din martie 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta. Mai este: profesor asociat al Cursului postuniversitar al Arhitectural Association din Marea Britanie, cu specializarea Managementul programelor de finanțare pentru patrimoniul cultural, membru în board-urile Europa Nostra (chestia aia care i-a premita “castelul” să dea bine la “sivică), ICOMOS România, ACCR Franța, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie și, cum vă ziceam, directorul executiv al fundației Transilvania Trust. Dar mai mai este și acționar și administrator în cadrul firmelor Pro Restauratio SRL (10%) și Cazosa SRL (50% din pachetul de acțiuni). Şi nu cred că am dibuit toate ţuţuroaiele de la care suge Steluţa un salariu, o remuneraţie un comision cinstit…

Bă, dar nesătulă păsărică! Te și întrebi dacă nu cumva a descoperit călătoria instantanee în spațiu de are atâta timp să fie prezentă peste tot de unde marchează ban și glorie.

Bagă fata în ea, nu se mai satură: câteva sute de mii de euro de la Administrația Fondului Cultural Național, instituție subordonată Ministerului Culturii, dar și din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii; câteva mii de euro pe fundație de la Consiliul Județean Cluj și de la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, că-i e de la Cliuuuj (unde-i fain) și a fost șefă la Mediul local astupând cu hârtii toată mizeria de la Pata Rât; de ani de zile mai picură în buzunărel și 8.250 de lei pe an ca expert, din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, instituție de la care încasează și acum.

Plus contractele care au fost încheiate de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care acționar majoritar este tatăl Csillei Hegedus, Szabo Balint. Numai contracte din acelea pe care procurorii DNA le văd cu ochi răi și le suspectează de trafic de influență numai dacă primesc ordin să vadă: cu consilii locale și județene. Plus contracte FĂRĂ LICITITAȚIE cu Institutul Național al Patrimoniului – instituție subordonată Ministerului Culturii. Un obol la contul tăticuțului cel drag l-a dat și Muzeul de Artă din Cluj. Cu care a şi intrat în litigiu pentru proaste execuţii.

Hegedus a fost ministru al Culturii și vicepremier în guvernul Ponta între noiembrie și decembrie 2014. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură și purtător de necuvânt al Uniunii din 2019. În 2021 a fost numită secretar de stat la MIPE, care minister i-a decontat deplasările la Cluj, unde domiciliază.

E de mirare că ministrul Ghinea a ascuns de ochii de prădător ai Steluței documentele negocierilor din PNRR?

Eu zic că nu.